Η καλύτερη στιγμή για να πάτε στη Σρι Λάνκα

Δείτε πότε πρέπει να πάτε για παραλίες, πεζοπορία και φωτογράφηση φαλαινών στη Σρι Λάνκα

Η απόφαση του καλύτερου χρόνου για να πάτε στη Σρι Λάνκα εξαρτάται πραγματικά από τους στόχους του ταξιδιού σας και από πού θέλετε να επισκεφθείτε το νησί. Αν και η Σρι Λάνκα είναι ένα σχετικά μικρό νησί, βιώνει δύο ξεχωριστές εποχές μουσώνων με μερικούς μήνες "ώμων" μεταξύ των δύο εποχών.

Πότε να επισκεφθείτε τη Σρι Λάνκα;

Η Σρι Λάνκα έχει ηλιοφάνεια σε κάποιο μέρος του νησιού σχεδόν όλο το χρόνο, ωστόσο, εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους και σχεδιάζετε να κατευθυνθείτε προς τις παραλίες στο νότο, οι ξηροί μήνες είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Οι Galle, Unawatuna , Mirissa, Weligama και Hikkaduwa είναι πιο ξηρές και λαμβάνουν τους περισσότερους επισκέπτες μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι συχνά οι πιο υγροί μήνες στην περιοχή. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε μηνιαία βάση σε ένταση μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο και φέρνουν βροχή και ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Εάν επισκέπτεστε τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, θα χρειαστεί να πάτε στη βόρεια ή ανατολική πλευρά του νησιού για να βρείτε περισσότερη ηλιοφάνεια. Η Jaffna και η Trincomalee, αν και λιγότερο δημοφιλή, είναι καλά μέρη για να επισκεφθείτε όταν ο νοτιοδυτικός μουσώνας προκαλεί έντονες βροχές γύρω από την Galle.

Οι μήνες Απρίλιος και Νοέμβριος πέφτουν μεταξύ των δύο μουσώνων εποχών. ο καιρός μπορεί να πάει και ο καθένας. Μικτές βροχερές και ηλιόλουστες μέρες συμβαίνουν συχνά σε όλο το νησί κατά τους μήνες των ώμων μεταξύ των εποχών.

Θερμότητας και Υγρασίας

Οι θερμοκρασίες και η αφόρητη υγρασία συνήθως κορυφώνονται γύρω από τον Απρίλιο και τον Μάιο - ειδικά στο Colombo όπου το σκυρόδεμα και η ρύπανση τείνουν να παγιδεύουν τη θερμότητα.

Οι βραχείες ντους ενισχύουν την υγρασία έως ότου φτάσει η υγρή περίοδος για να κρυώσει τα πάντα.

Θα παρατηρήσετε ελάχιστα την υγρασία ενώ απολαμβάνετε την επίμονη θαλασσινή αύρα στις παραλίες, αλλά σίγουρα θα παρατηρήσετε την στιγμή που αφήνετε την άμμο. Μια βόλτα στο δρόμο ή στην ενδοχώρα μακριά από την ακτή είναι μια καλή υπενθύμιση ότι είστε σε μια πολύ τροπική χώρα με την αφθονία ατμόσφαιρα ζούγκλα γύρω από το ξενοδοχείο!

Kandy, Hill Country και το εσωτερικό

Η εσωτερική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα της Καντί παραμένει λαμπρή πράσινη για έναν λόγο: δέχεται βροχή από δύο ξεχωριστούς μουσώνες.

Το Kandy λαμβάνει συχνά τις περισσότερες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Οι ξηροί μήνες είναι συνήθως Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος. Αν και ο καυτός μήνας στο Kandy είναι ο Απρίλιος, οι θερμοκρασίες είναι συνήθως πολύ πιο ήπιοι και ευχάριστοι από εκείνους που βρίσκονται έξω από το λόφο.

Η λήψη ηλιοφάνειας για το ταξίδι σας στην κορυφή του Αδάμ είναι απλά θέμα τύχης και κατεύθυνσης ανέμου. Οι άνεμοι μπορούν να κρατήσουν βροχή έξω από την περιοχή ή να αλλάξουν με λίγη ειδοποίηση για να φέρουν ντους από οποιαδήποτε πλευρά του νησιού που συμβαίνει να έχει το μουσώ.

Κατανόηση των μουσώνων της Σρι Λάνκα

Λόγω της θέσης της, η Σρι Λάνκα βιώνει μοναδικά δύο εποχές μουσώνων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Η Μητέρα Φύση μπορεί να μην τηρεί πάντα το ημερολόγιό μας, ωστόσο οι εποχές είναι κάπως προβλέψιμες.

Ο νοτιοδυτικός μουσώνας σφυρίζει τους δημοφιλείς προορισμούς της παραλίας κατά μήκος της νοτιοδυτικής πλευράς του νησιού κατά τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, οι βόρειες και ανατολικές πλευρές του νησιού είναι σχετικά στεγνές.

Ο βοσόν βορειοανατολικά φέρνει βροχή στη βόρεια και ανατολική πλευρά της Σρι Λάνκα, ιδιαίτερα μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Το ταξίδι κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων μπορεί να είναι ακόμα ευχάριστο.

Φάλαινα και εποχές των δελφινιών στη Σρι Λάνκα

Αν ταξιδέψετε σωστά το ταξίδι σας, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τόσο τις γαλάζιες φάλαινες όσο και τις φάλαινες σπερματοζωαρίων στις εκδρομές που παρακολουθούν φάλαινες. Οι φάλαινες μεταναστεύουν, οπότε η αλίευση τους σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από τη Σρι Λάνκα παίρνει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Η περίοδος αιχμής για την προβολή φαλαινών στη Μιρίσα και στο νότο της Σρι Λάνκα είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Οι φάλαινες μπορούν επίσης να δει στην ανατολική ακτή στο Trincomalee μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Το Alankuda Beach στο Kalpitiya είναι το ιδανικό μέρος για να δείτε τα δελφίνια στη Σρι Λάνκα, μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Σρι Λάνκα το Νοέμβριο

Οι επισκέπτες που θα μεταβούν στη Σρι Λάνκα το Νοέμβριο μπορούν να απολαύσουν ακόμα ένα αξιοπρεπές καιρό στις δημοφιλείς παραλίες του νότου, αποφεύγοντας το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους. Παρόλο που οι καταιγίδες και τα ισχυρά καταιονιστήρια έρχονται και φεύγουν το Νοέμβριο , συνήθως δεν διαρκούν πολύ και γρήγορα αποδίδουν τη θέση τους στους μπλε ουρανούς.

Με την επίσκεψη λίγο πριν αρχίσει η πολυάσχολη περίοδος, θα είστε σε θέση να διαπραγματευτείτε καλύτερες τιμές για διαμονή και δεν θα χρειαστεί να αγωνιστείτε για αμμουδιές στις παραλίες.

Ένα πιθανό μειονέκτημα της επίσκεψης στη Σρι Λάνκα το Νοέμβριο είναι το ύψος των κατασκευών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πολλοί ξενώνες , ξενώνες και ξενοδοχεία θα είναι απασχολημένοι με σφυρηλάτηση, πριόνισμα και ζωγραφική από τις πρώτες πρωινές ώρες για να ετοιμαστούν για πλήθος Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Σιγουρευτείτε ότι ρωτάτε για πιθανή εργασία σε εξέλιξη και επιλέξτε ένα μέρος που είναι περισσότερο ή λιγότερο έτοιμο να προχωρήσει πριν δεσμευτεί για μια μακρά διαμονή.