Βασικός οδηγός για το Φεστιβάλ Holi 2018 στην Ινδία

Φεστιβάλ Χρωμάτων της Ινδίας

Το φεστιβάλ Holi μνημονεύει τη νίκη του καλού για το κακό, που προκλήθηκε από την καύση και καταστροφή του δαίμονα Holika. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της αδιάκριτης αφοσίωσης στον ινδουιστή θεό της διατήρησης, τον Λόρδο Βισνού.

Η Χολί πήρε το όνομά της ως «Φεστιβάλ Χρωμάτων» από τον Λόρδο Κρίσνα, μια μετενσάρκωση του Λόρδου Βισνού, ο οποίος άρεσε να παίζει φάρσα στα κορίτσια του χωριού, βυθίζοντας τα με νερό και χρώματα.

Το φεστιβάλ σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αφθονία της επικείμενης εποχής εαρινής συγκομιδής.

Πότε είναι το Holi Γιορτάζεται;

Την ημέρα μετά την πανσέληνο τον Μάρτιο κάθε έτους. Το 2018, το Holi θα γιορτάσει στις 2 Μαρτίου. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα μια μέρα νωρίτερα στη Δυτική Βεγγάλη και την Ονισσα. Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας (όπως το Mathura και το Vrindavan) οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα.

Μάθετε πότε είναι η Holi τα επόμενα χρόνια.

Πού είναι το Holi Γιορτάζεται;

Οι εορτασμοί Holi λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες περιοχές της Ινδίας. Ωστόσο, είναι πιο δημοφιλής σε ορισμένα μέρη από άλλους. Ελέγξτε αυτά τα 10 μέρη για να γιορτάσετε το Φεστιβάλ Holi στην Ινδία (και μια περιοχή που πρέπει να αποφευχθεί).

Οι παραδοσιακές γιορτές Holi είναι οι μεγαλύτερες σε Mathura και Vrindavan, τέσσερις ώρες από το Δελχί. Ωστόσο, τα θέματα ασφάλειας είναι μια ανησυχία για τις γυναίκες εκεί, λόγω της σφοδρής συμπεριφοράς πολλών τοπικών ανδρών, οπότε είναι καλύτερο να ταξιδέψετε στο πλαίσιο μιας ομαδικής περιοδείας με καθοδήγηση.

Πώς γιορτάζεται η Holi;

Οι άνθρωποι περνούν την ημέρα τους με τη βαφή της κηλιδωμένης σκόνης σε όλα τα πρόσωπα του άλλου, ρίχνοντας χρωματισμένο νερό ο ένας στον άλλο, έχοντας πάρτι και χορεύοντας κάτω από τους ψεκαστήρες νερού. Το Bhang (μια πάστα που παράγεται από φυτά κάνναβης) καταναλώνεται παραδοσιακά κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Δείτε εικόνες των εορτασμών της Holi σε αυτή τη γκαλερί φωτογραφιών του Holi Festival .

Ειδικές εκδηλώσεις Holi με μουσική, χορούς βροχής και χρώματα οργανώνονται σε μεγάλες πόλεις της Ινδίας - ιδιαίτερα στο Δελχί και τη Βομβάη. Είναι δυνατόν να γιορτάσουμε την Holi με μια τοπική ινδική οικογένεια στο Δελχί και το Jaipur.

Ποια τελετουργικά εκτελούνται;

Η έμφαση των τελετουργιών Holi είναι στην καύση του δαιμονισμού Holika. Την παραμονή της Holi, μεγάλες φωτιές φωτίζονται για να σηματοδοτήσουν την ευκαιρία. Αυτό είναι γνωστό ως Holika Dahan. Εκτός από την εκτέλεση ενός ειδικού puja , οι άνθρωποι τραγουδούν και χορεύουν γύρω από τη φωτιά και περπατούν γύρω από αυτό τρεις φορές.

Η καύση του Holika αναφέρεται στο κείμενο Hindu, το Narada Purana. Προφανώς, ο αδελφός του Χόλικα, ο βασιλιάς Χιρανακάσιυαπ, την έδωσε εντολή να κάψει τον γιο του, τον Πράχλαντ, επειδή ακολούθησε τον Λόρδο Βισνού και δεν τον προσκύνησε. Η Χολικα κάθισε με την Πράχλατ στην αγκαλιά της, στην πυρκαγιά που πυρπόλησε, επειδή θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε να την προκαλέσει πυρκαγιά. Ωστόσο, λόγω της αφοσίωσής του στον Λόρδο Βισνού, ο οποίος τον προφύλαξε, ο Πραχλάτ επέζησε και η Χόλιικα εξαντλήθηκε.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα φεστιβάλ στην Ινδία, δεν υπάρχει καμία θρησκευτική τελετουργία που θα πραγματοποιηθεί την κεντρική ημέρα της Holi. Είναι απλά μια μέρα για διασκέδαση!

Χολί στην Οντίσα και στη Δυτική Βεγγάλη

Παρόμοια με τη Χολί, οι εορτασμοί του Dol Jatra στη Δυτική Βεγγάλη και στον Ονισσα είναι αφιερωμένοι στον Λόρδο Κρίσνα.

Ωστόσο, η μυθολογία είναι διαφορετική. Το φεστιβάλ γιορτάζει την αγάπη που πιστεύει ότι ο Κρίσνα εξέφρασε στη Ράντα εκείνη την ημέρα. Τα είδωλα της Ράντα και του Κρίσνα μεταφέρονται σε πομπή σε ειδικά διακοσμημένα παλαχίνια. Οι αφοσιωμένοι στροβιλίζονται. Τα είδωλα χύνεται επίσης με έγχρωμη σκόνη. Φυσικά, τα χρώματα ρίχνονται και στους ανθρώπους στους δρόμους! Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν έξι ημέρες πριν, στο Phagu Dashami.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια των εορτασμών

Το Holi είναι ένα πολύ ξέγνοιαστο φεστιβάλ που είναι πολύ διασκεδαστικό να συμμετάσχετε αν δεν σας πειράζει να νιώσετε βρεγμένο και βρώμικο. Θα καταλήξετε κορεσμένα στο νερό, με χρώμα σε όλο το δέρμα και τα ρούχα σας. Μερικά από αυτά δεν ξεπλένονται εύκολα, γι 'αυτό βεβαιωθείτε ότι φοράτε παλιά ρούχα. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να τρίψετε το λάδι για τα μαλλιά ή το λάδι καρύδας στο δέρμα σας εκ των προτέρων, για να εμποδίσετε την απορρόφηση του χρώματος.

Πληροφορίες ασφάλειας Holi

Καθώς η Holi προσφέρει μια ευκαιρία να αγνοήσει τους κοινωνικούς κανόνες και γενικά "αφήστε χαλαρά", οι άντρες συνήθως το παίρνουν πάρα πολύ μακριά και ενεργούν ασέβεια.

Οι μεμονωμένες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να πηγαίνουν μόνοι τους σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια της Holi, καθώς οι νεόνυμφοι νεαροί Ινδοί συχνά αποτελούν απειλή για την ασφάλεια. Αυτά τα αρσενικά, που έχουν καταναλώσει υπερβολικά ποσά bhang και άλλων δηλητηριώδεις ουσίες, θα πλησιάσουν ανάρμοστα τις γυναίκες και θα βλάψουν τον εαυτό τους. Είναι συνήθως σε ομάδες και μπορεί να είναι πολύ επιθετικοί. Παρουσιάζονται επίσης επεισόδια βιασμού, γεγονός που καθιστά σημαντική τη σωστή φροντίδα κατά τη διάρκεια της Holi.

Αν σκοπεύετε να βγείτε στους δρόμους στο Holi, κάντε το νωρίς το πρωί. Επιστρέψτε στο ξενοδοχείο σας μέχρι το μεσημέρι πριν οι άνδρες πάρουν πάρα πολύ ξεχασμένοι. Πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν ειδικές αίθουσες Holi για τους καλεσμένους τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Αναμείνετε να έχετε έγχρωμη σκόνη και νερό τρίβονται και ρίχνονται στο πρόσωπό σας, το στόμα και τα αυτιά σας. Κρατήστε το στόμα σας κλειστό και προστατέψτε τα μάτια σας όσο το δυνατόν περισσότερο.