Επισκεφθείτε ένα Iban Longhouse

Πώς να μείνετε σε ένα παραδοσιακό μακρόστενο σπίτι στο Sarawak, Borneo

Ίσως μια από τις πιο μοναδικές εμπειρίες στο Borneo, μια επίσκεψη σε ένα μακρόστενο Iban στο Sarawak είναι μια αξέχαστη περιπέτεια που προσφέρει μια σπάνια ματιά στην καθημερινή ζωή των αυτόχθονων ανθρώπων.

Αφού διερευνήσατε το Kuching και μερικά από τα μεγάλα εθνικά πάρκα του Sarawak, σκεφτείτε να κάνετε ρυθμίσεις για να επισκεφθείτε ή να μείνετε σε ένα μακρόστενο Iban - όσο πιο μακριά από την πόλη τόσο το καλύτερο. Απολαύστε μια ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε με μια ξεθωριασμένη κουλτούρα και ανθρώπους που κάποτε γελούσαν για τον αριθμό των ανθρώπινων κεφαλών που συλλέχθηκαν!

Τι να περιμένετε στο Longhouse

Οι πολυκατοικίες διαφέρουν σε μέγεθος και φιλοξενούν πολλές οικογένειες που ζουν μαζί κάτω από μια οροφή. Μην ανησυχείτε υπερβολικά για μια υπερβολική προσοχή. ο λαός του Iban μπορεί να είναι ντροπαλός, αλλά να προσφέρει ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα στους ξένους.

Μετά τις εισαγωγές και το δείπνο, θα σας δοθεί μια μικρή παράσταση τοπικού χορού και μουσικής - περιμένετε μια πρόσκληση να συμμετάσχετε ώστε να μπορούν όλοι να γελάσουν. Θα εμφανιστούν γύρω από το μακρόστενο σπίτι και θα σας δοθούν μικρές διαδηλώσεις καθημερινής ζωής. Το βράδυ συνήθως φέρνουν το τσουκ - το τοπικό ουίσκι ρυζιού - και τόσο πολύ το γλέντι που μπορείτε να χειριστείτε μέχρι να κοιμηθείτε τελικά σε ένα στρώμα με κουνουπιέρικο.

Το επόμενο πρωί μπορεί να περιλαμβάνει μια σύντομη πεζοπορία στη ζούγκλα, μια περιήγηση στον κήπο τους και μια ευκαιρία να μάθουν πώς να πυροβολήσουν το πιστόλι.

Ακόμα και πολλά απομακρυσμένα εξοχικά σπίτια είναι τώρα εξοπλισμένα με τουαλέτες δυτικού τύπου που βρίσκονται έξω από τη συνηθισμένη τουαλέτα.

Θα έχετε την ευκαιρία να ντους και να καθαρίσετε το βράδυ. Τα απομακρυσμένα εξοχικά σπίτια μπορούν να χρησιμοποιούν μερικώς ηλεκτρικό ρεύμα ή μόνο λαμπτήρες κηροζίνης για φωτισμό.

Βρείτε ένα Iban Longhouse

Οι παραμονές μακράς διάρκειας είναι μια μικτή τσάντα. Όσο πιο μακριά φτάνετε από την πόλη, τόσο πιο αυθεντική είναι μια εμπειρία που θα απολαύσετε.

Εάν μένετε σε ένα μακρόστενο σπίτι μόνο μία ώρα ή δύο από το Kuching, μην εκπλαγείτε να δείτε δορυφορική τηλεόραση και έναν ημι-σύγχρονο τρόπο ζωής. Αν έχετε το χρόνο, βάζετε την πρόσθετη προσπάθεια να επισκεφθείτε ένα μακρινό μακρόστενο για την «πραγματική συμφωνία» και όχι μια τουριστική εμπειρία. Οι πιο αυθεντικές πολυκατοικίες είναι απροσπέλαστες οδικώς και απαιτούν ταξίδια με μικρά κανό για να φθάσουν.

Ακόμα κι αν θα μπορούσατε να βρείτε κάτι τέτοιο, η άνοδος απροσδόκητη σε ένα ακρωτήριο Iban είναι πραγματικά κακή μορφή και θα μπορούσατε να γυρίσετε μακριά. Δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με το Συμβούλιο Τουρισμού του Sarawak για να κάνετε ρυθμίσεις. υποδείξτε το ενδιαφέρον σας για να δείτε ένα μακρινό μακρόστενο και όχι ένα κοντά στην πόλη. Μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή με το Diethelm Travel - έχουν αποκλειστική πρόσβαση σε ένα μακρινό μακρόστενο περίπου έξι ώρες από το Kuching.

Αν σκοπεύετε να πάτε πιο μακριά, κάντε την κράτησή σας τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα, έτσι ώστε το μακρόστενο δωμάτιο να έχει χρόνο για να λάβει τη λέξη της άφιξής σας - είναι συνήθως εκτός εμβέλειας για τηλέφωνα.

Ο αρχηγός του Longhouse

Ενώ είναι πλέον δυνατό για τον ηγέτη ενός μακρόστενου να είναι γυναίκα, θα συναντήσετε τυπικά έναν άνθρωπο ο οποίος έχει εκλεγεί ως ηγέτης του longhouse. Ο αρχηγός είναι προϊστάμενος και αυτός ή αυτή έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής σας.

Πάντα αφήστε τον αρχηγό να τρώει και να πίνει πρώτα - να δείξει απόλυτο σεβασμό. αποφύγετε να στέκεστε πάνω του και μην αρνηθείτε εάν σας προσφέρει για να καθίσετε, να φάτε ή να πιείτε.

Μπορείτε να ανατρέξετε στον αρχηγό ως απλώς «επικεφαλής» ή bapa στη Bahasa Malay για να αναγνωρίσετε τον τίτλο του. Μην νιώθετε νευρικός: ο επικεφαλής είναι συνήθως ένας φιλικός άνθρωπος και το μακρόστενο δεν θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες αν δεν σας θέλησε εκεί να μοιραστείτε την τοπική κουλτούρα!

Φέρνοντας δώρα

Αν και δεν απαιτείται επίσημα, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, μπορείτε να ενισχύσετε την υποδοχή σας φέρνοντας ένα μπουκάλι πνεύματα ή μερικά μικρά δώρα. Ξεχάστε τα μπιχλιμπίδια ή τα αναμνηστικά. οι οικογενειακές οικογένειες χρειάζονται πρακτικά αντικείμενα που μπορούν να μοιραστούν και να απολαύσουν όλοι.

Ο οδηγός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει καλύτερα για το τι θα φέρει και θα έχετε μια ευκαιρία στο δρόμο για το μακρόστενο για να αγοράσετε δώρα.

Σκεφτείτε να αγοράσετε ένα μεγάλο πακέτο καραμελών ή σνακ για παιδιά και ένα μπουκάλι αλκοόλ για τον αρχηγό.

Συμβουλές για την επίσκεψη ενός Iban Longhouse

Dos και Don'ts σε ένα Iban Longhouse

Αποκάλυψη

Όπως συνηθίζεται στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ο συγγραφέας έλαβε δωρεάν μακρόχρονη παραμονή με σκοπό την αναθεώρηση αυτών των υπηρεσιών. Ενώ δεν έχει επηρεάσει αυτή την αναθεώρηση, το About.com πιστεύει στην πλήρη αποκάλυψη όλων των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην Πολιτική Ηθικής.