Βασιλική της Παναγίας της Ειρήνης στο Yamoussoukro, Ακτή Ελεφαντοστού

Η βασιλική της Παναγίας της Ειρήνης (γνωστή επί τόπου ως Basilique de Notre Dame de la Paix ) χτίστηκε στη μικρή πόλη Yamoussoukro (Yakro), την πατρίδα του Felix Houphouet-Boigny, πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού. Μοιάζει με τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, αλλά είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερη. Πολλοί από τους ηγέτες της Αφρικής στη δεκαετία του '70 και του '80 ήταν επιρρεπείς στη χρήση των πενιχρών πόρων των χωρών τους για να χτίσουν κάποιες εξωφρενικές κτίρια που δεν ταιριάζουν ακριβώς στο κλίμα, αλλά που ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με τον εαυτό τους.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τη Βασιλική

Η Βασιλική της Παναγίας της Ειρήνης διαμορφώνεται μετά τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, αλλά μεγαλύτερη, καθιστώντας τη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1985 και του 1989 με κόστος 300 εκατομμυρίων δολαρίων (διπλασιασμό του εθνικού χρέους της χώρας). Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από μάρμαρο (30 στρέμματα) που εισάγεται από την Ιταλία και είναι διακοσμημένο με σύγχρονα βιτρό από τη Γαλλία, με επιφάνεια 7.000 τ.μ.

Ο Felix Houphouet-Boigny χαρακτηρίζεται πρωτίστως σε μια σκηνή από βιτρό του Ιησού και τους Αποστόλους μέσα στη βασιλική. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ήρθε να εκθειάσει την εκκλησία με βάση το ότι ένα νοσοκομείο θα χτίστηκε κοντά. δεν ήταν ποτέ.

Χρησιμοποιείται;

18.000 άνθρωποι μπορούν να προσκυνήσουν στη βασιλική (7000 καθήμενοι, 11.000 όρθιοι), αλλά σπάνια είναι σχεδόν πλήρης. Αυτό θα μπορούσε να έχει κάτι να κάνει με το γεγονός ότι βρίσκεται στη μέση του βουνού κοντά σε μια πόλη περίπου 120.000 πολύ φτωχών ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι Καθολικοί.

Μια παπική βίλα που χτίστηκε αποκλειστικά για παπικές επισκέψεις έκλεισε κενή από την αρχική εκκλησία της βασιλικής.

Οι εθελοντές του Peace Corps και ο περιστασιακός τουρίστας στην Ακτή του Ελεφαντοστού απολαμβάνουν να δουν τη βασιλική επειδή είναι ένα αξιοσημείωτα όμορφο κτίριο. Οι ντόπιοι είναι επίσης περήφανοι για αυτό.

Επισκεφτείτε τη Βασιλική της Παναγίας της Ειρήνης

Μπορείτε να πάρετε μια τοπική πτήση προς Yamoussoukro και να προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο που χτίστηκε για να φιλοξενήσει το Concorde (ο πρόεδρος Felix Houphouet-Boigny δεν ήθελε να αγνοήσει τα σχέδιά του με τα κατοικίδια ζώα του).

Υπάρχουν επίσης πολλά λεωφορεία που διέρχονται από το Yamoussoukro είναι ένα κόμβο μεταφοράς. Μπορείτε να πάρετε ένα λεωφορείο από τον Αμπιτζάν, τον Άνθρωπο ή τον Μπούκε. Μπορείτε επίσης να πιάσετε περιφερειακά λεωφορεία και να ταξιδέψετε από το Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι.

Το καλύτερο ξενοδοχείο στην περιοχή είναι το Hotel President.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, ανατρέξτε στον Οδηγό Δυτικής Αφρικής του Lonely Planet.