Ο Άγιος Μπρένταν του Κλόνφερτ - ο Πλοηγητής

Ιρλανδός μοναχός, άγιος και διεκδικεί την ανακάλυψη της Αμερικής

Ο Άγιος Μπρένταν (στο Irish Bréanainn , στην ισλανδική Brandanus ) του Clonfert έζησε στα τέλη του 5ου και στις αρχές του 6ου αιώνα - και μεταξύ των πολλών ιρλανδών αγίων ο μοναδικός ισχυρισμός του για φήμη είναι η ανακάλυψη της Αμερικής.

Ή μήπως είναι?

Ήταν γνωστός ως πλοηγός λόγω της ιστορίας που έλεγε για τις διεισδύσεις του στο ευρύ άγνωστο. Ποιο ενδεχομένως θα περιλάμβανε ένα ταξίδι στην Αμερική. Αποδεδειγμένο δυνατό. Αλλά ποια είναι η πραγματική ιστορική αλήθεια;

Ας δούμε γρήγορα τον Brendan και την βαρκάδα του.

Ο Ιστορικός Μπρένταν

Αρχίζοντας με μια αποποίηση ευθυνών - ως συνήθως, υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες ή τεκμηρίωση σχετικά με το ιστορικό Brendan. Μόνο οι κατά προσέγγιση ημερομηνίες γέννησης και θανάτου, καθώς και οι λογαριασμοί ορισμένων γεγονότων στη ζωή του, μπορούν να βρεθούν στα χρόνια και στις γενεαλογίες. Το υπόλοιπο είναι αγιογραφία, όπως η "Ζωή του Μπρένταν" και το "Ταξίδι του Αγίου Μπρένταν ο ηγούμενος". Και οι δύο πιο ενδιαφέρουσες στον τρόπο που αντικατοπτρίζουν την επιρροή του στον Χριστιανισμό στην Ιρλανδία. Αλλά και οι δύο συνθέτουν κυριολεκτικά αιώνες αφού πέθανε.

Ο Brendan γεννήθηκε γύρω στο 484, η παράδοση αυτή συμβαίνει ή τουλάχιστον κοντά στην Tralee ( County Kerry ). Εκπαιδεύτηκε από νεαρή ηλικία από εκκλησιαστές και γυναίκες, λέγεται ότι εντάχθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Jarlath στο Tuam σε ηλικία έξι ετών.

Καθιερωμένος ως ιερέας από τον Saint Erc περίπου το 512, ο Brendan ξεκίνησε μια ιεραποστολική καριέρα και έγινε γνωστός ως ένας από τους "Δώδεκα Αποστόλους της Ιρλανδίας".

Αυτό συνέπεσε με την αρχή της καριέρας του ως "πλοηγός" (επίσης "το Voyager" ή λιγότερο συγκεκριμένα "ο τολμηρός") - ο Brendan επέλεξε μια αποστολή με βάρκα γύρω από τις ακτές και τα νησιά της Ιρλανδίας. Είναι τολμηρή και αποτολμήθηκε στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βρετάνη ... ιδρύοντας μοναστήρια στο δρόμο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των προσπαθειών ο Brendan συναρμολόγησε μια ομάδα μοναχών που τον εντάχθηκαν σε μια προσπάθεια να πετάξουν στο «Land of Promise», έναν επίγειο παράδεισο, για να μην συγχέεται με την πιο συντηρητική «υποσχεμένη γη» στην περιοχή του σημερινού Ισραήλ.

Το Brendan Voyage - ιρλανδική παράδοση

"Το Ταξίδι του Αγίου Μπρένταν" είναι πραγματικά ένα είδος μουσικής - και μέρος μιας πολύ δημοφιλούς μορφής λογοτεχνίας στην παλιά Ιρλανδία, δηλαδή του " immram ". Ταξιδεύοντας γραπτώς με τολμηρούς ήρωες, βάρκες και αναζήτηση ενός καλύτερου κόσμου. Όπως η γη της αιώνιας νεολαίας, το Tir na nOg , που συχνά περιγράφεται ως ένα νησί δυτικά της Ιρλανδίας, μακριά, ακόμη και πέρα ​​από την άκρη του κόσμου.

Το ιρλανδικό immram ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές τον 7ο και τον 8ο αιώνα, οι πρώτες εκδόσεις του ταξιδιού του Brendan μπορεί να έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή, σε συνδυασμό με άλλες ιστορίες. Αυτό καθιστά αδύνατο να προσδιοριστεί ποια μέρη είναι "πρωτότυπα", ποια μέρη είναι αλληγορίες και ποιοι είναι (περισσότερο ή λιγότερο) πραγματικοί λογαριασμοί.

Μια πολύ σύντομη σύνοψη του Brendan Voyage

Καθώς η ιστορία υπάρχει σε πολλές εκδοχές, εδώ είναι τα γυμνά οστά: ο Brendan ξεκινάει με μια ομάδα οπαδών (όχι απαραίτητα όλοι μαζί τους πιστούς) να βρουν το "Isle of the Blessed" ή το "Land of Promise" αόριστα χριστιανισμένη έκδοση του Tir na nOg και σχεδόν τον ουρανό στη γη (ή στον παράδεισο).

Σε αυτό το ταξίδι περιμένουν πολλές περιπέτειες ... από φυσικά φαινόμενα μέχρι μυθολογικά θηρία. Και πειρασμός, πάντα πειρασμός.

Στην (κατά πάσα πιθανότητα) ακτή του Kerry, ο Brendan χτίζει ένα παραδοσιακό ιρλανδικό καραβάκι, το καλύπτει με δεψασμένα δέρματα και μετά την υποχρεωτική νηστεία σαράντα ημερών αποπλέει στο ηλιοβασίλεμα. Ο λόγος για αυτό το εγχείρημα; Προφανώς ο Άγιος Μπάρντιτς ήταν εκεί, έκανε αυτό και είπε την ιστορία, οπότε και ο Brendan πήρε την φαγούρα επίσης.

Πηγαίνουν από νησί σε νησί και σε τεράστιες εκτάσεις νερού. Αντιμετωπίζοντας (μεταξύ άλλων) τους Αιθιοπικούς διαβόλους, τα πτηνά που τραγουδούν ψαλμούς, τους μοναχούς που γερνούν ποτέ, ένα πηγάδι με νερό που δρα σαν ισχυρό ηρεμιστικό, διάφορα «θαλάσσια πλάσματα» που σκοτώνουν το ένα το άλλο, ένα γρύπα, ο Ιούδας σε διακοπές από την κόλαση, έναν ερημίτη τροφοδοτούμενο από μια τιτάνδη ενυδρίδα και ούτω καθεξής ... μέχρι να φτάσουν τελικά στο "Χωριό της Υπόσχεσης", υψηλό πέντε ο ένας τον άλλον, να ταξιδέψουν στο σπίτι και αυτό είναι.

Πιάνοντας τα πράγματα, αλλά όχι ακριβώς το υλικό του βραβείου Νόμπελ. Και, γενικά, μια συνεχής προτροπή για να οδηγήσει μια καλή, χριστιανική ζωή.

Η αμερικανική σύνδεση

Μερικά από τα γεγονότα στο Brendan Voyage έχουν ερμηνευτεί ως περιγραφές πραγματικών τόπων. Εκτός από το προφανές όπως το νησί που βυθίζεται όταν οι μοναχοί φωτίζουν μια φωτιά πάνω του ... δεν φωτίζετε φωτιές στις φάλαινες. Αλλά πάρτε το νησί που κατοικείται από μια φυλή άγριων σιδεράδων, ρίχνοντας λαμπερά κάρβουνα στους ταξιδιώτες. Θα μπορούσε αυτό να είναι η Ισλανδία, γεμάτη με ηφαιστειακή δραστηριότητα;

Στο τέλος όλα εξαρτώνται από το πώς διαβάζετε το Brendan Voyage, όχι πώς είναι γραμμένο ...

Και αυτό ισχύει και για την ανακάλυψη της Αμερικής. Η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι εάν πετάξετε δυτικά από την Ιρλανδία, η επόμενη στάση είναι η Αμερική. Αυτό είναι αλήθεια ... εάν κρατάτε μια πραγματική πορεία και δεν εκτρέπεται στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, τις Καναρίους Νήσους, τις Αζόρες ή κάπου αλλού. Να θυμάστε ότι ο τελευταίος που ανακάλυψε την Αμερική σκέφτηκε ότι είχε φτάσει στην Ινδία.

Μόνο μετά από την σχεδόν ανακήρυξη του imram του Brendan στην πραγματικότητα των ψηλών παραμυθιών, που προσχώρησε σε αξίες όπως ο Ulysses και ο Sinbad, προέκυψε η ιδέα ότι εδώ έχουμε στην πραγματικότητα «απόδειξη» ότι οι Ιρλανδοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στην Αμερική. Μια πιθανή ερμηνεία του κειμένου ... αλλά χωρίς πραγματική βάση.

Απόδειξη της δυνατότητας - Tim Severin

Ο Βρετανός εξερευνητής, ο ιστορικός και συγγραφέας Tim Severin (ο οποίος επίσης έβαλε ένα νήμα για τις περιπέτειες του Hector Lynch, απήγαγε από την Ιρλανδία από το Barbary corsairs) προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει το ταξίδι του Brendan στην πραγματική ζωή. Το 1976 έχτισε ένα αντίγραφο του σκάφους του Brendan με παραδοσιακά εργαλεία μόνο, μήκους ένδεκα μέτρων, τα οποία συγκρατούνταν από δερμάτινα λαβίδες και σφραγίστηκαν μόνο με λίπος από μαλλί.

Ξεκινώντας από τη θάλασσα το Μάιο του 1976, ο Severin και ένα πλήθος από συναδέλφους περιπλανήθηκαν στο "Brendan" σε ένα ταξίδι πάνω από 7.000 χιλιόμετρα από την Ιρλανδία προς το Newfoundland, ολοκληρώνοντας με μια στάση στην Ισλανδία. Κατά τη διάρκεια της αναψυχής του ταξιδιού του Brendan, ο Severin προσπάθησε να προσδιορίσει την βάση της αληθινής ζωής για τα "θρυλικά" στοιχεία του imram . Όχι όλοι τους, αλλά ένας δίκαιος αριθμός.

Αυτό, μαζί με το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Severin κατάφερε να πετάξει το "Brendan" στη Βόρεια Αμερική, οδηγεί σε μια συγκεκριμένη πιστοποίηση στην "Αμερικανική σύνδεση" ... αν και δεν πρέπει να θεωρείται ως απόδειξη. Το πραγματικό σκάφος που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής σώζεται στο Μουσείο Craggaunowen. Για μια λαμπρή περιγραφή, διαβάστε το βιβλίο του Severin, The Brendan Voyage .

Και ο Μπράνταν ... Πού πήγε;

Συνέχισε να ταξιδεύει, ίδρυσε περισσότερα μοναστήρια και τελικά πέθανε το 577, η γιορτή του γιορτάζεται στις 16 Μαΐου. Θεωρείται γενικά ότι είχε γεννηθεί στον Καθεδρικό Ναό του Clonfert.