Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θεματικού πάρκου και ψυχαγωγικού πάρκου;

Εξετάστε την ιστορία, τη βύθιση και τις συγκινήσεις

Θεματικό πάρκο ή πάρκο ψυχαγωγίας; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των δύο όρων;

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι είναι ένα από αυτά που λέτε- ντομάτα -και- λέω- τα πράγματα. Ωστόσο, εγώ και πολλοί από τους αδελφούς και τους αδελφούς του πάρκου μου θα έπρεπε να διαφέρουν. Υπάρχουν διαφορές, αλλά μπορεί να είναι λεπτές και συχνά υπάρχουν πολλές αλληλεπικαλύψεις. Πριν να καλέσουμε ολόκληρο το πράγμα, ας αναλύσουμε τους όρους και να ρίξουμε λίγο φως.

Ίσως θελήσετε να στερεώσετε τις ζώνες ασφαλείας σας και να χαμηλώσετε τις ραβδώσεις σας. θα μπορούσαμε να είμαστε για μια ανεπιθύμητη πορεία.

Ποια είναι η ιστορία με τα θεματικά πάρκα;

"Όλοι όσοι έρχονται σε αυτό το ευτυχισμένο μέρος, καλωσορίζουμε. Η Disneyland είναι η γη σας." Όταν έδωσε αυτές τις λέξεις το 1955 στο Grand Opening της Disneyland, ο Walt Disney εγκαινίασε μια νέα εποχή διασκέδασης. Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι το πάρκο της Καλιφόρνιας είναι το αρχικό θεματικό πάρκο και χρησιμεύει ως πρότυπο για όλα τα θεματικά πάρκα που ακολούθησαν.

Ο βασικός τύπος που πρωτοστάτησε η Disney ήταν να πάρει τις κοινές βόλτες που βρέθηκαν στα πάρκα ψυχαγωγίας - κυλιόμενες σκάλες , επίπεδες βόλτες, καρουσέλ, σκοτεινές βόλτες και τα παρόμοια - και να τα χρησιμοποιήσουν για να πουν ιστορίες. Αυτή είναι η ουσία ενός θεματικού πάρκου. Με την ενσωμάτωση της ιδιότροπης αρχιτεκτονικής, του χρώματος, του τοπίου, των χαρακτήρων και άλλων στοιχείων, οι επισκέπτες του πάρκου γίνονται μέρος ιστοριών και όχι παθητικοί επιβάτες σε μηχανικές βόλτες.

Περαιτέρω, η Disney χώρισε το πάρκο της σε θεματικές περιοχές και δημιούργησε τα αξιοθέατα μέσα σε αυτά τα εδάφη για να πει μια μεγαλύτερη ιστορία.

Αντί να βιώσουν ένα σημαντικό θέμα, οι επισκέπτες της Disneyland μπορούν να ταξιδέψουν στο Frontierland, το Tomorrowland, το Fantasyland και σε άλλα φανταστικά μέρη. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές αφήγησης που κατέκτησαν οι κινηματογραφιστές του, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, του φωτισμού, της σύνθεσης και της διαμόρφωσης, και την προσαρμογή τους σε τρισδιάστατους χώρους, η Disney μπόρεσε να βυθίσει τους φιλοξενουμένους της σε περιπετειώδεις περιπέτειες.

Μερικές φορές, όπως με την πτήση του Peter Pan ή τις εκπληκτικές περιπέτειες του Spider-Man , τα αξιοθέατα θεματικού πάρκου λένε γραμμικές ιστορίες και χρησιμοποιούν καθιερωμένους χαρακτήρες. Άλλες φορές, όπως και με τη Μανία της Toy Story! , οι αφηγήσεις είναι λιγότερο καθορισμένες, αλλά τα αξιοθέατα εξακολουθούν να προσκολλούνται σε συγκεκριμένα θέματα και να χρησιμοποιούν τεχνικές αφήγησης - και, συχνότερα, εκθαμβωτική τεχνολογία - για να εμπλέκουν και να ευχαριστούν τους επισκέπτες.

Παραδείγματα θεματικών πάρκων περιλαμβάνουν: όλα τα πάρκα Disney και Universal "προορισμού" (τα οποία είναι ανοικτά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, προσφέρουν συνήθως διανυκτερεύσεις σε ακίνητα και άλλες παροχές θέρετρων και προσελκύουν παραθεριστές από μακριά καθώς και άτομα που βρίσκονται σε απόσταση οδήγησης) τα πάρκα SeaWorld, οι κήποι Busch Williamsburg , το Sesame Place, οι Busch Gardens Tampa, Legoland της Καλιφόρνια και το Legoland Florida, μεταξύ πολλών άλλων.

Πάρκο διασκέδασης

Από την άλλη πλευρά, τα πάρκα διασκέδασης γενικά παραβλέπουν τυχόν προφορικές περιγραφές και μερικές φορές δεν έχουν καθορισμένες εκτάσεις. Διαθέτουν συνήθως μια τυχαία συλλογή κυλίνδρων και άλλες βόλτες. Λαμβάνοντας υπαινιγμό τους από το φεστιβάλ του 1893 του Σικάγου, την Κολομβιανή Έκθεση του κόσμου και το "Midway Plaisance ", καθώς και το Coney Island της Νέας Υόρκης και το Boardwalk, τα πάρκα ψυχαγωγίας παρουσιάζουν συνήθως τα βόλτα τους κατά μήκος ενός ή περισσοτέρων.

Αντί να προσπαθούν να βυθίσουν τους επισκέπτες σε ενοποιημένες, θεματικές εμπειρίες, οι boardwalks συνήθως προσφέρουν βόλτες, παιχνίδια, παραχωρήσεις τροφίμων και καταστήματα που δεν έχουν τίποτα κοινό.

Οι δυνατοί θόρυβοι, συμπεριλαμβανομένων των κραυγών των αναβατών, συμβάλλουν στη δημιουργία χώρων υψηλής ενέργειας. Οι συγκινήσεις - για χάρη των συγκινήσεων και για να μην πω μια μεγαλύτερη ιστορία - αποτελούν μεγάλο μέρος των πάρκων ψυχαγωγίας. Ακόμη και οι βόλτες "kiddie", που πηγαίνουν εύκολα στις συγκινήσεις, διασκεδάζουν τους νέους επιβάτες τους κυρίως με περιστροφικές και άλλες γεμάτες δράση εμπειρίες.

Παραδείγματα πάρκων ψυχαγωγίας περιλαμβάνουν: Cedar Point , Lake Compounce, Knoebels, Family Kingdom, Dorney Park και Wild Waves , για να αναφέρουμε μερικά.

Τι γίνεται με τις Six Flags;

Πολλά μέρη, κατά την άποψή μου, πέφτουν σε μια γκρίζα περιοχή κάπου ανάμεσα σε ένα θεματικό πάρκο και ένα πάρκο ψυχαγωγίας. Το Six Flags , για παράδειγμα, περιγράφει τις τοποθεσίες του ως θεματικά πάρκα.

Παρόλο που τα πάρκα περιλαμβάνουν θεματικές περιοχές όπως το Yankee Harbour και το Yukon Territory, ο σχεδιασμός τους είναι συχνά απλός. Οι βόλτες σε κάθε γη συνήθως προσφέρουν ελάχιστα ή και καθόλου "θέματα". (Αυτή η τελευταία λέξη, παρεμπιπτόντως, είναι η βιομηχανική ορολογία και όχι μια πραγματική λέξη.)

Σημαντικές εξαιρέσεις περιλαμβάνουν το Six Flags Fiesta Texas, το οποίο έχει μεγάλη έμφαση στη μουσική και το The Great Escape , το οποίο διατηρεί πολλά απομεινάρια της προέλευσής του ως ένα χαριτωμένο, παραμυθένιο πάρκο για μικρά παιδιά. Και πάλι, τα περισσότερα από τα άλλα πάρκα Six Flags μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερα καλά γειτονικά εδάφη, αλλά οι DC Comics περιοχές τους μπορεί να είναι εντυπωσιακές και οι χαρακτήρες Looney Tunes μπορεί να είναι γοητευτικοί.

Ορισμένα πάρκα μπορούν να εκπλήξουν με μεμονωμένα αξιοθέατα, όπως το εξαιρετικά θεματικό Monster Mansion στο Six Flags Over Georgia. Ξεκινώντας από το 2015, η Six Flags άρχισε να ανοίγει εξελιγμένο, Disney-όπως Justice League: Μάχη για βόλτες Metropolis . Και το 2016, η αλυσίδα του πάρκου άρχισε να εισάγει την αφήγηση στις συγκινήσεις της με τις περιπέτειες της εικονικής πραγματικότητας . Έτσι, είναι μια μικτή τσάντα. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, θα έβαζα Six Flags στην κατηγορία ψυχαγωγικού πάρκου.

Ακόμη και τα πρώτα πάρκα διασκέδασης περιλάμβαναν ιστορία

Παίρνει επίσης και αλλού. Το Cedar Point του Οχάιου πιθανότατα δεν θα διαμαρτυρόταν για την κατάταξή μου ως πάρκο ψυχαγωγίας, όπως το κάνω παραπάνω. Ωστόσο, μαζί με πολλά από τα αδέρφια του Cedar Fair πάρκα, έχει μια θεματική γη γεμάτη με κινούμενους δεινόσαυρους και μια περιοχή με θέμα Snoopy που περιλαμβάνει περιπατητικούς χαρακτήρες.

Υπήρχαν ακόμη και υπαινιγμοί των θεματικών πάρκων για να έρθουν στην Κολομβιανή Έκθεση του κόσμου, ο προκάτοχος των σύγχρονων ψυχαγωγικών πάρκων. Περιλάμβανε μια μεγάλη Λευκή Πόλη με περίτεχνα νεοκλασικά κτίρια και υπέροχους κήπους σχεδιασμένους από τον αρχιτέκτονα τοπίου Frederick Law Olmsted. Το Coney Island, αναμφισβήτητα το πρωτότυπο πάρκο ψυχαγωγίας, περιλάμβανε το θεματικό πάρκο, όπως το Scenic Railway, ένα πρώιμο περιπατητήριο που περιελάμβανε θεματικά διόραμα στο παρελθόν των οποίων οι επιβάτες οδήγησαν και μια περίτεχνη νυχτερινή παράσταση που περιελάμβανε προσομοιωμένα καύσιμα κτίρια και άλλα εφέ.

Παρόλο που η Disneyland είναι γενικά αναγνωρισμένη ως πρότυπο για τα σύγχρονα θεματικά πάρκα, υπάρχουν πάρκα που προηγήθηκαν αυτής που θα μπορούσαν επίσης να ονομαστούν θεματικά πάρκα - ή τουλάχιστον θεματικά πάρκα. Για παράδειγμα, υπήρχαν πάρκα με θέματα διακοπών, όπως το circa-1952 (τρία χρόνια πριν η Disney άνοιξε το πάρκο του) το Village του Santa's στο New Hampshire . Εξακολουθεί να απολαμβάνει τις οικογένειες σήμερα με το συναρπαστικό θέμα των Χριστουγέννων.

Δράκοι στα πάρκα νερού

Υδατοχώρια συμπεριλαμβάνονται στη συζήτηση επίσης. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν θεματικά πάρκα; Συχνά, τα θαλάσσια πάρκα θα έχουν ένα μόνο θέμα, όπως οι πειρατές, οι τυφώνες ή η Καραϊβική. Τα θέματα τους ενδέχεται να επηρεάσουν τον εξωραϊσμό, τη μουσική υπόκρουση, τα ονόματα διαφανειών και άλλα στοιχεία. Αλλά οι ίδιες οι βόλτες συνήθως δεν προσπαθούν να μιλήσουν σε ιστορίες.

Αυτό αλλάζει, εντούτοις, καθώς μερικά πάρκα νερού προσθέτουν σκοτεινά χαρακτηριστικά οδήγησης στα αξιοθέατα τους. Για παράδειγμα, ο Schlitterbahn στο New Braunfels του Τέξας προσφέρει την εκδίκηση του δράκου. Το ανηφορικό υδάτινο καράβι οδηγεί τους αναβάτες σε λίμνη ενός δράκου και πέρα ​​από έναν δράκο που αναπνέει φωτιά που προβάλλεται πάνω σε μια οθόνη νερού. Η δημιουργική ομάδα της Universal, η οποία έχει πρωτοπορήσει σε βόλτες όπως ο Χάρι Πότερ και η διαφυγή από το Gringotts , χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνικές αφήγησης στο υδάτινο πάρκο του Universal Orlando, το Volcano Bay .

Το ηθικό της ιστορίας

Δεν υπάρχουν ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές ή βιομηχανικά πρότυπα για να καθορίσουν τι διακρίνει ένα πάρκο ψυχαγωγίας από ένα θεματικό πάρκο. Και υπάρχουν πολλά πάρκα που ξεπερνούν τη γραμμή. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, εάν τα αξιοθέατά του επιχειρούν να μιλούν ιστορίες και αποτελούν μέρος μεγαλύτερων ενοποιημένων θεμάτων, είναι ένα θεματικό πάρκο. Αν είναι κυρίως ένα mishmash των βόλτες και πρωταρχικός στόχος του είναι να παραδώσει συγκινήσεις, είναι μάλλον ένα πάρκο ψυχαγωγίας.