Πού είναι το Borneo;

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο παραμένει αναπάντεχα άγνωστο

"Ακριβώς πού είναι το Βόρνεο;"

Μου ζητήθηκε επανειλημμένα αυτή η ερώτηση μετά την πρώτη επίσκεψη εκεί το 2010 και στη συνέχεια και πάλι το 2013. Επέστρεψα μετά από κάθε ταξίδι με εκπληκτικές φωτογραφίες άγριας ζωής και πράσινων τροπικών δασών για να μοιραστώ. Αλλά ίσως ήταν οι ιστορίες της κυνηγίας άγριων οραγγουτάνων που πραγματικά έπληξαν το ενδιαφέρον.

Αν και το Borneo είναι στην πραγματικότητα το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, πολλοί ταξιδιώτες δεν είναι εντελώς σίγουροι πού είναι.

Τουλάχιστον προς το παρόν, αυτό είναι δυνητικά καλό πράγμα. Η τουριστική κίνηση και η ταλαιπωρία είναι χαμηλές, ενώ οι ανταμοιβές παραμένουν μεγάλες.

Το Borneo βρίσκεται σε πολύ καλή τοποθεσία στο γεωγραφικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανατολικά της Σιγκαπούρης και νοτιοδυτικά των Φιλιππίνων. Το νησί είναι περίπου κεντρικά βόρεια του αρχιπελάγους της Ινδονησίας.

Τρεις χώρες έχουν έδαφος στο Μπορνέο. κατά μέγεθος αιτήματος, είναι: Ινδονησία, Μαλαισία και Μπρουνέι.

Είναι το Βόρνεο μέρος της Μαλαισίας ή της Ινδονησίας;

Η σύντομη απάντηση: και οι δύο! Η Ινδονησία υποστηρίζει το μερίδιο του λέοντος - περίπου 73% - του Βόρνεο σε μια επαρχία που ονομάζεται Καλιμαντάν. Στην πραγματικότητα, ο Καλιμαντάν είναι τόσο μεγάλος (πάνω από 210.000 τετραγωνικά μίλια) που οι Ινδονήσιοι αναφέρονται σε ολόκληρο το νησί απλώς ως "Καλιμαντάν" και όχι "Βορνέο".

Το Ινδονησιακό Καλιμαντάν καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του νότιου τμήματος του Βόρνεο. Το βόρειο άκρο του νησιού, το οποίο είναι επίσης το πιο επισκέφθηκε και αναπτύχθηκε, είναι μέρος της Μαλαισίας.

Το Μπρουνέι συμπιέζεται μεταξύ των δύο κρατών στο Μαλαισιανό Βόρνεο.

Μαλαισιανό Βόρνεο

Το Μαλαισιανό Μπορνέο , που ονομάζεται επίσης Ανατολική Μαλαισία, αποτελείται από δύο κράτη: Σαραουάκ και Σαμπάχ.

Το Μαλαισιανό Μπόρνεο είναι παγκοσμίως γνωστό ως τόπος για να απολαύσετε τα τροπικά δάση και την άγρια ​​φύση, με ένα ωραίο μείγμα προσβασιμότητας και άγρια, απομακρυσμένες περιοχές.

Οι αυτόχθονες, που πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις φυλές που κάποτε άσκησαν το headhunting εξακολουθούν να υπάρχουν στις ζούγκλες!

Στην ιδανική περίπτωση, θα έχετε χρόνο να επισκεφθείτε τόσο το Σαράουακ όσο και το Σαμπάχ σε ένα ταξίδι στο Βόρνεο. Οι πτήσεις μεταξύ των δύο είναι προσιτές. Αλλά αν είστε αναγκασμένοι να επιλέξετε, να λάβετε μια απόφαση με βάση τους στόχους του ταξιδιού σας .

Sabah

Το Sabah, το βόρειο κράτος στο Μαλαισιανό Βόρνεο, φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους από τον Σαραουάκ, παίρνει γενικά περισσότερη προσοχή από τους τουρίστες. Το Kota Kinabalu είναι μια καλή πρωτεύουσα , όπου στεγάζονται περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι και ένας μεγάλος αριθμός εμπορικών κέντρων.

Το Sabah μπορεί να υπερηφανεύεται για το όρος Kinabalu - μια δημοφιλής κορυφή πεζοπορίας (13.435 πόδια / 4.095 μέτρα) για ταξιδιώτες στη Νοτιοανατολική Ασία - καθώς και καταδύσεις παγκόσμιας κλάσης στο Sipidan.

Δείτε κριτικές και σχόλια για ξενοδοχεία σε Kota Kinabalu στο TripAdvisor.

Σάραουακ

Ο Σαραουάκ παίρνει λίγο λιγότερη προσοχή από τους τουρίστες, αλλά διατηρεί τις τιμές χαμηλότερες και οι άνθρωποι πιο φιλικοί από ποτέ. Το Kuching, η πρωτεύουσα, είναι από τις καθαρότερες πόλεις της Ασίας . Μια ευχάριστη προκυμαία οδηγεί σε θαλασσινά. Με ένα μικρό χρονικό διάστημα, μπορείτε να χτυπήσετε ένα από τα πιο συναρπαστικά φεστιβάλ πολιτιστικής μουσικής στη Νοτιοανατολική Ασία: το φεστιβάλ μουσικής World Rainforest.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Sarawak φιλοξενεί τα πιο ακριβά βρώσιμα ψάρια του κόσμου: το empurau.

Ένα ενιαίο, προετοιμασμένο ψάρι μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 400 δολάρια σε ένα εστιατόριο!

Δείτε κριτικές και σχόλια για ξενοδοχεία σε Kuching στο TripAdvisor.

Labuan

Το ομοσπονδιακό έδαφος Labuan είναι επίσης μέρος της Ανατολικής Μαλαισίας. Το απαλλαγμένο από δασμούς νησί Labuan (πληθυσμός: 97.000) και τα μικρότερα συνοδευτικά νησιά, είναι ένα υπεράκτιο χρηματοοικονομικό κέντρο συλλογικά αναφερόμενο ως "Labuan". Παρά τις μη αναπτυγμένες παραλίες και την αφθονία της ιστορίας του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το νησί λατρεύει σχετικά λίγους τουρίστες.

Μπρουνέι

Το μικροσκοπικό Μπρουνέι - μια πλούσια, πετρελαϊκή, ανεξάρτητη χώρα - χωρίζει τον Σαραουάκ και τον Σαμπάχ στο Μαλαισιανό Βόρνεο. Με πληθυσμό μόλις 417.000 κατοίκων, το Μπρουνέι είναι διάσημο για το γεγονός ότι είναι η πιο παρατηρητική ισλαμική χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι πολίτες στο Μπρουνέι δεν πληρώνουν πολύ φόρο και απολαμβάνουν υψηλότερη ποιότητα ζωής από τους γείτονές τους.

Ακόμα και το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο. Η κυβέρνηση χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που αποτελούν το 90% του ΑΕΠ. Ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου της Shell προέρχεται από γεωτρήσεις ανοικτής θάλασσας στο Μπρουνέι.

Παρά την άφθονη φυσική ομορφιά, ο τουρισμός δεν έχει ακόμη απογειωθεί πραγματικά στο Μπρουνέι. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ένα ισχυρό δολάριο Μπρουνέι ως ένα από τα δυνητικά αποθέματα.

Πώς να φτάσετε στο Βόρνεο

Η επίσκεψη στο Borneo είναι εύκολη: πολλές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους εκτελούν πτήσεις από άλλα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας προς τα μεγάλα λιμάνια εισόδου στο Μαλαισιανό Βόρνεο. Πτήσεις από Κουάλα Λουμπούρ μπορεί να είναι εκπληκτικά φθηνή.

Η Air Asia έχει τακτικά πτήσεις αξίας κάτω των 50 δολαρίων ΗΠΑ από το τερματικό KLIA2 στην Κουάλα Λουμπούρ σε ένα από τα τρία κύρια σημεία εισόδου στο Μαλαισιανό Βόρνεο. Ελέγξτε και τα τρία για την καλύτερη τρέχουσα τιμή:

Ταξιδεύοντας χερσαία μέσω Μαλαισίας Borneo από Sabah να Sarawak χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Επιλέξτε το λιμάνι εισόδου σας με βάση τα κυριώτερα σημεία του ταξιδιού σας (π.χ. οραγγουτάγκους, πεζοπορία, καταδύσεις κ.λπ.).

Palm Oil στο Βόρνεο

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο άγρια ​​μέρη στη γη, το Borneo είναι, δυστυχώς, επίσης ένας από τους πιο γρήγορα αποψιλωμένους τόπους στον πλανήτη.

Η υλοτομία έχει ξεκαθαρίσει κάποιες παρθένες τροπικές δασικές εκτάσεις για να βγει από τις φυτείες φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από σοκολάτα και σνακ μέχρι καλλυντικά και σαπούνια.

Το λαυρυλοθειϊκό νάτριο (που περιλαμβάνεται σε ένα καταπληκτικό αριθμό διαφορετικών ονομάτων) είναι ένα πολύ δημοφιλές παράγωγο φοινικέλαιου που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τις οδοντόκρεμες και πολλά άλλα προϊόντα οικιακής χρήσης. Η ουσία δεν χρησιμοποιείται μόνο για καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης. Πολλά μεταποιημένα σνακ και τρόφιμα περιέχουν φοινικέλαιο. Μεγάλο μέρος του φοινικέλαιου που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λαυρυλοθειικού νατρίου και των πολλών παραγώγων προέρχεται από το Borneo.

Εκτός αν αναφέρεται ρητά ως βιώσιμη, μια μεγάλη ποσότητα φοινικέλαιου προέρχεται από μη βιώσιμες φυτείες στη Μαλαισία και την Ινδονησία. Αν και είναι διαθέσιμες, πολλές μεγάλες εταιρείες δεν έχουν ακόμα δεσμευτεί για βιώσιμο φοινικέλαιο. Colgate-Palmolive - ιδιοκτήτης του δημοφιλούς φυσικού σήματος Tom's of Maine - είναι ένας από τους χειρότερους παραβάτες.

Ορανγκουτάνοι στο Βόρνεο

Το Βόρνεο είναι ένα από τα δύο μέρη του πλανήτη όπου εξακολουθούν να βρίσκονται οι αραγκουατάγκοι που απειλούνται με εξαφάνιση. Η Σουμάτρα στην Ινδονησία είναι η άλλη. Τα ορανγκουτάνα είναι από τα πιο έξυπνα πρωτεύοντα στον πλανήτη, ωστόσο, απειλούνται από απώλειες οικοτόπων λόγω φυτειών φοινικέλαιου.

Τα χόρτα των ορανγκουτάνων, τα εργαλεία μόδας (συμπεριλαμβανομένων των ομπρελών), ανταλλάσσουν δώρα και έχουν διδαχθεί να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή!