Φίδια της Κεντρικής Αμερικής

Η Scaly και η Slithery

Η Κεντρική Αμερική αποτελείται από επτά χώρες, όπως το Μπελίζ , την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τον Παναμά. Βρίσκεται ακριβώς στη νοτιότερη περιοχή της βορειοαμερικανικής ηπείρου, γνωστή ως ο Ισθμός του Παναμά, που είναι η μικρή λωρίδα γης μεταξύ της Καραϊβικής Θάλασσας και του Ειρηνικού Ωκεανού. Η Κεντρική Αμερική φιλοξενεί ποικίλη ποικιλία άγριας ζωής, επιτρέποντας στους επισκέπτες να δουν διάφορα πουλιά, ιγκουάνα, βατράχια, θαλάσσιες χελώνες, πιθήκους και πολλά άλλα.

Είναι επίσης το σπίτι για πάνω από 25 διαφορετικές κατηγορίες φιδιών, όπως το φίδι garter, το φίδι γάλακτος και το Trimorphodon.

Κοράλλια και φιδάκια

Μόνο στην Κόστα Ρίκα υπάρχουν 135 είδη φιδιών. Από αυτές, 17 ποικιλίες είναι δηλητηριώδη μέλη των οικογενειών των φιδιών Coral και Viper. Το πιο θανατηφόρο φίδι της Κεντρικής Αμερικής είναι το φίδι του Ειρηνικού, αλλά δεν χρειάζεται να φύγει από το νερό ακόμα - τείνει να κρατήσει τον εαυτό του.

Τα κοράλλια των φιδιών είναι τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα: Είναι πάντα έντονα χρωματισμένα σε διάταξη μαύρου, κόκκινου, κίτρινου ή λευκού. Το κοραλλιογενές φίδι της Κεντρικής Αμερικής, γνωστό ως Micrurus nigrocinctus, είναι ένα δηλητηριώδες ερεθιστικό φίδι με ομαλές κλίμακες, στρογγυλό κεφάλι και μαύρους μαθητές. Αυτά τα νύχια φίδια συνήθως βρίσκονται σε τροπικά δάση και σε υγρές περιοχές κάτω από λαγούμια ή κούτσουρα. Κοράλλια φίδια τρέφονται από άλλα ερπετά, όπως σαύρες και άλλα φίδια. Το δηλητήριό τους μπορεί να είναι αρκετά ισχυρό για να δημιουργήσει νευρομυϊκή δυσλειτουργία λόγω της δηλητηριώδους τοξίνης που μεταφέρει, η οποία εγχέεται δαγκώνοντας το θήραμά τους, σε αντίθεση με τους δαγκώματα.

Οι φιστίρες, όπως ο κροταλίας και ο γαλαζοπράσινος σπόρος ή το τεριόπελο, είναι συνήθως λιγότερο επιδεικτικοί, αλλά μπορούν να είναι ακόμη πιο επικίνδυνες. Όλα τα φίδια φτερών είναι δηλητηριώδη. Αυτά τα φίδια είναι συνήθως χοντροκομμένα με μικρές ουρές, μακριές κνημίδες και τριγωνική κεφαλή λόγω των αδένων τους. Για να ωθήσουν το δηλητήριο στο θήραμά τους, τα φίδια των αχλαδιών χτυπάνε με τους κυνόδοντες τους.

Η νυχτερινή βλεφαρίδα προετοιμάζεται για την επίθεση στα δέντρα και παίρνει το όνομά της μέσα από τις αξιοσημείωτες δύο κλίμακες βλεφαρίδων πάνω από τα μάτια της.

Τσιμπήματα φιδιών και δηλητήριο

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχει ένα δηλητήριο του φιδιού για να τον βοηθήσει να ακινητοποιήσει και να χωνέψει τη λεία. Ευτυχώς, το θήραμα που επιδιώκει δεν είναι ανθρώπινο. Τα φίδια στην Κεντρική Αμερική δεν ενδιαφέρονται να επιτεθούν σε πραγματικούς ανθρώπους εάν δεν αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, αν βλέπετε ένα, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να περπατάτε - γρήγορα και ομαλά - προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Παρόλο που είναι μια απίθανη κατάσταση, ο τροπικός φυσιοδίφης Marc Egger προσφέρει συμβουλές για τους άτυχους που υποφέρουν από ένα ρυθμό φίδι:

"Η συνήθης διαδικασία είναι να σκοτώσετε το φίδι και να το πάρετε μαζί σας για ταυτοποίηση, να ακινητοποιήσετε το θύμα και να προσπαθήσετε να το διατηρήσετε ήρεμοι. Ένα τρυφερό φίδι από ένα δηλητηριώδες φίδι θα αρχίσει να έχει σοβαρές συστηματικές εκδηλώσεις μετά από 2-5 ώρες. "

Οι μοιραίες εμφανίζονται μόνο στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, διότι δεν υπάρχει χρόνος να φτάσουμε σε νοσοκομείο για αντινενίν. Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των φιδιών στην Κεντρική Αμερική είναι αβλαβείς και πολλοί είναι φανταστικά όμορφοι.

Ένα μεγάλο και ασφαλές μέρος για να δείτε τα φίδια στην Κόστα Ρίκα είναι στο Serpentarios στο Σαν Χοσέ και στην Santa Elena, ένα χωριό που συνορεύει με το Monteverde Cloudforest.