Τι είναι το Microburst

Πραγματικά δεν είναι Tornado.

Ο μουσώνας της Αριζόνα φέρνει καλοκαιριές καταιγίδες, καταιγίδες σκόνης και περιστασιακές μικροβούρδες. Κάθε καλοκαίρι αυτές οι καιρικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα επικίνδυνες καταστάσεις και ζημιές.

Τι είναι το Microburst;

Μια κάμψη ορίζεται ως ένα ισχυρό δένδρο με μια εξώθηση των ζημιογόνων ανέμων πάνω ή κοντά στο έδαφος. Αν το πτερύγιο είναι μικρότερο από 2,5 μίλια, ονομάζεται microburst.

Ένα microburst είναι ένα μικρό, πολύ έντονο downdraft που κατεβαίνει στο έδαφος με αποτέλεσμα μια ισχυρή απόκλιση ανέμου.

Το μέγεθος του συμβάντος είναι συνήθως μικρότερο από 4 χιλιόμετρα. Οι Microbursts είναι σε θέση να παράγουν ανέμους άνω των 100 mph προκαλώντας σημαντική ζημιά. Η διάρκεια ζωής ενός microburst είναι περίπου 5-15 λεπτά. Υπάρχουν υγροί μικροβούστες και ξηροί μικροβούρνοι.

Όταν η βροχή πέσει κάτω από τη βάση του νέφους ή αναμειχθεί με τον ξηρό αέρα, αρχίζει να εξατμίζεται και αυτή η διαδικασία εξάτμισης δροσίζει τον αέρα. Ο δροσερός αέρας κατεβαίνει και επιταχύνεται καθώς πλησιάζει στο έδαφος. Όταν ο δροσερός αέρας πλησιάζει στο έδαφος, εξαπλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις και αυτή η απόκλιση του ανέμου είναι η υπογραφή του μικροβούρτου. Σε υγρά κλίματα, μικροβούστες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι Microbursts είναι επείγοντα γεγονότα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την αεροπορία. Τα microbursts υποτάσσονται ως ξηρά ή υγρά microbursts, ανάλογα με το πόσο βροχή συνοδεύει το microburst όταν φτάσει στο έδαφος. Εάν το πλέγμα είναι περισσότερο από 2,5 μίλια, ονομάζεται macroburst.

Οι Macrobursts διαρκούν περισσότερο από τους microbursts.

Είναι ένα Microburst ένα Tornado;

Όχι, αλλά υπάρχουν κάποιες ομοιότητες. Υπάρχει συχνά πολύς άνεμος που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Διαφορετικά από ένα microburst, όμως, ο άνεμος ρέει σε ένα ανεμοστρόβιλο και όχι έξω, όπως συμβαίνει σε ένα downburst. Το Tornados έχει επίσης ως αποτέλεσμα το στροβιλιζόμενο άνεμο που βλέπετε στις περισσότερες ταινίες και βίντεο, το οποίο δεν είναι απαραίτητα παρόν κατά τη διάρκεια ενός μικροβούρτου.

Οι μικροοργανισμοί είναι πολύ πιο κοινός από τους ανεμοστρόβιλους και είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει ανεμοστρόβιλος στην περιοχή Φοίνικα ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του μουσώνος .

Οι Microbursts προκαλούν ζημιά;

Ναι, σίγουρα μπορούν. Οι βλάβες του Tornado έχουν συχνά μια χαοτική εμφάνιση, με μεγαλύτερα ξεριζωμένα δέντρα συχνά διασταυρώνονται μεταξύ τους, ενώ η βλάβη από microburst συχνά τους αφήνει να βρεθούν στην ίδια κατεύθυνση ή να πεπλατυσθούν.