Τι είναι το Jet Lag;

Wide Awake, Ανάγκη να κοιμηθείς

Έχω ταξιδέψει στον κόσμο από τότε που ήμουν έξι χρονών. Έχω την τύχη να μην ενοχλήσω ποτέ με jet lag κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου. Αλλά αφού επέστρεψα από ένα οικογενειακό ταξίδι 10 ημερών στο Τόκιο, χτυπήθηκα στα γόνατά μου με μια καθυστέρηση τζετ που κράτησε σχεδόν ένα μήνα.

Τι είναι το jet lag; Είναι μια φυσιολογική κατάσταση που προκύπτει από ταχείες αλλαγές στο φυσικό κιρκαδικό ρυθμό του σώματος (κύκλος ύπνου-αφύπνισης). Συχνά συμβαίνει μετά από τη διέλευση από διάφορες ζώνες ώρας γρήγορα, όπως και με μεγάλες πτήσεις, και τείνει να επιδεινώνεται όταν ταξιδεύετε προς ανατολική κατεύθυνση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχετε κουραστεί και υποτονική μετά από μια μακρά πτήση, καθώς το σώμα σας αντιδρά στις ξαφνικές αλλαγές του χρόνου από την έκταση μιας τεράστιας απόστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με το ρολόι του σώματός σας να απορρίπτεται, είναι πιο δύσκολο να ακολουθήσετε τη συνηθισμένη ρουτίνα του. Το σώμα σας δεν κρατάει χρόνο με τον προορισμό του, με νύχτα και μέρα μπερδεμένο.

Μια πτήση από το Σικάγο προς το Λος Άντζελες με διαφορά χρονικής ζώνης μόνο δύο ωρών δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα jet lag, αλλά πτήσεις μεγαλύτερες από αυτό μπορούν να οδηγήσουν στην κόπωση και τη συνολική υποτονικότητα που συνδέεται με την καθυστέρηση του jet. Το Jet lag συνήθως συνδέεται με τη διέλευση τουλάχιστον τεσσάρων χρονικών ζωνών, αλλά μεγάλες πτήσεις εντός της ίδιας χρονικής ζώνης (κατευθύνσεις βορρά-νότου) μπορούν να παράγουν τα ίδια είδη συμπτωμάτων.

Ακόμη και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η εμπορική ομάδα που αντιπροσωπεύει τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, αναγνωρίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο αεριωθούμενος καθυστερημένος στους επιβάτες.

Για το σκοπό αυτό, δημιούργησε την εφαρμογή SkyZen. Χρησιμοποιείται με το περικάρπιο fitness Jawbone, η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να βλέπουν τη δραστηριότητά τους και τα μοτίβα ύπνου καθ 'όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Οι χρήστες μπορούν να εισάγουν τον αριθμό πτήσης, την ημερομηνία και την κατηγορία ταξιδιού και η SkyZen θα συλλέγει και συγκεντρώνει αυτόματα τα δεδομένα και θα προσφέρει στους επιβάτες εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα πτήσεων και τις στρατηγικές τους για να ελαχιστοποιήσουν την καθυστέρηση του jet πριν και μετά την πτήση.

θα προσφέρει επίσης χρήσιμες συμβουλές θα επιτρέψει στους χρήστες να βελτιώσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία και να καταπολεμήσουν την καθυστέρηση του jet όταν διασχίζουν τις ζώνες ώρας.

Μια άλλη λύση που ορκίζονται οι ταξιδιώτες είναι η μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη που παράγεται από τον επίφυτο αδένα του σώματός σας. Αλλά όταν επηρεάζεστε από το jet lag, η λήψη ενός δισκίου μελατονίνης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Μπορεί να αγοραστεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο ή κατάστημα βιταμινών ή ακόμα και σε απευθείας σύνδεση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το πάρετε, ειδικά για όσους μπορεί να βρίσκονται σε φάρμακα που μπορεί να επηρεαστούν.

Ο Sleep Guru προσφέρει εννέα συστάσεις για την καταπολέμηση του Jet lag μετά την επόμενη πτήση σας.

1. Αν είναι δυνατόν δώστε στον εαυτό σας 24 ώρες προτού σχεδιάσετε κάτι μετά την πτήση.

2. Πίνετε πολλά υγρά.

3. Αποσυσκευάστε και εγκαταστήστε τον εαυτό σας έτσι ώστε να μην βρίσκεστε σε χάος και να περιβάλλεται από τις αποσκευές σας.

4. Ξαπλώστε στο κρεβάτι σας και βάλτε τα πόδια σας επάνω στον τοίχο για 10 λεπτά και πάρτε μεγάλες, βαθιές αναπνοές.

5. Τρώτε κάτι ελαφρύ (χυμούς, σαλάτες, σούπες ή φρούτα) και αποφύγετε τα βαριά, λιπαρά τρόφιμα.

6. Πάρτε ένα καλό μασάζ ή κάνετε αυτο-μασάζ με σησαμέλαιο.

7. Δεν καφέ ή αλκοόλ για 24 ώρες.

8. Πάρτε καλά έλαια στο σώμα, π.χ. Ωμέγα 3, 6 και 9. ελαιόλαδο ή ghee.

9. Δοκιμάστε κάποια γιόγκα ή απαλή τέντωμα.

Επεξεργασμένο από τον Benet Wilson