Ελληνικές Ημέρες Ονομάτων

Στην Ελλάδα, έχετε δύο γενέθλια

Στην Ελλάδα όλοι γιορτάζουν την «Ημέρα του Ονόματος» του αγίου που φέρει το ίδιο όνομα. Αυτό συνήθως δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γενέθλια ενός ατόμου παρά μόνο από σύμπτωση.

Ελληνικές Ημέρες και Ονομασίες Συμβάσεων στην Ελλάδα

Οι συμβάσεις ονοματοδοσίας στην Ελλάδα εξακολουθούν να ακολουθούνται αυστηρά, με αποτέλεσμα ορισμένα ονόματα να χρησιμοποιούνται για πολλά άτομα σε μια γενιά. Σε κάθε γενιά, ο μεγαλύτερος εγγονός σε κάθε οικογένεια θα ονομάζεται για τον παππού και η μεγαλύτερη εγγονή θα ονομάζεται για τη γιαγιά.

Αν κάποιος είχε τρία παιδιά και όλα παράγουν έναν εγγονό άνδρα, και τα τρία αυτά ξαδέλφια θα έχουν το ίδιο όνομα. Για να το ξεπεράσετε, όλοι όσοι έχουν το ίδιο όνομα θα γιορτάσουν την Ημέρα του Αγίου του ίδιου αγίου.

Υπάρχει μια σκηνή στην κωμωδία "My Big Fat Greek Wedding", η οποία απεικονίζει αυτή την πρακτική - ο ανυποψίαστος σύζυγος που πρέπει να γίνει ο Ian παρουσιάζεται σε μια ολόκληρη νίκη "Nicks", συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας Νίκης. Δεδομένου ότι είναι όλοι ξαδέρφια, αυτό είναι τέλειο αν συγχέουμε την έννοια με τις ελληνικές οικογένειες.

Τα ελληνικά ονόματα αντανακλούν μια μακρά ιστορία

Λόγω των κανόνων ονοματοδοσίας, σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίδια ονόματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε αδιάσπαστη γραμμή για εκατοντάδες χρόνια σε μία οικογένεια, αν όχι περισσότερο. Συχνά, αυτά τα ονόματα τέθηκαν σε χρήση εξαιτίας μιας τοπικής σύνδεσης με έναν άγιο. Για παράδειγμα, στη νότια ακτή της Κρήτης, όπου ο Άγιος Παύλος λέγεται ότι έχει ναυαγήσει σχεδόν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, ο Παύλος είναι ένα εξαιρετικά κοινό όνομα ακόμη και μεταξύ άσχετων οικογενειών.

Αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα, το όνομα Paul δεν συναντάται συχνά.

Παρεμπιπτόντως, αν συναντήσετε κάποιον που ονομάζεται για θεό ή θεά του Ολύμπου - και όχι για ένα βολικά ομώνυμο άγιο με το ίδιο όνομα - μπορεί να σημαίνει ότι η οικογένεια θεωρείται λιγότερο αφοσιωμένη από εκείνη που ακολουθεί αυστηρά τα ονόματα που έχουν εγκριθεί από την εκκλησία και να αποφύγετε τη χρήση ονομάτων όπως ο Απόλλων ή η Αφροδίτη.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άγιοι που ονομαζόταν αρχικά για τους Έλληνες θεούς ή θεές, οπότε ο Διονύσης είναι συνήθως ονομασμένος για έναν από τους πολλούς Αγ. Διονύση (Άγιος Διονύσιος) και όχι για τον ονειροπόλο, κομματικό-πνευματικό ελληνικό θεό.

Όταν υπάρχουν διάφοροι άγιοι με το ίδιο όνομα, ο "μεγαλύτερος" άγιος θα είναι συνήθως αυτός που θα επιλεγεί για να γιορτάσει. Αλλά αυτό έχει τοπικές παραλλαγές. Ενώ οι περισσότεροι Διονύσεις θα γιορτάσουν τον εορτασμό του Αγίου Διονύσου την γιορτή της Αρεοπαγίτης στις 3 Οκτωβρίου, εκείνοι στη Ζάκυνθο θα είναι πιο πιθανό να γιορτάσουν τον Άγιο Διονύσιο της γιορτής της Ζακύνθου στις 17 Δεκεμβρίου.

Αλλά μερικές ημέρες γιορτής δεν έχουν προφανή σχέση με έναν άγιο. Ένα από αυτά, ο Αστέριος, γιορτάζεται στη Σύμη στις 7 Αυγούστου. Αυτό μπορεί να διατηρήσει ένα εξαιρετικά αρχαίο όνομα ενός πρώιμου, προμινωικού βασιλιά της Κρήτης, του Αστέριον. Ή μπορεί να αναφέρεται σε έναν παλιό τίτλο του Δία, "The Starry One".

Ο εορτασμός των εορτών των Ελλήνων Ονομάτων περιλαμβάνει ένα πάρτι. Σε προηγούμενες εποχές, αυτό ήταν ανοιχτό για κυριολεκτικά ο καθένας που περνάει στο δρόμο, αλλά τα περισσότερα κόμματα αυτές τις μέρες είναι με πρόσκληση. Προφανώς, οι άνθρωποι με το ίδιο όνομα θα ξέρουν συνήθως πού είναι όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις. Μικρά δώρα ανταλλάσσονται.

Δεδομένου ότι ο Άγιος έχει επίσης μια γιορτή, ο καθένας θα επισκεφθεί οποιαδήποτε τοπική εκκλησία που ονομάζεται για τον ίδιο άγιο, θα κάνει μια προσφορά και θα ανάψει ένα κερί.

Οι μεγαλύτερες εκκλησίες θα τοποθετηθούν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, συχνά με δωρεάν φαγητό και ποτό, αλλά ακόμη και τα μικρότερα παρεκκλήσια θα μνημονεύσουν την ιδιαίτερη μέρα του αγίου τους με κάποιο τρόπο. Πολλά από τα μικρά παρεκκλήσια που βλέπετε στα χωράφια ή σε απομακρυσμένες τοποθεσίες θα είναι ανοιχτά μία φορά το χρόνο την ημέρα του αγίου τους. Και αν το ίδιο το χωριό ονομάζεται για τον άγιο, οι ταξιδιώτες μπορούν να υπολογίζουν σε ένα καταπληκτικό πάρτι εκείνη την ημέρα.

Συμβουλή ταξιδιού

Εάν προσπαθείτε να συμπεριλάβετε αυτούς τους εορτασμούς στα ταξίδια σας, θυμηθείτε ότι πολλοί από αυτούς θα παρατηρηθούν την παραμονή της γιορτής, και όχι την ίδια την ημέρα. Επιβεβαιώστε τοπικά πριν κάνετε τα σχέδιά σας.

Αλλά σημαίνει πραγματικά ότι ο καθένας παίρνει δύο γενέθλια για να γιορτάσει; ΟΧΙ ακριβως. Ενώ οι Ελληνοαμερικανοί μπορούν να γιορτάσουν και τα γενέθλια, πολλοί παραδοσιακοί Έλληνες επιμένουν στην παρατήρηση της Ημέρας του Ονόματος και τα πραγματικά γενέθλια περνούν χωρίς τόσο μεγάλη ειδοποίηση, αν και αυτό αλλάζει στις νεότερες γενιές.

Κάντε κράτηση για τα ταξίδια της ίδιας μέρας γύρω από την Αθήνα

Κρατήστε τα δικά σας σύντομα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα