Υπάρχουν Καρχαρίες στην Ελλάδα;

Πρέπει να ανησυχείς;

Οι αφρώδεις θάλασσες και τα πανέμορφα ελληνικά νησιά στον ορίζοντα - είναι ένα ειδυλλιακό όραμα της Ελλάδας. Αλλά θα πρέπει να προσέχετε ότι ένα πτερύγιο καρχαρία κόβεται μέσα από αυτά τα όμορφα νερά;

Καρχαρίες στην Ελλάδα: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Ενώ υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα, τα περισσότερα είδη είναι αβλαβή. Οι παρατηρήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και, γενικά, οι επιθέσεις καρχαριών στη Μεσόγειο είναι επίσης σπάνια αναφερόμενες. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που περνούν χρόνο στα ζεστά και συχνά ρηχά νερά κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας, οι συναντήσεις με τους καρχαρίες είναι λίγες.

Στα υπάρχοντα αρχεία των καρχαριών στη Μεσόγειο, υπάρχει μόνο μία ιστορική ιστορία μίας θανατηφόρου επίθεσης καρχαρία στα ελληνικά νησιά, και αυτό αναφέρθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα. Άλλες επίσημες πηγές καταγράφουν συνολικά εννέα μοιραίες επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα τα τελευταία περίπου 160 χρόνια. Δεν είναι σαφές ποιο είδος του καρχαρία μπορεί να ήταν υπεύθυνο. ένας Έλληνας ψαράς ορκίστηκε ότι είδε ένα μεγάλο λευκό καρχαρία στο Αιγαίο πριν από δυο δεκαετίες, αλλά ήταν μάλλον μια μικρή φάλαινα - οι οποίες είναι επίσης σπάνιες αλλά υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ενώ υπάρχουν μερικές μεσογειακές επιθέσεις καρχαρία που αναφέρθηκαν κάθε χρόνο, φαίνεται ότι συσσωρεύονται γύρω από τις ακτές της Γαλλίας και όχι της Ελλάδας.

Όλοι οι καρχαρίες είναι σπάνιοι στην Ελλάδα, και εκείνοι που βλέπουν ή αλιεύονται από ψαράδες είναι συνήθως από λιγότερο επικίνδυνα είδη - καρχαρίες καρχαρίες, μαχαίρια καρχαρίες και σκυλόψαρα. Τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν ή πιάστηκαν καρχαρίες γύρω από τη Μήλο, τη Σύμη και την Κρήτη. Οι αριθμοί έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. αν είστε πραγματικά οπαδός των καρχαριών στην Ελλάδα και αλλού και θέλετε να βοηθήσετε για τη διατήρησή τους, ίσως να θέλετε να δείτε τη σελίδα της Ελλάδας Shark Alliance.

Οι καρχαρίες εμφανίζονται στην ελληνική μυθολογία και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ήταν πιο πολυάριθμοι στην αρχαιότητα από ό, τι είναι τώρα. Η Λαμία, κόρη του θεού Ποσειδώνα, λέγεται ότι έχει μορφή καρχαρία. Ένας γιος της, ο Αχέιλος, ήταν επίσης καρχαρίας.

Η ελληνική μυθολογία έχει επίσης πολλά μυθικά θηράματα της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Ύδρας με πολλαπλές ταγματάκια, που μπορεί να ήταν η έμπνευση για το μη ελληνικό Kraken στο " Clash of the Titans ".

Έτσι αν αναρωτιέστε αν θα μπορούσε να υπάρξει ένα "Sharknado" στην Ελλάδα - όχι. Οι καρχαρίες είναι σπάνιες στα ελληνικά ύδατα και είναι συνήθως αβλαβείς.

Ξεχάστε τους καρχαρίες: Τα πιο επικίνδυνα θαλάσσια πλάσματα στη Μεσόγειο

Άλλοι κίνδυνοι είναι πολύ πιο πραγματικοί και πολύ πιο πιθανό να επηρεάσουν τις διακοπές σας στην Ελλάδα.

Απολαύστε λοιπόν την επίσκεψή σας στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι πιθανότητες να δει κανείς έναν καρχαρία στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μικρός.