Αεροδρόμιο Shannon της Ιρλανδίας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μόλις ο πρώτος λιμένας για υπερατλαντικές πτήσεις, το αεροδρόμιο Shannon στην επαρχία Munster (στο Irish Aerfort na Sionna , στον κωδικό IATA SNN, στον κωδικό ICAO EINN) είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ιρλανδία μετά το Δουβλίνο και το Cork. Περίπου 1,75 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Shannon ανά έτος. Σήμερα, εξυπηρετεί κυρίως τις πόλεις Limerick, Ennis και Galway, καθώς και το σημαντικό νοτιοδυτικό τμήμα της Ιρλανδίας. Ιστορικά, ωστόσο, το αεροδρόμιο Shannon είχε πολύ σημαντικότερο ρόλο.

Προορισμοί που εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο Shannon

Τα σχέδια πτήσης αλλάζουν, όπως και οι προτεραιότητες των εταιρειών, έτσι ώστε οι καταχωρίσεις προορισμών που εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο Shannon να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα στιγμιότυπο. Τη στιγμή της συγγραφής, υπήρχαν οι ακόλουθες συνδέσεις (όχι όλες σε καθημερινή βάση και εξαιρουμένων των πτήσεων charter): Αλικάντε (Ισπανία), Βερολίνο (Γερμανία), Μπέρμιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο), Βοστώνη (ΗΠΑ), Σικάγο (Λιθουανία), Λανθαρότε (Κανάριοι Νήσοι, Ισπανία), Λονδίνο (Γκάτγουικ και Χίθροου, Ηνωμένο Βασίλειο), Μάλαγα (Φινλανδία), Φάρο (Πορτογαλία), Φρανκφούρτη (Γερμανία), Φουερτεβεντούρα (Κανάριοι Νήσοι, (Ηνωμένες Πολιτείες), Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο), Νέα Υόρκη JFK (ΗΠΑ), Newark (ΗΠΑ), Πάλμα (Βαλεαρίδες Νήσοι, Ισπανία), Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ), Providence-Rhode Island ΗΠΑ), Στοκχόλμη (Σουηδία), Τενερίφη (Κανάριοι Νήσοι, Ισπανία), Βαρσοβία (Πολωνία), Βρότσλαβ (Πολωνία) και Ζυρίχη (Ελβετία).

Οι αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς και από το αεροδρόμιο Shannon περιλαμβάνουν Aer Lingus, Aer Lingus Regional, American Airlines, Delta, Helvetic Airways, Lufthansa, Norwegian, Ryanair , SAS και United Airlines.

Πώς να φτάσετε στο αεροδρόμιο Shannon

Εκτός αν πετάτε, προφανώς, θα είστε σε θέση να φτάσετε στο αεροδρόμιο Shannon οδικώς. Δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση.

Με το αυτοκίνητο, τα M7 και N7 θα σας φέρουν εδώ από το Δουβλίνο , το M18 και το N18 από το Galway , το N18 από το Ennis, το N21 και το N69 από το Kerry , το N20 από το Cork και το N24 από το Tipperary και το Waterford .

Το αεροδρόμιο Shannon είναι καλά επισημασμένο, επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε σημαντικά προβλήματα. Ευρύχωροι χώροι στάθμευσης είναι διαθέσιμοι, ελέγξτε με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου για την καλύτερη επιλογή.

Με λεωφορείο, το Bus Éireann προσφέρει 136 συνδέσεις με την υπόλοιπη Ιρλανδία από το αεροδρόμιο Shannon καθημερινά. Τα ταξί είναι επίσης διαθέσιμα, αν και μπορεί να είναι ακριβή σε μεγαλύτερες διαδρομές. Ένα ταξίδι στο Bunratty θα σας φέρει περίπου 22 €, στο Limerick ή στο Ennis 35 €.

Παροχές στο αεροδρόμιο Shannon

Μετά από μια εκτεταμένη ανακαίνιση, το αεροδρόμιο Shannon εξακολουθεί να μην είναι πολύ "προορισμός", παραμένει μονάδα διέλευσης, αλλά έχει κάποιες ανέσεις για να προσφέρει. Το 1947, το πρώτο παγκοσμίως αφορολόγητο κατάστημα άνοιξε στο αεροδρόμιο Shannon. Άλλοι έσπευσαν γρήγορα στην ιδέα και μπορεί να είναι μεγαλύτεροι, αλλά εδώ είναι ο μπαμπάς όλων αυτών. Οι προσφορές περιλαμβάνουν τα Armani, Benefit, Chanel, Clarins, Gucci, Lancome, Marc Jacobs και YSL, καθώς και Bunratty Meade, Jameson, Knappogue Whiskey, Pernod και ακόμη πρωτότυπο καπνιστό σολομό στην Ιρλανδία. Ένα άλλο καλά διατηρημένο κατάστημα είναι το Shannon Irish Design Store (που βρίσκεται έξω από την περιοχή ασφαλείας), προσφέροντας, μεταξύ άλλων, προϊόντα που κατασκευάζονται από την Aine, τα Aran Woolen Mills, την Avoca Handweavers και τα Foxford Woolen Mills. Ένα κατάστημα WH Smith παρέχει εφημερίδες, βιβλία και ποικίλα ταξιδιωτικά αγαθά.

Όσον αφορά τα τρόφιμα και τα ποτά - το Atlantic Café στην αίθουσα αφίξεων προσφέρει πρότυπο ναύλο από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ., η Zest Food Market στις αναχωρήσεις lounge riffs για το ίδιο θέμα μεταξύ 5:30 π.μ. και 9 μ.μ. (διαθέσιμες διαθέσιμες επιλογές ). Για τους επιβάτες των ΗΠΑ και μετά από την εκ των προτέρων εκκαθάριση, το Gate 8 Café προσφέρει κυρίως καφέ και κρουασάν, σάντουιτς και αρτοσκευάσματα, από τις 7:30 π.μ. έως τις 12:30 μ.μ .. Και για την τελική σας ιρλανδική εμπειρία, ίσως θελήσετε να κατευθυνθείτε προς Sheridan Food Pub στο σαλόνι αναχωρήσεων. Ονομάστηκε από τον Joe Sheridan, ο οποίος φανερά εφευρέθηκε το "Irish Coffee" το 1943 - μπορείτε να αναζωογονήσετε τα πνεύματά σας εδώ 24 ώρες κάθε μέρα.

Οι επισκέπτες των ΗΠΑ που κατευθύνονται από το αεροδρόμιο του Σανόν θα αποκτήσουν επίσης την εκ των προτέρων εκκαθάριση των τελωνείων και των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του αεροδρομίου, εξοικονομώντας λίγο χρόνο από την πλευρά του κράτους και ενδεχομένως μια ολόκληρη διατλαντική πτήση, εάν η είσοδό σας στις ΗΠΑ απορριφθεί.

Και τέλος - όλες οι μεγάλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν παρουσία στο αεροδρόμιο Shannon, αν και συνιστάται να κάνετε κράτηση μπροστά.

Αξιοθέατα κοντά στο αεροδρόμιο Shannon

Τι να κάνετε εάν είστε κολλημένοι για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο Shannon; Λοιπόν, δεν είναι ακριβώς μια εστία διασκέδασης. Αλλά υπάρχουν κάποια νόστιμα αξιοθέατα γύρω από το ξενοδοχείο και ένα ταξί θα σας φέρει σχετικά γρήγορα (μια καλύτερη επιλογή από την ενοικίαση αυτοκινήτου για λίγες ώρες). Φυσικά, μπορείτε επίσης να κάνετε μια αρετή από την άφιξη καλά στο χρόνο, και λαμβάνοντας ένα τελευταίο μάτι (ή δύο). Ακολουθούν μερικές ιδέες:

Περίεργα γεγονότα για το αεροδρόμιο Shannon

Η ζωή στο αεροδρόμιο του Shannon δεν ήταν πάντοτε ρουτίνα λειτουργίας, υπήρχαν κάποιες αξέχαστες στιγμές. Για παράδειγμα, το γιγαντιαίο Airbus 380 δοκιμάστηκε στο αεροδρόμιο Shannon -για την ευστάθεια του σταυροειδούς πορείας κατά τις εκκινήσεις και τις προσγειώσεις. Αυτό λέει κάτι για τον καιρό που θα περίμενε κανείς εδώ. Λόγω του μήκους του διαδρόμου, ο αερολιμένας Shannon ήταν επίσης μεταξύ ενός καθορισμένου χώρου προσγείωσης έκτακτης ανάγκης για το διαστημικό λεωφορείο (τώρα που θα ήταν μια μέρα για επιτόπια αεροπλάνα).

Η πιο διάσημη στιγμή του αεροδρομίου Shannon, ωστόσο, ήρθε με τον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος στις 30 Σεπτεμβρίου 2004 αναμενόταν από ένα μεγάλο περιβάλλον ιρλανδών πολιτικών. Ενώ ένα προηγούμενο κόμμα ρωσικών αντιπροσώπων και ουσιαστικά ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ανακατεύουν τα πόδια τους δίπλα στον διάδρομο, το αεροπλάνο του Ελτσίν περιχώρισε για πρώτη φορά το αεροδρόμιο για μια ώρα και στη συνέχεια έφτασε στη γη. Η πόρτα άνοιξε ... και ο Μπόρις Γέλτσιν δεν έκανε εμφάνιση. Μετά από άλλη καθυστέρηση, ένα μέλος του πληρώματος της Aeroflot ενημέρωσε πρώτα τους Ρώσους, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους Ιρλανδούς, ότι ο Πρόεδρος ήταν «άσχημα» και «πολύ κουρασμένος». Λίγα γρήγορα λόγια ανταλλάχθηκαν και όλοι οδήγησαν (ή πέταξαν) πίσω στο σπίτι. Ακόμα και σήμερα, ο πραγματικός λόγος για τη θεαματική μη εμφάνιση του Γέλτσιν αμφισβητείται - η κόρη του ισχυρίστηκε ότι μια καρδιακή προσβολή έπληξε τη μέση πτήση, αν και άλλες πηγές υπονόμευαν δυσοίωνως τη μακρόχρονη αγάπη της ρωσικής προεδρίας για τη βότκα.

Μια σύντομη ιστορία του αερολιμένα Shannon

Αρχικά, η διατλαντική εναέρια κυκλοφορία ήταν κατά το μάλλον ή ήττον ο τομέας των μαμούθι που πετάχτηκαν και ένας τερματικός σταθμός βρισκόταν πράγματι στα Foynes, στη νότια πλευρά του ποταμού Shannon. Αυτό έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα φιλοξενεί ένα μουσείο. Με βελτιώσεις στα συμβατικά αεροσκάφη, ωστόσο, χρειάστηκε ένας χερσαίος διάδρομος και αεροδρόμιο. Ήδη από το 1936 η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός μέτριου χώρου στη Rineanna - στο πρώτο διατλαντικό αεροδρόμιο του νησιού. Μετά την αποστράγγιση των εκτεταμένων bogants, το πρώτο αεροδρόμιο ήταν σε λειτουργία το 1942, και ονομάστηκε Shannon Airport. Ωστόσο, οι διάδρομοι δεν ήταν κατάλληλοι για διατλαντικές πτήσεις, κάτι που έγινε μόνο κατά τη διάρκεια των επεκτάσεων γύρω στο 1945, έτοιμο για πλήρη εξυπηρέτηση στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1945, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη διατλαντική δοκιμαστική πτήση κατά την οποία το Pan Am DC-4, που έφτασε κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Shannon. Στις 24 Οκτωβρίου του ιδίου έτους πραγματοποιήθηκε η πρώτη προγραμματισμένη εμπορική πτήση, αυτή τη φορά μια American Overseas Airlines DC-4, που χρησιμοποίησε το αεροδρόμιο Shannon.

Από τις ταπεινές αρχές, ο αερολιμένας Shannon απογειώθηκε πραγματικά με την μεταπολεμική έκρηξη στα υπερατλαντικά ταξίδια. Σημείωση λόγω της ύπαρξης σε μια τέτοια επιθυμητή τοποθεσία ή έχοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις - αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι περιορισμένες σειρές αεροσκαφών εξακολουθούν να γίνονται ανεφοδιασμού στάσεις απαραίτητες. Με το αεροδρόμιο Shannon να είναι το πιο βολικό σημείο πριν ή μετά από μια διατλαντική πτήση. Αυτό, καθώς και το γεγονός ότι ήταν τοποθετημένο σε μια χώρα εκτός του ΝΑΤΟ ακριβώς στη μέση του ΝΑΤΟ, έκανε επίσης το αεροδρόμιο Shannon πολύ ελκυστικό για την ΕΣΣΔ (υπήρχαν ακόμη και κοινές σοβιετο-ιρλανδικές επιχειρήσεις εδώ). Ακόμη και όταν τα αεροσκάφη έγιναν ικανά για μεγαλύτερες εκτάσεις, η διάσημη "Shannon Stopover" εξακολουθούσε να υπάρχει - αυτή η υποχρεωτική, πολιτικά παρακινημένη (και εντελώς περιττή αλλά και ενοχλητική) διακοπή των πτήσεων έληξε μόλις το 2007.