Ξεκινώντας μια επιχείρηση στην Κόστα Ρίκα

Συμβουλές για την ίδρυση επιχείρησης στην Κόστα Ρίκα

Πολλά όνειρα να ανοίξει ένα μικρό, παραθαλάσσιο εστιατόριο σε τροπικό προορισμό κάπου κοντά στον ισημερινό. Με θέα σε ατελείωτη θάλασσα και ένα ανοιχτό αεριωμένο μπανγκαλόου ως γραφείο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο ιδανική καριέρα.

Αλλά η γραφειοκρατία και ο σχεδιασμός που εμπλέκονται στον σχεδιασμό ενός τροπικού παραδείσου είναι μερικές φορές απροσδόκητες. Όπου κι αν βρίσκεστε ή σε ποιο είδος επιχείρησης είστε, ο επιχειρηματίας είναι πάντα επικίνδυνος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι μόνο το ήμισυ όλων των επιχειρήσεων επιβιώνουν τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στην Κόστα Ρίκα, το ποσοστό είναι πιθανώς χαμηλότερο.

Μερικοί από τους συνηθέστερους λόγους αποτυχίας είναι η έλλειψη υγιούς επιχειρηματικού προγραμματισμού, η ανεπαρκής κάλυψη κεφαλαίου και η εκκίνηση για λάθος λόγους. Ως εκ τούτου, προτού να είστε πολύ ενθουσιασμένοι για το άνοιγμα του καφέ στην Κόστα Ρίκα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, αρκετά μετρητά εκκίνησης και ότι γνωρίζετε ακριβώς τι παίρνετε.

Ακολουθεί μια λίστα με τα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ξεκινήσετε μια επιχείρηση στην Κόστα Ρίκα:

Κατάσταση μετανάστευσης

Η απόκτηση κατοικίας στην Κόστα Ρίκα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εάν η επιχείρησή σας δεν απαιτεί πάνω από 200.000 δολάρια σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις, θα ψάχνετε πιο περίπλοκους τρόπους για να αποκτήσετε κατοικία (μέσω γάμου, μέσω εγχώριας αγοράς 200.000 δολαρίων ή μέσω επενδύσεων.) Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραμένουν «αέναοι τουρίστες, κάθε 30 έως 90 ημέρες για να ανανεώσουν τη θεώρησή τους.

Σημείωση: Ο πραγματικός αριθμός ημερών μεταξύ των "διαδικασιών πληρωμής" εξαρτάται από την χώρα από την οποία προέρχονται (οι Βορειοαμερικανοί και οι Ευρωπαίοι συνήθως λαμβάνουν γραμματόσημα 90 ημερών).

Είναι επίσης σημαντικό να θεωρήσετε ότι ακόμη και αν έχετε μια επιχείρηση, δεν σας επιτρέπεται να εργαστείτε σε αυτήν, καθώς αυτό θεωρείται ότι αφαιρείτε μια εργασία από έναν τοπικό.

Εφόσον αφαιρείτε ελαφρώς από τις καθημερινές λειτουργίες και μην πιάσετε τραπέζια με λεωφορεία, μπορείτε να αποφύγετε ακριβά νομικά κοστούμια.

Δομή της επιχείρησής σας

Υπάρχουν διάφορες νομικές δομές για τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε (γενική εταιρική σχέση, εταιρική σχέση, εταιρία κ.λπ.) και η καλύτερη εξαρτάται από τον τύπο της επιχείρησης που θέλετε να ξεκινήσετε. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το δίκαιο της Κόστα Ρίκα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν τοπικό δικηγόρο. Η πιο συνηθισμένη επιχειρηματική διάρθρωση είναι η "Sociedad Anonima" η οποία προσφέρει πολλά από τα ίδια οφέλη και προστασίες που έχει μια βορειοαμερικανική ή ευρωπαϊκή εταιρεία. Το κόστος δημιουργίας μιας εταιρείας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, αλλά ένα ασφαλές στοίχημα είναι ότι θα ξοδέψετε μεταξύ $ 300 και $ 1.000 για να το σχηματίσετε και να εγγραφείτε στο Registro Publico (Δημόσιο Μητρώο).

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού

Οι Κόστα Ρίκα τράπεζες απαιτούν ένα εξαιρετικό ποσό τεκμηρίωσης και υπομονής. Για να ανοίξετε ένα λογαριασμό, οι προϋποθέσεις μπορούν να είναι αρκετά συντριπτικές και, συχνά, απογοητευτικές για όσους είναι εξοικειωμένοι με λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών και αποτελεσματικές λειτουργίες. Υπάρχουν πολλές ιδιωτικές και δημόσιες τράπεζες για να διαλέξετε. Ορισμένες διεθνείς τράπεζες με ισχυρό μερίδιο αγοράς περιλαμβάνουν τις Citibank, HSBC και Scotiabank.

Αυτές οι τράπεζες προσφέρουν συνήθως αγγλόφωνες διευθυντές και οι γραμμές είναι σημαντικά μικρότερες από ό, τι στις δημόσιες τράπεζες. Οι δημόσιες τράπεζες, από την άλλη πλευρά, έχουν περισσότερες μηχανές ATM και προσφέρουν κρατικές ασφαλιστικές καταθέσεις. Το άνοιγμα ενός λογαριασμού μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά σχεδιάστε το να είναι μια κουραστική διαδικασία.

Επιχειρηματικές άδειες

Μόλις δημιουργηθεί η επιχειρηματική δομή και ανοίξει ο τραπεζικός λογαριασμός, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε με την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα. Πολύ συχνά, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πάτε στο τοπικό δημοτικό γραφείο για να αποκτήσετε ένα "Uso de Suelo." Μαζί με αυτό το έγγραφο, θα πάρετε μια λίστα γραφικών που χρειάζεστε από διάφορα άλλα κυβερνητικά όργανα (αυτό εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης). Εάν δεν μιλάτε ισπανικά, θα χρειαστεί να προσλάβετε έναν τοπικό για να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε σε αυτή τη διαδικασία.

Βρείτε έναν καλό λογιστή

Η πληρωμή φόρων και η τήρηση αρχείων μπορεί να είναι περίπλοκη.

Για το λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες ξένων επιχειρήσεων και οι ντόπιοι συνήθως μισθώνουν έναν λογιστή για να διαχειρίζονται τα αρχεία τους με την κυβέρνηση. Ο λογιστής θα καταθέσει όλα τα κατάλληλα έγγραφα και θα κάνει επισκέψεις στη φορολογική διοίκηση εξ ονόματός σας. Εάν βρείτε έναν καλό λογιστή, αυτός ή αυτή μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα. Είναι καλύτερο να συνδεθείτε με κάποιον εκ των προτέρων.

Τα πράγματα δεν είναι αυτά που θα περίμενε κανείς

Το άνοιγμα μιας επιχείρησης στην Κόστα Ρίκα πιθανόν να διαρκέσει περισσότερο και να κοστίσει περισσότερο από αυτό που σχεδιάζετε. Επειδή οι προμήθειες μεταφέρονται σε στενούς ορεινούς δρόμους και επειδή ο μικρός πληθυσμός των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας δεν μπορεί να υποστηρίξει τις μαζικές αγορές, θα πληρώνετε ένα ασφάλιστρο για τα εισαγόμενα τρόφιμα, τα δομικά υλικά, τα έπιπλα, την τεχνολογία κ.λπ. η επιχείρηση είναι ακριβή, αλλά θα χρειαστεί και λίγο. Οι εργάτες οικοδόμησης της Κόστα Ρίκα είναι διαβόητοι επειδή δεν εμφανίζονται. Μπορείτε να ορίσετε μια ημερομηνία και μια ώρα, και παρά το γεγονός ότι σας διαβεβαιώσω χιλιάδες φορές ότι θα είναι εκεί, η ημέρα εργασίας θα περάσει και δεν θα εμφανιστούν ποτέ. Τελικά, θα είναι εκεί για δουλειά, αλλά για το δικό τους χρόνο. Μετά από όλα, είναι Pura Vida , σωστά;

Ακολουθούν μερικές τοποθεσίες Web που παρέχουν καλές συμβουλές:

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την αντίστοιχη πρεσβεία σας, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κόστα Ρίκα Αμερικής, το CINDE ή το PROCOMER.