Ελονοσία, δάγκειος πυρετός και ιό πυρετού: πώς να πείτε τη διαφορά;

Κατά τη διάρκεια όλων των ετών που ζουν στην Ινδία, είχα ένα ευρύ φάσμα ασθενειών σχετιζόμενων με το μουσών - ιό πυρετό, πυρετό δάγκειου και ελονοσία!

Το ενοχλητικό είναι ότι πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το μουσώνες μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα (όπως πυρετό και πόνο στο σώμα). Αρχικά, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε από τι πάσχετε. Ωστόσο, αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα ίδια, υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες διακρίσεις στον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν.

Πώς παίρνετε την ελονοσία;

Η ελονοσία είναι μια πρωτόζωα λοίμωξη που μεταδίδεται από τα θηλυκά Anopheles κουνούπια. Αυτά τα κουνούπια κουνούπια πετούν πιο σιωπηλά από άλλους τύπους και κυρίως δάγκουν μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι την αυγή. Τα πρωτόζωα της ελονοσίας πολλαπλασιάζονται στο ήπαρ και έπειτα σε ερυθρά αιμοσφαίρια μολυσμένου προσώπου.

Τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται μία έως δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Υπάρχουν τέσσερις τύποι ελονοσίας: P. vivax, P. malariae, P. ovale και P. falciparum. Οι πιο κοινές μορφές είναι οι P. vivax και P. falciparum, με το P. falciparum να είναι το πιο σοβαρό. Ο τύπος προσδιορίζεται με απλή εξέταση αίματος.

Πώς παίρνετε πυρετό δάγκειου;

Ο πυρετός του δάγκου είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από το κουνουπιέ τίγρης ( Aedes Aegypti ). Έχει μαύρες και κίτρινες ρίγες και συνήθως δαγκώνει νωρίς το πρωί ή την αυγή. Ο ιός εισέρχεται και αναπαράγεται στα λευκά αιμοσφαίρια. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται πέντε έως οκτώ ημέρες μετά τη μόλυνση. Ο ιός έχει πέντε διαφορετικούς τύπους, ο καθένας από τους οποίους αυξάνει τη σοβαρότητα. Η μόλυνση με έναν τύπο δίνει διαρκή ασυλία σε αυτήν και βραχυπρόθεσμη ανοσία στους άλλους τύπους. Ο ιός Dengue δεν είναι μεταδοτικός και δεν μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, όπως έναν απλό πυρετό.

Πώς παίρνετε Viral Fever;

Ο ιικός πυρετός μεταδίδεται συνήθως μέσω του αέρα από σταγονίδια από μολυσμένα άτομα ή αγγίζοντας μολυσμένες εκκρίσεις.

Θεραπεία

Οι τύποι και η σοβαρότητα τόσο του δάγκειου πυρετού όσο και της ελονοσίας είναι μεταβλητές.

Είχα ήπια περιστατικά και των δύο (συμπεριλαμβανομένης της P.vivax ελονοσίας, σε αντίθεση με τον απειλητικό για τη ζωή Ρ . Falciparum ). Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζετε ελονοσία, πρέπει να το αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό, πριν το παράσιτο έχει την ευκαιρία να επηρεάσει πάρα πολλά ερυθροκύτταρα. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε σοβαρά παγωμένοι, πηγαίνετε στο γιατρό για μια εξέταση αίματος (αν και έχετε υπόψη ότι η λοίμωξη μπορεί να μην εμφανιστεί αμέσως θετικά). Η θεραπεία των απλών περιπτώσεων είναι αρκετά απλή και απλά συνίσταται στη λήψη μιας σειράς αντι-ελονοσιακών δισκίων, πρώτα για να σκοτωθούν τα παράσιτα στο αίμα και, δεύτερον, για να σκοτωθούν παράσιτα στο ήπαρ. Είναι σημαντικό να παίρνετε τη δεύτερη παρτίδα δισκίων, αλλιώς τα παράσιτα μπορούν να αναπαραγάγουν και ξανά να εισέλθουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Δεδομένου ότι ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από έναν ιό, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για αυτό.

Αντ 'αυτού, η θεραπεία απευθύνεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μπορεί να περιλαμβάνει παυσίπονα, ξεκούραση και επανυδάτωση. Η νοσηλεία συνήθως είναι απαραίτητη μόνο εάν δεν μπορούν να καταναλωθούν επαρκή υγρά, τα αιμοπετάλια ή τα λευκά αιμοσφαίρια του σώματος πέφτουν πάρα πολύ ή το άτομο είναι πολύ αδύναμο. Είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση από γιατρό.

Τι πρέπει να θυμάστε

Εάν ανησυχείτε για τη δυνατότητα να προλάβετε κάποια από αυτές τις ασθένειες στην Ινδία, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι το κλίμα. Ο επιπολασμός της ασθένειας ποικίλει κάθε χρόνο και από χώρα σε χώρα στην Ινδία.

Η ελονοσία δεν αποτελεί πραγματικό ζήτημα στην Ινδία κατά τη διάρκεια των ξηρών χειμώνων, αλλά τα κρούσματα της εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του μουσώδους, ιδιαίτερα όταν βρέχει συνεχώς. Το πιο έντονο στέλεχος του falciparum της ελονοσίας είναι πιο δραστήριος μετά τον μουσόνιο. Το δάγκειο είναι συχνότερο στην Ινδία κατά τους λίγους μήνες μετά τον μουσώνα, αλλά συμβαίνει επίσης στη μουσώνη εποχή.

Η περίοδος μουσών της Ινδίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία. Αυτές οι συμβουλές για την υγεία σας βοηθούν να κρατάτε καλά κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων.