Η τρέχουσα κατάσταση του ταξιδιού περιπέτειας στον Εκουαδόρ

Την περασμένη εβδομάδα, ένας τεράστιος σεισμός μεγέθους 7,8 χτύπησε τη νότια αμερικανική χώρα του Ισημερινού, σκοτώνοντας περισσότερα από 500 άτομα και προκαλώντας ζημιές σε δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ η χώρα εξακολουθεί να βγαίνει από τα ερείπια και η αναζήτηση για τους επιζώντες συνεχίζεται, ένας δεύτερος σεισμός - μέτρησης 6,0 - έπληξε και την περιοχή, προκαλώντας νέους φόβους για περαιτέρω δονήσεις.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε ότι η χώρα βρίσκεται σε λίγο αναταραχή αυτή τη στιγμή, με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που εξακολουθούν να διεξάγονται και την ανοικοδόμηση έργων μόλις τώρα αρχίζουν να ξεκινούν.

Φυσικά, το ταξίδι αποθαρρύνεται στην περιοχή που πλήττεται περισσότερο, αλλά μεγάλο μέρος της χώρας είναι ασφαλές, ανοιχτό και συνεχίζει να καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Και οι δύο σεισμοί χτύπησαν κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού του Ειρηνικού, ενώ η πόλη Portoviejo έλαβε το κύριο βάρος της οργής του σεισμού, αν και περιοχές όπως η Manta και η Pedernales υπέστησαν και βαρύτατη ζημιά. Αυτές οι περιοχές, οι οποίες είναι περισσότερο γνωστές ως προορισμοί για παραλία ή εξαιρετικά μέρη για να πάνε αλεξίπτωτο, διαθέτουν επίσης πλούσια δάση και απομακρυσμένες οικολογικές διαδρομές. Είναι, ωστόσο, μακριά από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που τείνουν να προσελκύουν τους περισσότερους ξένους επισκέπτες.

Σύμφωνα με αναφορές από την κυβέρνηση του Ισημερινού, οι τρεις περιοχές που προσελκύουν τους περισσότερους ταξιδιώτες - τα Όρη των Άνδεων, τη ζούγκλα του Αμαζονίου και τα νησιά Γκαλαπάγκος - παραμένουν ανοιχτά με ελάχιστες, αν όχι, επιπτώσεις από το σεισμό. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μέρη σε αυτές τις περιοχές δεν αισθάνονταν ακόμη και οι τρόμοι, και η ζημιά είναι ελάχιστη στα μέρη που έκαναν.

Ομοίως, η πρωτεύουσα του Quito λέγεται ότι έχει βιώσει ελάχιστες ζημιές, με τον δήμαρχο Mauricio Rodas Espinel να λέει ότι μόνο 6 κατοικίες στην πόλη επηρεάστηκαν από τον σεισμό, με τρεις από αυτές που δεν εμπίπτουν στις παραδοσιακές τουριστικές ζώνες. Ορισμένες κατασκευές στην όμορφη ιστορική συνοικία του Κίτο αξιολογούνται επίσης, και παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις δομικών ζημιών στην περιοχή, ορισμένα μουσεία και άλλα αξιοθέατα μπορούν να κλείσουν προσωρινά επίσης.

Η υπόλοιπη πόλη είναι ασφαλής, με πλήρη ισχύ, νερό, Internet και τηλεφωνική υπηρεσία σε λειτουργία.

Ο αερολιμένας Mariscal Sucre - ο οποίος είναι ο διεθνής κόμβος προς και από τον Ισημερινό - λειτουργεί σε πλήρη λειτουργία, παρόλο που άλλα αεροδρόμια εντός της χώρας ενδέχεται να μην επιστρέψουν στην πλήρη δυναμικότητα αυτή τη στιγμή. Αν ταξιδεύετε εσωτερικά αεροπορικώς, συνιστάται να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία για να ενημερωθείτε για την κατάσταση των πτήσεων σας.

Ο υπουργός Τουρισμού του Ισημερινού κ. Fernando Alvarado εξέδωσε επίσης μια δήλωση για να καθησυχάσει τους ξένους επισκέπτες. Πριν από λίγες μέρες είπε: "Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν στον Ισημερινό ή σχεδιάζουν επίσκεψη σε ανεπηρέαστες περιοχές, μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι το ταξίδι τους δεν θα επηρεαστεί και μπορεί να αισθάνονται ασφαλείς να συνεχίσουν τα σχέδιά τους για να επισκεφθούν τη χώρα." Αυτό αντανακλά τις πληροφορίες που μοιράστηκαν παραπάνω ότι η χώρα είναι ασφαλής και λειτουργεί κανονικά στις περιοχές όπου ο σεισμός δεν είχε αντίκτυπο.

Το ορεινό θέρετρο Tierra del Volcan / Haciend El Porvenir (το οποίο σας είπαμε εδώ ) είναι επίσης σε λειτουργία χωρίς να αναφερθεί ζημιά ή τραυματισμοί. Το ορεινό θέρετρο, το οποίο βρίσκεται στη σκιά του ενεργού ηφαίστειου Cotopaxi, βρίσκεται 160 μίλια από το επίκεντρο του σεισμού, αλλά παραμένει σχετικά ανέγγιχτο από τη φυσική καταστροφή.

Ενώ οι σημαντικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί παραμένουν ανοιχτοί και φιλοξενούν την άφιξη των επισκεπτών τους, η περιοχή της χώρας που πλήττεται σκληρότερα συνεχίζει να αγωνίζεται με τις καταστροφές και τις απώλειες της ζωής. Θα χρειαστούν τα έτη αυτά για να ανακάμψουν πλήρως και οι προσπάθειες για να το κάνουν αυτό βρίσκονται μόνο στα αρχικά στάδια σχεδιασμού τους. Οι ενισχύσεις για την αρωγή και τα κεφάλαια εισέρχονται στον Ισημερινό από τότε που έπληξε την καταστροφή, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Εάν επιθυμείτε να συμβάλλετε σε αυτές τις προσπάθειες, η ανάληψη κεφαλαίων πραγματοποιείται μέσω του Ερυθρού Σταυρού και του UNDP, και οι δύο συμβάλλουν στο συντονισμό με άλλους οργανισμούς της χώρας.

Τι σημαίνει αυτό για όλους τους ταξιδιώτες; Εάν έχετε ήδη ταξιδέψει στο Εκουαδόρ, πιθανότατα δεν θα δείτε οποιαδήποτε αποδιοργάνωση. Στην πραγματικότητα, ίσως δεν γνωρίζετε καν ότι ο σεισμός έπληξε τη χώρα.

Ο καλύτερος τρόπος για όσους από εσάς θα ταξιδέψετε εκεί για να βοηθήσετε είναι να προχωρήσετε στα σχέδιά σας. Ο τουρισμός διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομία του Ισημερινού και, προωθώντας τα σχέδιά σας, θα βοηθήσετε την οικονομία να παραμείνει ισχυρή και να αναπτυχθεί. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί εκεί τώρα.