Πώς να χρησιμοποιήσετε το Cilantro σωστά στα μεξικάνικα πιάτα

Το Cilantro είναι ένα βότανο που απαντάται συνήθως σε μεξικάνικα πιάτα και σάλτσα και αναφέρεται μερικές φορές ως μεξικάνικο μαϊντανό. Στην πραγματικότητα σχετίζεται με το καρύκευμα που είναι γνωστό ως κόλιανδρο, το οποίο είναι ο σπόρος εδάφους του φυλλώδους φυτού του κολαντάρου. Το βοτανικό όνομα για το κοράνιο είναι το Coriandrum sativum .

Το φρέσκο ​​κόλιαντρο έχει μια έντονη οσμή - είναι ένα από τα βότανα που οι άνθρωποι είτε αγαπούν είτε έντονα αντιπαθούν.

Το Cilantro είναι κακό για εσάς;

Όπως τα περισσότερα πράγματα που έχουμε, πολύ καλό πράγμα μπορεί να είναι κακό.

Τρώγοντας πάρα πολύ το κόταρο ταυτόχρονα μπορεί να σας ενοχλήσει το στομάχι και να προκαλέσει προσωρινή και μερικές φορές μόνιμη βλάβη σε άλλα όργανα. Πάρα πολύ κόλιαντρο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε επικίνδυνα επίπεδα.

Λάβετε υπόψη ότι τα ποσά του κοραλλιογενούς που είναι επιβλαβή είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα βρείτε σε μια πικάντικη σάλτσα (αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει και εντερικά προβλήματα).

Γενικά, όταν προσλαμβάνεται σε κατάλληλες ποσότητες, το κοράνιο λέγεται ότι είναι μάλλον υγιές βότανο. Τα φύλλα είναι υψηλά σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τα "κακά" επίπεδα χοληστερόλης, περιέχουν αιθέρια έλαια και αποτελούν πηγή ορυκτών όπως σίδηρο και κάλιο και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α και το φολικό οξύ.

Πώς να χειριστείτε το Cilantro

Επειδή τόσοι πολλοί στην νοτιοδυτική αγάπη μεξικάνικο φαγητό, κοραλλιογενείς μπορούν κανονικά να βρεθούν φρέσκα σε τοπικά καταστήματα παντοπωλείων. Όταν αγοράζετε το κοράνιο, βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα είναι πολύ πράσινα και φρέσκα και ότι έχουν έντονο άρωμα.

Όταν παίρνετε τα φύλλα της ρίζας, πλένετε καλά τα φύλλα και απορρίπτετε τα φύλλα. Το Cilantro είναι το καλύτερο όταν χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν συντομότερα, ενώ το άρωμα και η γεύση είναι τα ισχυρότερα. Αν δεν χρησιμοποιείτε όλα αυτά, βάλτε τα υπόλοιπα φύλλα σε ένα βάζο με νερό σαν ένα μάτσο λουλουδιών. Καλύψτε τα φύλλα με πλαστική σακούλα και βάλτε το βάζο στο ψυγείο.

Μπορείτε να μεγαλώσετε το δικό σας Cilantro

Το Cilantro είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθεί στην έρημο, καθώς ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα και λατρεύει τον πρωινό ήλιο. Στο Φοίνιξ , μπορείτε να φτιάξετε κιλόντο στον κήπο ή σε γλάστρες, από σπόρους ή από φυτά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Κάθε τοπικό φυτώριο ή κατάστημα βελτίωσης κατοικιών που πωλεί σπόρους και φυτά βοτάνων θα τα έχει. Δεν έχεις κήπο; Μπορείτε να μεγαλώσετε το κόλιανδρο σε εσωτερικούς χώρους! Είναι εύκολο να αποθηκευτεί, ακόμη και κατεψυγμένο.