Τι πρέπει να ξέρετε για τα Haboobs και πώς να μείνετε ασφαλείς

Μάθετε περισσότερα για αυτές τις Καταιγίδες Καλοκαιρινής Ερήμου

Ένα haboob μπορεί να μην ακούγεται σαν μετεωρολογική ορολογία, αλλά αυτή η λέξη αναφέρεται σε μια ανεμοθύελλα της ερήμου. Η λέξη "haboob" προέρχεται από την αραβική λέξη habb , που σημαίνει "άνεμος". Ένα haboob είναι ένας τοίχος σκόνης που είναι αποτέλεσμα microburst ή downburst - ο αέρας που ωθείται προς τα κάτω ωθείται προς τα εμπρός από το μπροστινό μέρος ενός κελιού, τη σκόνη και τα συντρίμμια μαζί του, καθώς ταξιδεύει σε όλο το έδαφος.

Αυτή η φωτογραφία είναι από τις 5 Ιουλίου 2011, που τεκμηριώνει μία από τις πιο σημαντικές καταιγίδες σκόνης που καταγράφηκαν ποτέ στην κοιλάδα του Ήλιου .

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καιρού, αυτή η καταιγίδα ήταν ιστορική. Οι άνεμοι αναρριχήθηκαν πάνω από 50 μίλια την ώρα και διαπιστώθηκε ότι η σκόνη έφθασε τουλάχιστον 5.000 έως 6.000 πόδια στον αέρα. Το κύριο άκρο τεντωμένο για σχεδόν 100 μίλια, και η σκόνη ταξίδεψε τουλάχιστον 150 μίλια. Μπορείτε να διαβάσετε εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη συγκεκριμένη καταιγίδα στην ιστοσελίδα της NOAA.

Αν ταξιδεύετε σε μια ερημική περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα θελήσετε να καταλάβετε περισσότερα για ένα haboob και τι να κάνετε αν βρεθείτε σε ένα.

Καταιγίδες σκόνης Vs. Haboobs

Όχι κάθε καταιγίδα σκόνης είναι haboob. Γενικά, οι καταιγίδες σκόνης είναι πιο κοντά στο έδαφος και πιο διαδεδομένες, όπου ο άνεμος συλλέγει τη σκόνη της ερήμου και το φυσάει σε μια μεγάλη περιοχή. Τα haboobs δημιουργούνται από κύτταρα καταιγίδας, και είναι συνήθως πιο συγκεντρωμένα, ανυψώνοντας τα θραύσματα και τη σκόνη πολύ ψηλότερα στον αέρα.

Τα haboobs είναι πολύ πιο σοβαρά από ό, τι οι διάβολοι σκόνης (ένα μικρό σφύριγμα σκόνης).

Ο άνεμος κατά τη διάρκεια ενός haboob είναι συνήθως μέχρι περίπου 30 mph (αλλά μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο 60 mph) και η σκόνη μπορεί να αυξηθεί ψηλά στον αέρα καθώς φυσά πάνω από την κοιλάδα. Ένα haboob μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ώρες και συνήθως φθάνει ξαφνικά.

Πού μπορείτε να συναντήσετε ένα Haboob

Haboobs εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (αλλά δεν περιορίζονται απαραιτήτως στην περίοδο των μουσώνων ) σε άνυδρες περιοχές της Αριζόνα, του Νέου Μεξικού, της Καλιφόρνιας και του Τέξας.

Ο Φοίνιξ, για παράδειγμα, βιώνει διάφορους βαθμούς σοβαρότητας αυτών των καταιγίδων σκόνης, αλλά το haboob είναι το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Phoenix συναντά κατά μέσο όρο περίπου τρία haboobs το χρόνο κατά τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.

Κρατώντας ασφαλή κατά τη διάρκεια ενός Haboob

Ενώ ένα haboob είναι συναρπαστικό να παρακολουθήσετε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου καταιγίδας. Εάν είστε σε ένα αυτοκίνητο, αν και μπορεί να είναι δελεαστικό, μην τραβάτε φωτογραφίες ενώ οδηγείτε! Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να τραβήξετε αμέσως, καθώς η ορατότητα μπορεί γρήγορα να επιδεινωθεί. Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι τυλιγμένα και οι πόρτες και όλα τα ανοίγματα σφικτά κλειστά, και να απενεργοποιήσετε τους προβολείς και το εσωτερικό - έτσι ώστε οι άλλοι οδηγοί να μην σας παραπλανήσουν επειδή είστε στο δρόμο και να προσπαθήσετε να σας ακολουθήσουν. Κρατήστε τη ζώνη ασφαλείας σας και μην βγείτε από το αυτοκίνητο! Μείνετε στη θέση σας μέχρι να περάσει ο haboob.

Αν βρίσκεστε σε ένα κτίριο, κλείστε τις πόρτες και κλείστε όλα τα παράθυρα και τις κουρτίνες. Εάν είναι ενεργοποιημένος ο κλιματισμός, απενεργοποιήστε τον και κλείστε τα ανοίγματα. Εάν το habob είναι σοβαρό, προσπαθήστε να μετακινηθείτε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, καθώς οι υψηλοί άνεμοι μπορούν να μεταφέρουν βράχους ή άκρα δέντρων που μπορούν να θρυμματίζουν τα παράθυρα. Οι γενικές συμβουλές για την ασφάλεια των μουσώνων ισχύουν επίσης για περιπτώσεις που συμβαίνουν haboobs.