Το φθορίζον Rio Celeste της Κόστα Ρίκα

Όχι, η πυκνή ζούγκλα δεν σε κάνει να βλέπεις πράγματα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κόστα Ρίκα, η οποία είναι μία από τις πιο βιοδιασπώμενες χώρες του πλανήτη, είναι γεμάτη με φυσικά θαύματα. Αυτό που τείνει να εκπλήξει και να καταπλήξει τους ταξιδιώτες στη γη του "pura vida", ωστόσο, είναι οι μαγευτικές μορφές που αυτά τα θαύματα παίρνουν σε όλη τη χώρα.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι ένας τόπος που ονομάζεται Rio Celeste, που βρίσκεται στην καρδιά της ζούγκλας της χώρας, αρκετές ώρες από μεγάλες πόλεις όπως το Σαν Χοσέ και τη Λιβερία.

Γιατί είναι το Rio Celeste Blue;

Μια πρόσφατη μελέτη του Universidad de Costa Rica αποκαλύπτει ένα εκπληκτικό γεγονός για το Rio Celeste: σχηματίστηκε στη σύγκλιση δύο διαφανών ποταμών. Λοιπόν, γιατί ακριβώς είναι το Rio Celeste τόσο λαμπρή σκιά ανοιχτό γαλάζιο;

Στην πραγματικότητα, το ίδιο το νερό δεν είναι ανοιχτό μπλε χρώμα, αλλά μάλλον, ένας βράχος επικάλυψης ουσιών στον πυθμένα του ποταμού προκαλεί ένα οπτικό φαινόμενο που το κάνει να φαίνεται έτσι. Η ουσία είναι επίσης παρούσα σε βράχια στο κάτω μέρος των ποταμών όπου τρέχουν καθαρά, αλλά για κάποιο λόγο, η ποσότητα αυτής της ουσίας είναι μόνο αρκετά υψηλή στο μέρος που οι τουρίστες αποκαλούν "Ρίο Celeste" για να φανεί να χρωματίσει το νερό τόσο λαμπερά κάνει.

Πεζοπορία στο Rio Celeste

Αν και το Rio Celeste φαίνεται και αισθάνεται σαν να είναι βαθιά στη ζούγκλα, το μονοπάτι είναι πολύ καλά συντηρημένο και, επιπλέον, πολύ απλό: Υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι όλος ο τρόπος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κυριολεκτικά αδύνατο να χαθεί, υποθέτοντας φυσικά ακολουθείτε τις οδηγίες και μην ξεφεύγετε από τη διαδρομή.

Υπάρχουν αρκετές επισημάνσεις κατά μήκος της εν λόγω διαδρομής, με το πιο διάσημο να είναι το καταρράτο που βρίσκεται κάτω από μια σειρά ξύλινων σκαλοπατιών κοντά στην αρχή του μονοπατιού, ένα ζευγάρι γέφυρες πάνω από τον ποταμό κοντά στο τέλος του και το θέαμα στο τέλος, όπου τα φθορίζοντα νερά του Rio Celeste συναντώνται με τα καθαρά (αλλά όχι τόσο θεαματικά) νερά ενός άλλου, το δραματικό όριο του οποίου προκαλεί τη συρροή Arve-Rhone στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η πεζοπορία του Rio Celeste θα πρέπει να σας μεταφέρει όχι περισσότερο από δύο ώρες με ταξίδι και με χαμηλή έως μέτρια επιμονή. Με αυτό λέγεται, μπορεί να πάρει πολύ ζεστό και υγρό στο Rio Celeste, έτσι φέρτε άφθονο νερό και μην είστε ντροπαλός για να κάνετε διαλείμματα, ειδικά αν έχετε την τάση να μην κάνετε καλά στη ζέστη.

Πώς να φτάσετε στο Rio Celeste

Όπως πολλοί προορισμοί στην Κόστα Ρίκα, το Rio Celeste είναι εύκολο να φτάσει σε χαρτί, αλλά μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο στην πράξη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα τελευταία 3-5 μίλια του δρόμου που οδηγεί στο Rio Celeste είναι χαλίκι γεμάτο λακκούβες. Πράγματι, αν οδηγείτε στο Rio Celeste, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα όχημα 4x4. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να κάνετε ζημιά στο αυτοκίνητό σας, κάτι που μπορεί να σας κοστίσει πολλά χρήματα εάν ενοικιάζετε.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να πάρετε μια περιοδεία Rio Celeste από μια μεγάλη πόλη της Κόστα Ρίκα, όπως το Σαν Χοσέ ή τη Λιβερία, ή ακόμα και από την La Fortuna, την πόλη που βρίσκεται πλησιέστερα στο κοντινό (και πάλι σε χαρτί) ηφαίστειο Arenal. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε μια πολύτιμη και αξιόπιστη περιήγηση στο Rio Celeste από το ηφαίστειο Arenal.