Είναι η Πολιτεία της Κολούμπια ένα κράτος;

Γεγονότα για την κατάσταση του DC

Η περιφέρεια της Κολούμπια δεν είναι κράτος, είναι μια ομοσπονδιακή περιφέρεια. Όταν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίθηκε το 1787, αυτό που είναι τώρα η Επαρχία της Κολούμπια ήταν μέρος της πολιτείας του Μέριλαντ. Το 1791, η Περιφέρεια μεταβιβάστηκε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να γίνει η πρωτεύουσα του έθνους, μια περιοχή που θα κυβερνούσε το Κογκρέσο.

Πώς είναι το DC διαφορετικό από ένα κράτος;

Η 10η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος ορίζει ότι όλες οι εξουσίες που δεν χορηγούνται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αποκλειστικά για τα κράτη και τον λαό.

Αν και η περιφέρεια της Κολούμπια έχει τη δική της δημοτική κυβέρνηση, λαμβάνει χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και βασίζεται σε οδηγίες από το Κογκρέσο για να εγκρίνει τους νόμους και τον προϋπολογισμό της. Οι κάτοικοι του DC είχαν μόνο το δικαίωμα ψήφου για τον Πρόεδρο από το 1964 και για το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο από το 1973. Σε αντίθεση με τα κράτη που μπορούν να διορίσουν τους δικούς τους τοπικούς δικαστές, ο Πρόεδρος ορίζει δικαστές για το Επαρχιακό Δικαστήριο. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την κυβέρνηση DC 101 - Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για DC νόμους, πρακτορεία και άλλα

Οι κάτοικοι (περίπου 600.000 άτομα) της Επαρχίας της Κολούμπια καταβάλλουν πλήρεις ομοσπονδιακούς και τοπικούς φόρους αλλά στερούνται πλήρους δημοκρατικής εκπροσώπησης στη Γερουσία των ΗΠΑ ή στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η αντιπροσώπευση στο Κογκρέσο περιορίζεται σε έναν εκπρόσωπο χωρίς δικαίωμα ψήφου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έναν σκιώδη γερουσιαστή. Τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι της επαρχίας επιδιώκουν την κρατική εξουσία να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Δεν έχουν ακόμη επιτυχία. Διαβάστε περισσότερα για τα δικαιώματα ψήφου DC

Ιστορία της ίδρυσης της περιφέρειας της Κολούμπια

Μεταξύ 1776 και 1800, το Κογκρέσο συναντήθηκε σε διάφορες τοποθεσίες. Το Σύνταγμα δεν επέλεξε έναν συγκεκριμένο τόπο για τη θέση της μόνιμης έδρας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η ίδρυση μιας ομοσπονδιακής περιφέρειας ήταν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που διαιρούσε τους Αμερικανούς για πολλά χρόνια. Στις 16 Ιουλίου 1790, το Κογκρέσο ψήφισε το νόμο περί διαμονής, νόμο που επέτρεψε στον Πρόεδρο Τζορτζ Ουάσιγκτον να επιλέξει μια θέση για την πρωτεύουσα του έθνους και να διορίσει τρεις επιτρόπους για να επιβλέπει την ανάπτυξή του. Η Ουάσιγκτον επέλεξε μια έκταση δέκα τετραγωνικών μιλίων από ιδιοκτησία στο Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια που βρισκόταν και στις δύο πλευρές του ποταμού Potomac. Το 1791, η Ουάσινγκτον διόρισε τον Thomas Johnson, τον Daniel Carroll και τον David Stuart να εποπτεύουν τον σχεδιασμό, το σχεδιασμό και την απόκτηση ακινήτων στην ομοσπονδιακή περιοχή. Οι Επίτροποι ονόμασαν την πόλη "Ουάσιγκτον" για να τιμήσουν τον Πρόεδρο.

Το 1791, ο Πρόεδρος διόρισε τον Pierre Charles L'Enfant, έναν Αμερικανό αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό γεννημένο στη Γαλλία, να σχεδιάσει ένα σχέδιο για τη νέα πόλη. Η διάταξη της πόλης, ένα πλέγμα που επικεντρώνεται στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών , βρισκόταν στην κορυφή ενός λόφου που οριοθετείται από τον ποταμό Potomac, τον Ανατολικό κλάδο (ο οποίος ονομαζόταν τώρα ποταμός Anacostia ) και ο Rock Creek. Αριθμημένοι δρόμοι που εκτελούσαν βορρά-νότο και ανατολή-δύση σχημάτιζαν ένα πλέγμα. Οι ευρύτερες διαγώνιες "μεγάλες λεωφόρους" που ονομάστηκαν μετά τις καταστάσεις της ένωσης διασχίζουν το δίκτυο. Όπου αυτές οι "μεγάλες λεωφόροι" διασχίζουν ο ένας τον άλλο, οι ανοιχτοί χώροι σε κύκλους και πλατείες ονομαζόταν από αξιόλογους Αμερικανούς.

Η έδρα της κυβέρνησης μεταφέρθηκε στη νέα πόλη το 1800. Η περιφέρεια της Κολούμπια και οι μη ανώνυμες αγροτικές περιοχές της Περιφέρειας κυβερνούσαν ένα τριμελές συμβούλιο των Επιτρόπων. Το 1802, το Κογκρέσο κατήργησε το Διοικητικό Συμβούλιο των Επιτρόπων, ίδρυσε την Washington City και καθιέρωσε μια περιορισμένη αυτοδιοίκηση με έναν δήμαρχο που διορίστηκε από τον Πρόεδρο και ένα εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο δώδεκα μελών. Το 1878, το Κογκρέσσο ψήφισε τον οργανικό νόμο, ο οποίος προέβλεπε 3 επιτρόπους που είχαν οριστεί ως Προέδρου, καταβάλλοντας το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της Περιφέρειας με την έγκριση του Κογκρέσου και κάθε σύμβαση άνω των $ 1.000 για δημόσια έργα. Το Κογκρέσο ψήφισε το νόμο περί αυτοδιοίκησης και κυβερνητικής αναδιοργάνωσης του Κολομβία το 1973, θεσπίζοντας το ισχύον σύστημα για εκλεγμένο δήμαρχο και 13μελές συμβούλιο με νομοθετική εξουσία με περιορισμούς που μπορεί να απαγορεύσει το Κογκρέσο.

Δείτε επίσης τις Συχνές Ερωτήσεις για την Ουάσιγκτον DC