Το σκοτεινό παρελθόν του Busiest International Airport της Ιαπωνίας

Όχι, δεν φαντάζεστε αυτά τα δυσοίωνη σημάδια που βλέπετε κατά την προσγείωση

Εάν ταξιδεύετε στην Ιαπωνία από το εξωτερικό (και ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες), πιθανότατα θα φτάσετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Narita, που βρίσκεται στο νομό Chiba στην περιοχή Kanto του νησιού Honshu. Το αεροδρόμιο Narita βρίσκεται περίπου 90 λεπτά από το σταθμό Shinjuku του Τόκιο με το γρήγορο τρένο, το οποίο καθιστά το επίσημο του όνομα - το Διεθνές Αεροδρόμιο Τόκιο Ναρίτα - το οποίο φαίνεται αμφίβολο στην καλύτερη περίπτωση.

Κοντά στο Τόκιο ή όχι, το αεροδρόμιο Narita παραμένει η σημαντικότερη διεθνής πύλη της Ιαπωνίας, γεγονός που καθιστά το μήνυμα "Καλώς ορίσατε", το οποίο οι επιβάτες λαμβάνουν κατά την προσγείωση στον ανατολικότερο αεροδιάδρομο του αεροδρομίου, φαίνονται ακόμη πιο αινιγματικοί.

Κάτω από το αεροδρόμιο Narita! διατυπώνεται με μεγάλα, τολμηρά γράμματα, τόσο στα ιαπωνικά όσο και στα αγγλικά.

Η μάχη για το αεροδρόμιο Narita

Ωραίο καλοδεχούμενο παρά το γεγονός ότι, κατά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο Narita, δεν θα παρατηρήσετε πολλά εκτός συνήθειας, εκτός από το γεγονός ότι τα τερματικά του αεροδρομίου (ειδικά ο τερματικός σταθμός 2) δεν φαίνονται λιγότερο από υπερσύγχρονα. Ανατρέχοντας όμως στην ιστορία του αεροδρομίου Narita, σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό δεν είναι ένα απλό κομμάτι της πολιτικής υποδομής.

Όπως κάνουν οι περισσότερες κυβερνήσεις, η Ιαπωνία προσπάθησε να ασκήσει ένα είδος επιφανείας πάνω από τους ανθρώπους που έζησαν στο αεροδρόμιο, όπου ο τότε προγραμματισμένος αερολιμένας στη δεκαετία του 1960. Ενώ πολλοί από αυτούς έκαναν σκληρή μάχη, οι περισσότεροι τελικά υπέκυψαν στην πραγματικότητα ότι το αεροδρόμιο Narita επρόκειτο να χτιστεί και πήρε τους οικισμούς τους.

Το αεροδρόμιο της Narita δεν έχει τελειώσει

Οι περισσότεροι, αλλά όχι όλοι. Το "Down With Narita Airport" σημάδια, βλέπετε, δεν είναι στην πραγματικότητα στο αεροδρόμιο.

Το περιφραγμένο οικόπεδο στο οποίο κάθονται στην πραγματικότητα ανήκει στον ιδιωτικό ιδιοκτήτη του. Είναι ένα από τα πολλά σημεία του αεροδρομίου, ένας κατάλογος που περιλαμβάνει επίσης ένα ιερό Shinto, δύο ιδιωτικά σπίτια, πολλά αγροτεμάχια και ένα εργοστάσιο παραγωγής γεωργικών προϊόντων, τα οποία έχουν αποτρέψει τεχνικά την ολοκλήρωση του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο Narita είχε αρχικά προγραμματιστεί να έχει δύο διάδρομους 4 χιλιομέτρων μεταξύ των πέντε συνολικών διαδρόμων όταν άνοιξε το 1978 (ημερομηνία έναρξης, πρέπει να σημειωθεί ότι καθυστέρησε επτά χρόνια από μόνος του), αλλά ο δεύτερος άνοιξε μέχρι το 2002, και ακόμη και τότε ήταν μόνο το ήμισυ του αρχικού μήκους.

Ο αντίκτυπος των διαφορών γης Narita

Αν γνωρίζετε κάτι για τα σύγχρονα αεροδρόμια της Ιαπωνίας, θα διαπιστώσετε ότι όλα τα μεγάλα - δηλαδή η Osaka Kansai και η Nagoya Centrair - χτίστηκαν σε τεχνητά νησιά. Αυτό δεν είναι απλώς και μόνο επειδή η Ιαπωνία αγαπά να πιέζει το φάκελο της μηχανικής, αλλά επειδή η ιαπωνική κυβέρνηση έμαθε το μάθημά της από την αμφιλεγόμενη διαδικασία της προσπάθειας κατασκευής του αεροδρομίου Narita στην ξηρά.

Δυστυχώς, το ακόμα ατελές καθεστώς της Narita και οι σκοτεινές προοπτικές για μελλοντική επέκταση έχουν άλλη συνέπεια. Ο βασικός ανταγωνιστής της Narita, το αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο (που είναι πολύ πιο κοντά στην πόλη), πρόσφατα άνοιξε ξανά στις Διεθνείς Πτήσεις μετά από αρκετές δεκαετίες. Αυτό είναι ειρωνικό, καθώς η Narita χτίστηκε έτσι ώστε η Haneda να μπορέσει να μετατραπεί σε αεροδρόμιο που είναι κυρίως εγχώριος.

Σε κάθε περίπτωση, πολλές αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν να μετακομίσουν στην Haneda κάθε φορά που ανοίγουν τα slots, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το αν το αεροδρόμιο Narita θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί μακροπρόθεσμα, δεδομένης της απόστασης από το Τόκιο, καθώς και των εγκαταστάσεων ταχείας γήρανσης του.

Ίσως οι άνθρωποι που έβαλαν το σήμα "Down With Narita Airport" θα πάρουν την ευχή τους!