Τουριστικός οδηγός για την κατάρρευση στο Περού

Δεν είναι πάντοτε σαφές πού, πότε και πόσο να συμβεί στο Περού, ειδικά αν είναι η πρώτη σας επίσκεψη. Και η ανατροπή δεν είναι ένα μεγάλο κομμάτι της περουβιανής κουλτούρας, οπότε είναι εξίσου εύκολο να συμβουλεύουμε πάρα πολύ, καθώς είναι πολύ λίγο.

Ανατρέφοντας σε ξενώνες και ξενοδοχεία

Backpacker ξενώνες τείνουν να είναι άκρη-καταστήματα, έτσι θα σπανίως αισθάνονται υποχρεωμένοι να αφήσουν μια άκρη. Αλλά εάν ένα μέλος του προσωπικού πηγαίνει έξω από το δρόμο του να βοηθήσει, τότε μια άκρη είναι ένας τέλειος τρόπος για να δείξετε την εκτίμησή σας.

Τα ξενοδοχεία στο Περού ακολουθούν τα ίδια τελωνειακά αποθέματα που βρίσκονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Ακουστικά S / .1 ανά τσάντα (ή US $ 1 σε ξενοδοχεία κορυφαίας κατηγορίας) και διστάσετε να αφήσετε το καθαριστικό προσωπικό περιστασιακά για να κρατάτε το δωμάτιό σας σε καλή κατάσταση. Εάν ο θυρωρός του ξενοδοχείου ή οποιοσδήποτε άλλος υπάλληλος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, μια συμβουλή είναι πάντα μια ωραία χειρονομία.

Πετώντας σερβιτόρους

Οι περουβιανοί δεν είναι μεγάλοι ανατρεπόμενοι χώροι στα εστιατόρια, εκτός από τα πολυτελή καταστήματα όπου η συνήθεια 10% είναι συνηθισμένη (μερικές φορές συμπεριλαμβάνεται μια χρέωση υπηρεσιών στο λογαριασμό). Οι σερβιτόροι στα μεσαία εστιατόρια μπορεί να λάβουν λίγα στρώματα για καλή εξυπηρέτηση, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας σκληρός και γρήγορος κανόνας.

Η απόρριψη είναι ιδιαίτερα σπάνια σε φτηνά, οικογενειακά διοικούμενα εστιατόρια που σερβίρουν μεσημεριανό μεσημεριανό . Τούτου λεχθέντος, οι σερβιτόροι σε αυτά τα φθηνότερα εστιατόρια κερδίζουν πολύ λίγο, έτσι όλες οι άκρες είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

Δημόσιες συγκοινωνίες και Ιδιωτικοί οδηγοί

Κατά κανόνα, δεν χρειάζεται να ανατρέφετε όταν ταξιδεύετε με δημόσιες συγκοινωνίες στο Περού .

Οι οδηγοί ταξί και οι οδηγοί mototaxi δεν περιμένουν μια άκρη, οπότε ρυθμίστε την τιμή εκ των προτέρων και τηρήστε την (οι οδηγοί ταξί τείνουν να υπερφορτώσουν τους τουρίστες ούτως ή άλλως). Εάν ο οδηγός σας είναι ιδιαίτερα φιλικός ή ενημερωτικός ή εάν μεταφέρει τις τσάντες σας στο ξενοδοχείο ή τον ξενώνα σας, μπορείτε να του δώσετε μια συμβουλή S / .1 ή S / .2, αλλά σίγουρα δεν είναι υποχρεωτική.

Δεν χρειάζεται ποτέ να ανατρέπετε τους οδηγούς λεωφορείων ή τους χειριστές αποσκευών με λεωφορεία. Οι χειριστές αποσκευών δοκιμάζουν μερικές φορές την τύχη τους με ξένους τουρίστες, ζητώντας (ή απαιτώντας) μια άκρη. Μη διστάσετε να πείτε όχι, ή να τις αγνοήσετε εντελώς αν γίνουν υπερβολικά επιμονή.

Με τους οδηγούς ιδιωτικής μίσθωσης (συμπεριλαμβανομένων των ποτάμιων ποταμών), σκεφτείτε την ανατροπή οπουδήποτε μεταξύ S / .10 και S / .30 ημερησίως για καλή εξυπηρέτηση. Λάβετε υπόψη ότι ίσως αναμένετε να πληρώσετε για τα γεύματα, τα ποτά και τα καταλύματα του οδηγού σας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού.

Εκκεντρικοί οδηγοί περιήγησης, αχθοφόροι και μάγειρες

Όταν παίρνετε μια περιοδεία, παίρνετε πάντα νομίσματα nuevo sol και σημειώσεις χαμηλής ονομαστικής αξίας για την ανατροπή του οδηγού σας. Η απόφαση για το πόσο δύσκολο είναι η συμβουλή. Πολύ εξαρτάται από τον τύπο της περιοδείας: μια μονοήμερη ξενάγηση σε ένα μουσείο είναι μια πολύ διαφορετική προοπτική από μια πολυήμερη πεζοπορία, με τις συμβουλές να ποικίλλουν αναλόγως.

Για σύντομες περιηγήσεις μιας ώρας ή δύο, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για υπαίθριους χώρους, ο οδηγός σας θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος με λίγα πέλματα, ίσως από το S / .5 έως το S / .10. Και πάλι, όλα εξαρτώνται από το επίπεδο υπηρεσίας που παρέχει ο οδηγός σας.

Οι πολυήμερες εκδρομές είναι πιο πολύπλοκες, ειδικά όταν περιλαμβάνουν ξεναγούς, μάγειρες, οδηγούς και αχθοφόρους. Για καλές υπηρεσίες, ένα τυπικό ποσοστό απόρριψης θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε μεταξύ US $ 10 έως $ 30 ημερησίως, το οποίο θα κατανέμεται μεταξύ των διαφόρων ταξιδιωτικών υπαλλήλων.

Η τετραήμερη διαδρομή Inca Trail είναι ένα αληθινό κλασικό περιστατικό ανάμεσα στις περουβιανές εκδρομές και χρησιμεύει ως καλό παράδειγμα πεζοπορίας στα Περού (αν και σε υψηλότερο, πιο τουριστικό επίπεδο).

Τυχαία αιτήματα ανατροπής

Ένα αίτημα tip θα έρθει μερικές φορές όταν δεν το περιμένετε. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά σε τουριστικά σημεία όπως το Κούσκο, η Αρεκίπα και η Λίμα , όπου οι ξένοι τουρίστες έχουν τη φήμη ότι ξεπερνούν τον κανόνα.