Πώς να αποφύγετε την ελονοσία όταν ταξιδεύετε στην Αφρική

Η ελονοσία είναι μια παρασιτική ασθένεια που προσβάλλει ερυθρά αιμοσφαίρια και συνήθως εξαπλώνεται από το θηλυκό κουνούπι Anopheles . Πέντε διαφορετικά είδη ελονοσιακού παρασίτου μπορούν να μεταφερθούν σε ανθρώπους, των οποίων το P. falciparum είναι το πιο επικίνδυνο (ειδικά για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά). Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η ελονοσία ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 445.000 ανθρώπων το 2016, με το 91% των θανάτων να συμβαίνουν στην Αφρική.

Από τις 216 εκατομμύρια περιπτώσεις ελονοσίας που αναφέρθηκαν το ίδιο έτος, το 90% συνέβη στην Αφρική.

Στατιστικά στοιχεία όπως αυτά αποδεικνύουν ότι η ελονοσία είναι μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της ηπείρου - και ως επισκέπτης στην Αφρική, διατρέχετε επίσης κίνδυνο. Ωστόσο, με τις σωστές προφυλάξεις, οι πιθανότητες αναστολής της ελονοσίας μπορούν να μειωθούν σημαντικά.

Προ-προγραμματισμός ταξιδιού

Δεν επηρεάζονται όλες οι περιοχές της Αφρικής από την ασθένεια, οπότε το πρώτο βήμα είναι να διερευνήσετε τον προορισμό σας και να μάθετε εάν η ελονοσία αποτελεί πρόβλημα. Για ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές κινδύνου ελονοσίας, ανατρέξτε στις πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αν η περιοχή στην οποία ταξιδεύετε είναι περιοχή ελονοσίας, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας ή την κοντινότερη ταξιδιωτική κλινική για να μιλήσετε για φάρμακα κατά της ελονοσίας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, οι οποίοι έρχονται σε μορφή χαπιών και είναι προφυλακτικά και όχι εμβόλια.

Προσπαθήστε να δείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς οι περισσότερες κλινικές δεν διατηρούν αποθέματα προφύλαξης από την ελονοσία και μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να σας παραγγείλουν.

Δυστυχώς, είναι απίθανο ότι η ασφάλιση υγείας σας θα καλύψει τη συνταγή στις ΗΠΑ. Εάν το κόστος είναι ένα ζήτημα, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα γενόσημα χάπια και όχι με τα εμπορικά σήματα.

Αυτά περιέχουν τα ίδια συστατικά, αλλά είναι συχνά διαθέσιμα για ένα κλάσμα της τιμής.

Διαφορετική προφύλαξη

Υπάρχουν τέσσερις συνήθεις προφυλακτικές ουσίες κατά της ελονοσίας, οι οποίες παρατίθενται κατωτέρω. Η σωστή για εσάς εξαρτάται από μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του προορισμού σας, των δραστηριοτήτων που σκοπεύετε να αναλάβετε εκεί και της φυσικής σας κατάστασης ή κατάστασης.

Κάθε είδος έχει τα οφέλη, τα μειονεκτήματά του και το μοναδικό σύνολο παρενεργειών. Τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιλογή φαρμάκων για την ελονοσία για το λόγο αυτό. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας συμβουλεύσει σχετικά με το προφυλακτικό που θα ταιριάζει καλύτερα στις συγκεκριμένες σας ανάγκες.

Malarone

Το Malarone είναι ένα από τα πιο ακριβά φάρμακα κατά της ελονοσίας, αλλά πρέπει να ληφθεί μόνο μία ημέρα πριν από την είσοδο σε περιοχή ελονοσίας και για μία εβδομάδα μετά την επιστροφή στην πατρίδα σας. Έχει πολύ λίγες παρενέργειες και διατίθεται σε παιδιατρική μορφή για παιδιά. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά και δεν είναι ασφαλές για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Χλωροκίνη

Η χλωροκίνη χορηγείται μόνο εβδομαδιαίως (κάτι που ορισμένοι ταξιδιώτες βρίσκουν πιο βολικό) και είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί για αρκετές εβδομάδες πριν και μετά το ταξίδι σας και μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις.

Σε πολλές περιοχές της Αφρικής, τα κουνούπια έχουν γίνει ανθεκτικά στην χλωροκίνη, καθιστώντας το άχρηστο.

Δοξυκυκλίνη

Επίσης λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, η δοξυκυκλίνη πρέπει να ληφθεί μόνο 1-2 ημέρες πριν από το ταξίδι και είναι μία από τις πιο προσιτές επιλογές κατά της ελονοσίας φαρμάκων. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί για τέσσερις εβδομάδες μετά το ταξίδι σας, είναι ακατάλληλο για παιδιά και έγκυες γυναίκες και μπορεί να αυξήσει τη φωτοευαισθησία, καθιστώντας τους χρήστες ευαίσθητους σε κακή ηλιακά εγκαύματα.

Μεφλοκίνη

Συνήθως πωλείται με το εμπορικό σήμα Lariam, η μεφλοκίνη λαμβάνεται εβδομαδιαίως και είναι ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες. Είναι επίσης σχετικά προσιτό, αλλά πρέπει να ληφθεί δύο εβδομάδες πριν και τέσσερις εβδομάδες μετά το ταξίδι. Πολλοί χρήστες παραπονούνται για κακά όνειρα ενώ βρίσκονται στη μεφλοκίνη και δεν είναι ασφαλείς για άτομα με διαταραχές κατάσχεσης ή ψυχιατρικές καταστάσεις. Τα παράσιτα μπορεί να είναι ανθεκτικά στη μεφλοκίνη σε ορισμένες περιοχές.

Υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για κάθε χάπι. Βεβαιωθείτε ότι τα ακολουθήσατε προσεκτικά, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη πόσο καιρό πριν το ταξίδι σας θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε το φάρμακο και για πόσο διάστημα θα πρέπει να συνεχίσετε να τα πάρετε μετά την επιστροφή σας.

Προληπτικά μέτρα

Η προφύλαξη είναι απαραίτητη επειδή είναι αδύνατο να αποφύγετε κάθε δάγκωμα κουνουπιών, ανεξάρτητα από το πόσο επιμελής είστε. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τα τσιμπήματα όποτε είναι εφικτό ακόμη και αν βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή, ειδικά καθώς υπάρχουν και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από κουνουπιές στην Αφρική, οι οποίες δεν καλύπτονται από χάπια κατά της ελονοσίας.

Παρόλο που τα περισσότερα καταλύματα με σαφάρι φθηνότερα παρέχουν κουνουπιέρες, είναι πάντα καλή ιδέα να φέρετε ένα μαζί σας. Είναι ελαφρύ και εύκολο να ταιριάζει στις αποσκευές σας. Επιλέξτε ένα εμποτισμένο με εντομοαπωθητικό ή ψεκάστε τον εαυτό σας και το δωμάτιό σας κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Τα πηνία κουνουπιών είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικά και καίγονται για έως και οκτώ ώρες.

Επιλέξτε διαμονή με ανεμιστήρες και / ή κλιματισμό, καθώς η κίνηση του αέρα καθιστά δύσκολο για τα κουνούπια να προσγειώνονται και να δαγκώνουν. Αποφύγετε να φοράτε έντονο aftershave ή άρωμα (σκέφτηκε να προσελκύσει τα κουνούπια)? και φορούν μακρύ παντελόνια και πουκάμισα με μακριά μανίκια την αυγή και το σούρουπο όταν τα κουνούπια Nopheles είναι πιο ενεργά.

Συμβουλές και θεραπεία της ελονοσίας

Τα χάπια κατά της ελονοσίας λειτουργούν με τη θανάτωση παρασίτων της ελονοσίας σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Ωστόσο, αν και σίγουρα μειώνουν τον κίνδυνο να συμβούν δραματικά η ελονοσία, κανένα από τα προφυλακτικά που απαριθμούνται παραπάνω δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της ελονοσίας, έτσι ώστε αν το κάνετε συμβόλαιο, μπορείτε να αναζητήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Στα πρώιμα στάδια, τα συμπτώματα της ελονοσίας είναι παρόμοια με εκείνα της «γρίπης». Περιλαμβάνουν πόνους και πόνους, πυρετό, πονοκεφάλους και ναυτία. Ακραία ρίγη και εφίδρωση ακολουθούν, ενώ η μόλυνση από το παράσιτο P. falciparum προκαλεί παραλήρημα, υπνηλία και σύγχυση, τα οποία είναι όλα συμπτωματικά της εγκεφαλικής ελονοσίας. Αυτός ο τύπος ελονοσίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και η άμεση ιατρική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας.

Ορισμένοι τύποι ελονοσίας (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από παράσιτα P. falciparum , P. vivax και P. ovale ) μπορεί να επαναληφθούν σε ακανόνιστα διαστήματα για αρκετά χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Ωστόσο, η ελονοσία είναι συνήθως 100% θεραπευτική εφ 'όσον αναζητάτε άμεση θεραπεία και ολοκληρώνετε την πορεία σας με φάρμακα. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία εξαρτώνται από το είδος της ελονοσίας που έχετε και από το σημείο όπου έχετε συμβληθεί. Εάν κατευθυνθείτε κάπου ιδιαίτερα μακριά, είναι καλή ιδέα να πάρετε μαζί σας την κατάλληλη θεραπεία της ελονοσίας.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 20 Φεβρουαρίου 2018.