Πώς Fat Biking αλλάζει Ταξίδι περιπέτειας

Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις στην ποδηλασία τα τελευταία χρόνια ήταν η άνοδος της δημοτικότητας των μοτοσυκλετών. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν παρεκτροπικός όρος, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νέα ταξινόμηση της μοτοσικλέτας που ξεσπά στη σκηνή πριν από περίπου δέκα χρόνια και τώρα έχει αυξηθεί αρκετά ώστε η επιρροή της να εκτείνεται πέρα ​​από την ποδηλατική βιομηχανία και να εισβάλλει και στα ταξίδια περιπέτειας . Αλλά τι ακριβώς είναι ένα παχύ ποδήλατο και πώς θα επηρεάσει το ποδήλατο λίπους το μέλλον της περιπέτειας;

Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ.

Τι είναι ένα Fat Bike;

Ένα παχύ ποδήλατο είναι ένας τύπος ποδηλάτου που χρησιμοποιεί ασυνήθιστα μεγάλα ελαστικά. Αυτά τα "λιπαρά" ελαστικά είναι συνήθως 3,8 ίντσες ή περισσότερο σε πλάτος, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο όταν θεωρείτε ότι τα περισσότερα ελαστικά ποδηλάτων βουνού έχουν πλάτος μόλις 2 έως 2,4 ίντσες. Λόγω του μεγέθους των ελαστικών, ένα παχύ ποδήλατο είναι λίγο πιο δύσκολο να πετάξει, αλλά έχουν την ικανότητα να οδηγούν απίστευτα καλά τη λάσπη, το χιόνι, την άμμο και τη βρωμιά, γεγονός που τους έχει καταστήσει δημοφιλείς στους λάτρεις της υπαίθρου που θέλουν να πάνε όλο το χρόνο γύρος.

Η προέλευση της μοτοσικλέτας είναι θέμα συζήτησης, αν και οι περισσότεροι παραδέχονται ότι η τάση πιθανότατα ξεκίνησε τόσο στην Αλάσκα όσο και στην Αμερικανική Νοτιοδυτική περίπου την ίδια εποχή στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μια ομάδα ποδηλατών έψαχνε να μπορεί να οδηγήσει κατά τη διάρκεια των μακριών Αλάσκων χειμώνων, ενώ ο άλλος πήρε τα ποδήλατα εκτός δρόμου και στην άμμο της ερήμου. Και οι δύο είχαν τον ίδιο στόχο στο μυαλό - βόλτα σε συνθήκες που κανονικά δεν θα ήταν ευνοϊκές για ποδήλατα.

Η τάση του ποδηλάτου λίπους μπορεί να έχει παραμείνει μια εξειδικευμένη αγορά γεμάτη με ενθουσιώδες do-it-yourself, ενώ η Surly Bikes δεν δημιούργησε την πρώτη μαζική έκδοση το 2005. Το μοντέρνο μοντέλο Pugsley της εταιρείας εισήγαγε την έννοια σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό ανοίγοντας τις πόρτες για άλλους κατασκευαστές ποδηλάτων να ακολουθήσουν.

Σήμερα, θα ήταν δύσκολο να βρείτε μια μεγάλη εταιρεία ποδηλάτων που δεν κάνει τουλάχιστον έναν τρόπο λίπους ποδήλατο, με ενθουσιώδες τώρα που έχουν δεκάδες επιλογές για να διαλέξετε.

Η εμφάνιση του Fat Bike

Φυσικά, καθώς τα ποδήλατα λίπους πήγαν απλά από ένα μπερδεμένο μανία σε ένα πλήρες φαινόμενο, οι ταξιδιωτικές εταιρείες άρχισαν να λαμβάνουν γνώση επίσης. Ενώ η ορεινή ποδηλασία είναι από καιρό δημοφιλής στους περιπλανώμενους ταξιδιώτες, δεν είναι απαραιτήτως πρόσβαση σε ένα κοινό πλήθος που δεν διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για να οδηγήσει σε πιο τεχνικά μονοπάτια. Εκτός από αυτό, τα ποδήλατα βουνού δεν είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά για να οδηγούν με χιόνι ή άμμο, πράγμα που είναι κάτι που τα λιπαρά ποδήλατα κάνουν αρκετά καλά.

Η προσέγγιση της λίπανσης ποδηλασίας είναι μέρος της προσφυγής της. Τα ποδήλατα δεν είναι ευκίνητα, συχνά δεν διαθέτουν εργαλεία ή υπερβολικά τεχνικά εξαρτήματα και είναι αρκετά μεγάλα και ογκώδη. Αλλά, είναι επίσης πολύ διασκεδαστικό να οδηγούν και μπορεί να είναι πολύ συγχωρέοντας τους αρχάριους αναβάτες. Αυτές οι ιδιότητες τους επέτρεψαν να προσελκύσουν τους αναβάτες που ίσως δεν είχαν πάρει τη μοτοσικλέτα με άλλο τρόπο.

Η ικανότητα του ποδηλάτου λίπους για να πάει σχεδόν οπουδήποτε έχει ανοίξει τις πόρτες για νέες εμπειρίες στο ταξίδι πάρα πολύ. Για παράδειγμα, υπάρχουν τώρα περιηγήσεις λίπους με ποδήλατο σε μέρη όπως το Bend, το Όρεγκον και το Telluride στο Κολοράντο που πραγματοποιούνται το χειμώνα, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εξερευνήσουν αυτά τα τοπία με έναν τρόπο που απλά δεν ήταν εφικτός πριν.

Μακρύτερα ταξίδια μπορούν να γίνουν σε προορισμούς όπως η Μογγολία και η Νότια Αφρική, και κάποιοι περιπετειώδεις άνθρωποι έχουν μάλιστα οδηγήσει τα λιπαρά ποδήλατά τους στον Νότιο Πόλο.

Το μέλλον του ποδηλάτου

Αυτό είναι πιθανό να είναι μόνο η αρχή, ωστόσο, όπως τα παχιά ποδήλατα φαίνεται να είναι μόνο αυξάνεται στη δημοτικότητα. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν πόσο ευέλικτοι και ανθεκτικοί είναι, οι πωλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και αυξάνονται επίσης οι δυνατότητες όπου μπορούν να οδηγηθούν. Αυτό που κάποτε ήταν ένα ποδηλατικό κίνημα αποτελούμενο από λίγους δύσκολους αναβάτες, έχει εξελιχθεί σε δημοφιλές τρόπο για να συνεχίσει να ποδηλάει όλο το χρόνο και σε μέρη που προηγουμένως φαινόταν αδύνατο. Καθώς τα ποδήλατα συνεχίζουν να βελτιώνονται και να εξελίσσονται, αυτό θα ανοίξει την πόρτα για περισσότερες δυνατότητες για ταξιδιώτες περιπέτειας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε πιθανότατα να περιμένουμε μερικά πραγματικά ενδιαφέροντα και μοναδικά ταξίδια σε μερικούς πολύ περιπετειώδεις προορισμούς.

Εγώ για ένα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε πού μπορούν να μας πάρουν λίγα ποδήλατα στο μέλλον.