Η Βασιλική του Αγίου Κλήμια της Ρώμης: Ο πλήρης οδηγός

Η Ρώμη είναι μια πόλη χτισμένη πάνω σε στρώματα και στρώματα της ιστορίας και σε λίγα σημεία είναι πιο εμφανής από τη Βασιλική του San Clemente, που βρίσκεται κοντά στο Κολοσσαίο. Μια άγρια ​​εκκλησία και κατοικία για τους ιερείς που σπουδάζουν στη Ρώμη, το San Clemente περιβάλλεται από ψηλό, αδιαφανή τοίχο και φέρει ένα μικρό, απλό σημάδι στην είσοδο. Στην πραγματικότητα, θα ήταν εύκολο να περπατήσετε στο παρελθόν και κατά αυτόν τον τρόπο, να χάσετε έναν από τους σημαντικότερους υπόγειους αρχαιολογικούς χώρους στη Ρώμη.

Βάλτε μέσα από τις ταπεινές πόρτες του San Clemente και θα εκπλαγείτε από μια περίτεχνη καθολική εκκλησία του 12ου αιώνα, με μια χρυσαφένια αψίδα, επιχρυσωμένες και τοιχογραφημένες οροφές και ένθετα μαρμάρινα πατώματα. Στη συνέχεια, κατεβαίνετε κάτω, σε μια εκκλησία του 4ου αιώνα που περιέχει μερικές από τις πρώτες χριστιανικές τοιχογραφίες στη Ρώμη. Κάτω από αυτά είναι τα ερείπια ενός παγανιστικού ναού του 3ου αιώνα. Υπάρχουν επίσης υπολείμματα μιας κατοικίας του 1ου αιώνα, μυστική χριστιανική περιοχή λατρείας, και το Cloaca Maxima, το αποχετευτικό σύστημα της αρχαίας Ρώμης. Για να γίνει κατανοητή η περίπλοκη αρχιτεκτονική και αρχαιολογική ιστορία της Ρώμης, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο San Clemente.

Μια Σύντομη Ιστορία της Βασιλικής: Από τη λατρεία στον Χριστιανισμό

Η ιστορία της Βασιλικής είναι μεγάλη και περίπλοκη, αλλά θα προσπαθήσουμε να είμαστε σύντομοι. Βαθιά κάτω από τον τόπο της σημερινής βασιλικής, το νερό συνεχίζει να περνάει μέσα από έναν υπόγειο ποταμό που είναι μέρος του Cloaca Maxima, του ρωμαϊκού συστήματος αποχέτευσης που χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.

Μπορείτε να δείτε το τρεχούμενο νερό σε λίγα μέρη και να το ακούσετε στα περισσότερα μέρη της ανασκαφής. Ένας μυστηριώδης ήχος που πηγαίνει καλά με τη σκοτεινή, ελαφρώς απόκοσμη ατμόσφαιρα του υπόγειου χώρου.

Επίσης, κάτω από την παρούσα εκκλησία κάποτε υπήρχαν ρωμαϊκά κτήρια που καταστράφηκαν από τη μεγάλη φωτιά του 64 μ.Χ., η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.

Σύντομα, ανέβηκαν πάνω τους νέα κτίρια, συμπεριλαμβανομένης μίας νησίδας ή απλής πολυκατοικίας. Δίπλα στο νησί ήταν ένα μεγάλο σπίτι ενός πλούσιου Ρωμαίου, που θεωρείται από την εκκλησία ότι είναι πρώιμη μεταστροφή στον Χριστιανισμό. Εκείνη την εποχή, ο Χριστιανισμός ήταν μια εκτός νόμου θρησκεία και έπρεπε να ασκείται ιδιωτικά. Θεωρείται ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Titus Flavius ​​Clemens, επέτρεψε στους χριστιανούς να λατρεύουν εδώ. Αρκετά δωμάτια του σπιτιού μπορούν να επισκεφθούν την υπόγεια περιοδεία.

Στις αρχές του τρίτου αιώνα (από το 200 μ.Χ.) στη Ρώμη, η συμμετοχή στην παγανιστική λατρεία του Μίθρα ήταν ευρέως διαδεδομένη. Οι οπαδοί της λατρείας λατρεύονταν τον θεό Μίθρα, ο θρύλος του οποίου θεωρείται από την περσική. Ο Μίθρας απεικονίζεται συχνά σφαγιάζοντας έναν ιερό ταύρο και αιματηρές αναπαράξεις που αφορούν θυσίες ταύρων αποτελούσαν κεντρικό μέρος των τελετουργιών του Μιθραϊκού. Στο San Clemente, ένα τμήμα της μονής του 1ου αιώνα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είχε πέσει εκτός χρήσης, μετατράπηκε σε ιερό Mithraeum ή λατρείας. Αυτός ο χώρος της ειδωλολατρικής λατρείας, συμπεριλαμβανομένου του βωμού όπου σφαγιάστηκαν τελετουργικά ταύροι, μπορεί να δει ακόμα στο υπόγειο της βασιλικής.

Με το Εκδ. 313 του Μιλάνου, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α, ο ίδιος ο ίδιος ήδη μετασχηματισμένος στον Χριστιανισμό, έπαυσε αποτελεσματικά τη δίωξη των Χιρσσιτών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Αυτό επέτρεψε στη θρησκεία να πάρει σταθερά στη Ρώμη, και η λατρεία του Μίθρα ήταν εκτός νόμου και τελικά διαλύθηκε. Ήταν χαρακτηριστική πρακτική να χτίζονται χριστιανικές εκκλησίες πάνω σε πρώην ειδωλολατρικές θέσεις λατρείας, και αυτό ακριβώς συνέβη στο Σαν Κλείμενο τον 4ο αιώνα. Η ρωμαϊκή νησίδα, η υποτιθέμενη κατοικία του Τίτου Φλαβίου Κλεμάν και το Μιθράειο ήταν γεμάτα με ερείπια, και πάνω τους κτίστηκε ένας νέος ναός. Ήταν αφιερωμένη στον Πάπα Κλήμεντ (San Clemente), έναν μετασχηματισμό του χριστιανισμού του 1ου αιώνα, ο οποίος μπορεί ή όχι να ήταν πραγματικά Πάπας και μπορεί να μην έχει υποστεί μαρτύριο με το να συνδέεται με ένα βράχο και να πνιγεί στη Μαύρη Θάλασσα. Η εκκλησία άκμασε μέχρι τα τέλη του 11ου αιώνα. Περιέχει ακόμα θραύσματα μερικών από τις παλαιότερες χριστιανικές τοιχογραφίες στη Ρώμη. Σκεπτόμενοι ότι έχουν δημιουργηθεί τον 11ο αιώνα, οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τη ζωή και τα θαύματα του Αγίου Κλήμης και μπορούν να προβληθούν από τους επισκέπτες.

Από τις αρχές του 12ου αιώνα συμπληρώθηκε η πρώτη βασιλική και η σημερινή βασιλική κτίστηκε επάνω της. Παρόλο που είναι σχετικά μικρό, δίπλα σε μερικές από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ρώμης, είναι από τα πιο περίτεχνα στην Αιώνια Πόλη, με επιχρύσωση, λαμπερά ψηφιδωτά και περίπλοκες τοιχογραφίες. Πολλοί επισκέπτες μόλις κοιτάζουν την εκκλησία πριν κατευθυνθούν προς το υπόγειο - χάνονται σε ένα πραγματικό κουτί κοσμημάτων εκκλησιαστικής τέχνης.

Ένα ταξίδι στη Βασιλική του San Clemente συνδυάζεται εύκολα με μια επίσκεψη στην υπόθεση Romane del Celio ή στο Domus Aurea, και τα δύο εξίσου συναρπαστικά υπόγειες τοποθεσίες. Λάβετε υπόψη το απόγευμα στο San Clemente και σκοπεύετε να φτάσετε πριν το μεσημέρι ή μετά τις 3 μ.μ.

Ώρες λειτουργίας της Βασιλικής, Τέλη Εισόδου και Σημεία Πρόσβασης:

Ώρες: Η βασιλική είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 12:30 μ.μ. και πάλι από τις 3 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. Η τελευταία είσοδος στο υπόγειο χώρο είναι στις 12 μ.μ. και στις 5:30 μ.μ. Την Κυριακή και τις κρατικές αργίες, Από τις 12:15 έως τις 18:00, με την τελευταία είσοδο στις 5:30 μ.μ. Να περιμένετε να κλείσει η βασιλική στις μεγάλες θρησκευτικές αργίες.

Είσοδος: Η άνω εκκλησία είναι ελεύθερη να εισέλθει. Είναι € 10 ανά άτομο για μια αυτο-ξεναγούμενη περιήγηση στις υπόγειες ανασκαφές. Οι φοιτητές (με έγκυρο αναγνωριστικό φοιτητή) ηλικίας μέχρι 26 ετών πληρώνουν 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των 16 ετών εισέρχονται δωρεάν με έναν γονέα. Το τέλος εισόδου είναι λίγο απότομο, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο να δούμε αυτό το μοναδικό τμήμα της υπόγειου Ρώμης.

Κανόνες για τους επισκέπτες: Δεδομένου ότι πρόκειται για τόπο λατρείας, πρέπει να ντυθείτε με σύνεση, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σορτσάκια ή φούστες πάνω από το γόνατο και δεν έχουν κορυφές δεξαμενών. Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα και οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται απολύτως στις εκσκαφές.

Είσοδος και πρόσβαση: Αν και η διεύθυνση είναι Via Labicana, η είσοδος βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του συγκροτήματος, στη Via San Giovanni στο Laterano. Δυστυχώς, ούτε η εκκλησία ούτε οι ανασκαφές είναι προσβάσιμες από αναπηρικά καροτσάκια. Η πρόσβαση στην εκκλησία και το υπόγειο είναι μέσω απότομων πτήσεων σκαλοπατιών.

Τοποθεσία και μετάβαση:

Η Βασιλική του San Clemente βρίσκεται στη Rione i Monti, τη γειτονιά της Ρώμης γνωστή απλά ως Monti. Η εκκλησία απέχει 7 λεπτά με τα πόδια από το Κολοσσαίο.

Διεύθυνση: Via Labicana 95

Δημόσιες συγκοινωνίες: Από το σταθμό του μετρό Colosseo, η βασιλική απέχει 8 λεπτά με τα πόδια. Απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό Manzoni. Τα τραμ 3 και 8, καθώς και τα λεωφορεία 51, 85 και 87 όλα σταματούν στη στάση μετάβασης Labicana, περίπου 2 λεπτά με τα πόδια από τη βασιλική.

Εάν έχετε ήδη εξερευνήσει την περιοχή του Κολοσσαίου και του Φόρουμ, είναι πιο πρακτικό να περπατήσετε στη βασιλική.

Αξιοθέατα και αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση: