Τι είναι Thaipusam;

Εισαγωγή στο Φεστιβάλ Hindu Tamil του Thaipusam

Μπορεί να έχετε δει εικόνες από τους ινδουιστές θιασώτες που διαπερνούν άφοβα τα πρόσωπά τους ή τα συρόμενα έλκηθρα που συνδέονται με το σώμα τους με γάντζους, αλλά ακριβώς τι είναι Thaipusam; Γιατί τρυπά το σώμα τους;

Ο Thaipusam (μερικές φορές επίσης λεγόμενος όπως αποκαλείται "Thaipoosam") είναι ένα ξέφρενο φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Ινδούς Ταμίλ για να τιμήσει τον Λόρδο Murgan - τον ινδουιστή θεό του πολέμου και γιο του Shiva

Ορισμένες αιρέσεις υποστηρίζουν ότι ο Θαϊπούσαμ είναι για τα γιορτάζοντας τα γενέθλια του Λόρδου Μουρούγκαν, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι τα γενέθλια θα είναι τον Μάιο ή τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια του μήνα του Βαϊχάι.

Ανεξάρτητα από αυτό, ο Thaipusam τιμά το δώρο του Λόρδου Μουρούγκαν για μια μεγάλη (λόγχη) από τη μητέρα του, το Parvati, την ινδουιστική θεά της αγάπης και της γονιμότητας. Οι φρενήρεις συμμετέχοντες φωνάζουν "πάνω από το τύμπανο" στην πομπή.

Κατά τη διάρκεια του Thaipusam, ο Λόρδος Μουρούγκαν εκτοξεύεται με ευγνωμοσύνη και δώρα αφοσίωση για την απάντηση των προσευχών. Όλοι δεν διαπερνούν το σώμα τους ή φέρνουν επώδυνες καβάδες , αλλά αυτοί που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Πότε είναι Thaipusam;

Thaipusam πέφτει την ημέρα της πανσέληνος κατά τη διάρκεια του Ταμίλ μήνα της Ταϊλάνδης (δεν έχει καμία σχέση με την Ταϊλάνδη , φυσικά).

Οι ημερομηνίες αλλάζουν από έτος σε έτος, επειδή το φεστιβάλ βασίζεται σε σεληνιακή εκδήλωση, ωστόσο, το Thaipusam πραγματοποιείται πάντα είτε τον Ιανουάριο είτε τον Φεβρουάριο .

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του Thaipusam;

Η ψαλμωδία και η τύμπανα γεμίζουν τον αέρα καθώς χιλιάδες διανοούμενοι σχηματίζουν μεγάλες, χαοτικές, θορυβώδεις πομπές και εκτείνονται από τους ναούς στους χώρους λατρείας.

Το Thaipusam είναι πιο διάσημο για τη χούφτα των προσκυνητών που διαπερνούν τα πρόσωπα και τα σώματά τους με σπαθιά, σουβλάκια και γάντζους. Βαριά, καλλιτεχνικά ιερά γνωστά ως καβάδι (φορτία) συνδέονται με εθελοντές με αιχμηρά σουβλάκια.

Μερικές φορές τα αντικείμενα είναι τόσο μεγάλα που αρκετοί άνδρες πρέπει να προσφέρουν βοήθεια.

Οι καβάδες μεταφέρονται έπειτα μέσα από το πλήθος, μέχρι τελικά αφαιρεθεί για προσευχές σε ένα καθορισμένο μέρος. Άλλοι λάτρεις μεταφέρουν γλάστρες γάλακτος ως προσφορές στον Λόρδο Murgan.

Οι λατρευτές που διαπερνούν τις γλώσσες, τα μάγουλα τους και τα πρόσωπα με αιχμηρά αντικείμενα σχεδόν δεν αιμορραγούν και αναφέρουν ότι αισθάνονται πολύ λίγο πόνο! Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι πληγές τους επουλώνονται σχεδόν αμέσως και δεν παράγουν ουλές.

Πριν από τη διάτρηση, οι θιασώτες δουλεύουν σε μια κατάσταση όπως η ύπαιθρο με τραγούδια και τύμπανα. Μόλις ενθουσιαστούν, το πλήθος βοηθά να τα φροντίζει και τα οδηγεί μέσα από την πομπή. Οι γλώσσες συχνά διαπερνούνται και καρφώνονται ως μια συμβολική χειρονομία που ο εθελοντής παραιτείται από την ικανότητα να μιλάει.

Όπως και τα άλλα ινδουιστικά φεστιβάλ, το Thaipusam είναι μια πολύχρωμη, χαοτική γιορτή, αν και, σίγουρα δεν είναι τόσο ακατάστατη όσο η Holi !

Πού γιορτάζεται το Thaipusam;

Δεν πρέπει απαραίτητα να βρίσκεστε στην Ινδία για να δείτε ένα φεστιβάλ Thaipusam. Το φεστιβάλ γιορτάζεται στην Ινδία, κυρίως στο νότο, αλλά κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο θιασώτες συρρέουν στα σπήλαια Batu λίγο έξω από την Κουάλα Λουμπούρ . Το χρυσό άγαλμα του Λόρδου Murugan που στέκεται ακριβώς στα δεξιά των σπηλαίων είναι 140 μέτρα ψηλό - η ψηλότερη εικόνα του στον κόσμο.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, οι μεγαλύτεροι εορτασμοί Thaipusam πραγματοποιούνται στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Το Μαλαισιανό νησί Penang είναι ένα άλλο εύκολο μέρος για να απολαύσετε μια ελαφρώς μειωμένη γιορτή του Thaipusam.

Η Σρι Λάνκα , ο Μαυρίκιος και τα Φίτζι έχουν κάνει την Thaipusam εθνική εορτή. Ακόμη και μερικά από τα νησιά της Καραϊβικής μπαίνουν στη δράση! Θα βρείτε γιορτές σχεδόν παντού όπου υπάρχει μια αρκετά μεγάλη κοινότητα Hindu Tamil.

Για πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία του Thaipusam στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικοινωνήστε με το Ναό Shiva Murugan στο Concord της Καλιφόρνια. Οργανώνουν μια μακρά πομπή και διαθέτουν καβάδες με αντάλλαγμα για δωρεές.

Συμβουλή: Αν παρακολουθήσετε το φεστιβάλ Thaipusam στις σπηλιές Batu στη Μαλαισία , θα πρέπει να φτάσετε πολύ νωρίς το πρωί. Κατακτήστε τη ζέστη της ημέρας και ξεκινήστε την ανατολή του ηλίου για μια αυθεντική εμπειρία. Τα τρένα για τα σπήλαια Batu θα γεμίσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρατηρώντας Thaipusam

Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε μια γιορτή Thaipusam, σχεδιάστε πολύ μπροστά. η μεταφορά και η διαμονή θα είναι πιο απασχολημένες από ό, τι συνήθως σε μέρη όπως η Κουάλα Λουμπούρ.

"Απασχολημένος" είναι μια υποτίμηση - περιμένετε χάος!

Εκτός αν συμμετέχετε στο Thaipusam για κάτι περισσότερο από το συναρπαστικό υλικό των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, μην μείνετε! Μην παρεμβαίνετε στους πιστούς για να έχετε καλύτερες φωτογραφίες. Εάν είχατε ένα βαρύ καβάδι που διάτρησε το σώμα σας σε δεκάδες μέρη, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να πάρετε το χτύπημα από έναν πιεσμένο τουρίστα που χρησιμοποιεί ένα stick selfie.

Παρόλο που ο Thaipusam μπορεί να αισθανθεί λίγο σαν ένα τσίρκο με αιχμηρά αντικείμενα που χύθηκε στο δρόμο, δείχνουν σεβασμό για τη θρησκευτική σημασία του φεστιβάλ. Δεν είναι ένα μέρος για να γκρεμίσω ή να είμαι ασέβεια. Μην επισημάνετε τους διάτρητους ανθρώπους που φοβούνται με τρόμο. Οι εθελοντές τιμούνται και λατρεύονται στην εκδήλωση για τη δέσμευσή τους, που δεν αντιμετωπίζονται ως outsiders.

Το Thaipusam δεν είναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Ασία όπου οι προσκυνητές διαπερνούν τα πρόσωπά τους με σπαθιά και σουβλάκια. Το εντελώς ανεξάρτητο Φεστιβάλ χορτοφαγίας του Πουκέτ στην Ταϊλάνδη (μέρος του Φεστιβάλ Θεοτήτων των Εννέα Αυτοκράτορα) είναι ένα άλλο μέρος για να δει τους ανθρώπους να τρυπηθούν σε μια φρενίτιδα!

Παρακολουθήστε τα αντικείμενα όταν πιέζετε μέσα από τους τεράστιους πλούτους που συγκεντρώνονται στους δρόμους.

Τελετουργικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του Thaipusam