Τσάντα: Πυρκαγιάδες στη Νότια Αμερική

Το πραγματικό πράγμα ή ένα έξυπνο ψεύτικο;

Τα Τσαντά είναι τα φημισμένα συρρικνωμένα κεφάλια των φυλών Jivaro του Εκουαδόρ και του Περού (βλ. Φωτογραφία ).

Οι φυλές Jivaro, ιδιαίτερα το Shuar, βρίσκονταν πάντα σε πόλεμο μεταξύ τους και, πέρα ​​από την ευκαιρία να εκδικηθούν τα λάθη, έτρεχαν μεταξύ τους για συζύγους και αγαθά. Συρρίπτουν τα κεφάλια των εχθρών τους ως πολεμικά τρόπαια.

Δεδομένου ότι σκότωσαν πολλούς από τους άντρες στη μάχη, οι φυλές ήταν πολυγαμικές, που ζούσαν βαθιά στο τροπικό δάσος γύρω από τα νερά του Αμαζονίου.

Όταν οι Ισπανοί έφθασαν, ο Τζιβάρος αντιστάθηκε στην εισβολή τους στην επικράτειά τους με τέτοιο ενθουσιασμό που οι Ισπανοί, αφού 25.000 από αυτούς σφαγιάστηκαν το 1599, υποχώρησαν και τους άφησαν μόνοι τους.

Ειδήσεις από τους επικεφαλής των συντομογραφιών

Δεν ήταν μέχρι τα τέλη του 1800 ότι οι ειδήσεις σχετικά με τις κυνηγετικές τεχνικές και τα τρόπαια έφτασαν στον έξω κόσμο. Ο εξερευνητής FW Up de Graff αφηγείται μια εκστρατεία στο Head Hunters Of The Amazon, με τίτλο Επτά Χρόνια Εξερεύνησης και Περιπέτειας, στην οποία συνόδευσε ένα κόμμα πολέμου και έγινε μάρτυρας της δολοφονίας, αποκεφαλισμού και της τρομακτικής συρρίκνωσης.

Ακολουθώντας τους απολογισμούς του, αναδύθηκε ένα ζωντανό εμπόριο με συρρικνωμένα κεφάλια και ο Jivaros άρχισε να παρέχει κεφάλια προς πώληση. Οι κερδοσκόποι, συνήθως ταξινομιστές, σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Παναμά, που έρχονται σε επαφή με το εμπόριο δημιουργώντας δικά τους κεφάλια, χρησιμοποιώντας ζώα ή ανεπιθύμητα σώματα.

Αφού αποκεφαλιστούν τα θύματά τους, οι επιδρομείς του Jivaro είτε έβαλαν μια λωρίδα φλοιού μέσα από το στόμα και έξω από το λαιμό και τους έφεραν από το φλοιό ή από τα μαλλιά πίσω στο στρατόπεδο τους.

Στη συνέχεια, έκοψαν και απογύμνωσαν το δέρμα του κρανίου κάτω από την πλάτη από το στέρνο στο λαιμό. Το κρανίο ρίχτηκε και το δέρμα γυρνούσε προς τα έξω. Αφού ξύπνησε το δέρμα του δέρματος καθαρό, το κεφάλι τοποθετήθηκε μέσα σε μια ειδική κατσαρόλα και σιγοβράστηκε μέχρι να καθαριστεί και μειώθηκε στα δύο τρίτα του φυσικού μεγέθους του.

Με το κεφάλι τώρα συρρικνωμένο σε μέγεθος, ο πολεμιστής ραμμένο το πίσω μέρος της κεφαλής κλειστό. Το έπραξε το ίδιο με τα μάτια και τα χείλη, αφήνοντας συχνά λωρίδες φλοιού ή ίνες φυτών που εκτείνονται από το στόμα.

Τοποθετούσε ζεστά βότσαλα ή ζεστή άμμο μέσα στο κεφάλι και τα τίναξε γύρω για να ολοκληρωθεί ο κύκλος στεγνώματος. Ενώ αυτό συνέβαινε, έριξε το πρόσωπο με ένα ζεστό μαχαίρι για να μοιάσει με τον νεκρό εχθρό. Μερικές φορές τα μαλλιά κόπηκαν για να χωρέσουν το κεφάλι ή να παραμείνουν μακρυά ως λαβή μεταφοράς.

Το τελευταίο άγγιγμα ήρθε με το θάνατο στο κεφάλι ένα γαλαζωπό μαύρο χρώμα με φυτικές βαφές και τοποθέτηση ενός καλωδίου για να φορέσει το τρόπαιο γύρω από το λαιμό του.

Η επιστροφή στο σπίτι με τα τρόπαια του ήταν αιτία γιορτής. Οι επιτιθέμενοι πολεμιστές έδειξαν το τσαντά τους, αυξάνοντας το κύρος τους μέσα στη φυλή και υποθέτοντας οποιεσδήποτε ιδιότητες μπορεί να είχε το θύμα. Όταν η ζήτηση για συρρικνωμένα κεφάλια ήταν περίεργα, ο Jivaros τα παρέδωσε.

Εκτός από τα ανθρώπινα κεφάλια, ο Jivaros συρρίκνωσε τα κεφάλια των λιονταριών, πιστεύοντας τους στο πιο ομοειδές άτομο.

Επισκεφθείτε τον Ισημερινό

Εάν ταξιδεύετε στο Εκουαδόρ και επισκέπτεστε την αποικιακή πόλη Cuenca, μην παραλείψετε να σταματήσετε στο Museo Pumapungo del Ministerio de Cultura. Ένα μεγάλο μουσείο στεγάζεται σε μια πτέρυγα της Κεντρικής Τράπεζας όπου μπορείτε να μάθετε για την ιστορία του νομίσματος στον Εκουαδόρ.

Ωστόσο, φιλοξενεί επίσης διάφορα εκθέματα εγχώριας ζωής στον Εκουαδόρ, συμπεριλαμβανομένων και των συρρικνωμένων κεφαλών. Δεν επιτρέπεται να τραβήξετε φωτογραφίες, αλλά εδώ μπορείτε να μάθετε για τις φυλές Jivaro και να δείτε αυθεντική tsanta.

Το μουσείο είναι μεγάλο και απαιτεί αρκετές ώρες, αλλά ευτυχώς, είναι δωρεάν, ώστε να μπορείτε να διαχωρίσετε την επίσκεψή σας σε λίγες μέρες.

Το Museo Pumapungo del Ministerio de Cultura βρίσκεται ακριβώς στην άκρη του κέντρου του Cuenca στο ανατολικό Calle Larga, το οποίο διασχίζει το Huayna Capac. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8 π.μ. - 5:30 μ.μ., το Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ. και κλειστό την Κυριακή.

Ενδιαφέρεστε για αυτόχθονες φυλές στη Νότια Αμερική; Ελέγξτε τους ανθρώπους του Καναρίου του Ισημερινού.