Προορισμός περιπέτειας: Mt. Κιλιμάντζαρο

Στα 5895 μέτρα (19.341 πόδια) σε ύψος, το Mt. Το Κιλιμάντζαρο είναι η υψηλότερη κορυφή στην Αφρική και το ψηλότερο ελεύθερο βουνό σε ολόκληρο τον κόσμο. Συμβαίνει επίσης να είναι ένας σημαντικός προορισμός ταξιδιού περιπέτειας, με πολλούς ανθρώπους που το απαριθμούν στον κατάλογο των θέσεων που θα ήθελαν περισσότερο να επισκεφθούν. Ενώ το βουνό δεν απαιτεί ειδικές τεχνικές δεξιότητες για να αναρριχηθεί, παραμένει μια σημαντική πρόκληση.

Με το βραχώδες έδαφος και τα μονοπάτια μεγάλου υψομέτρου, μπορεί να εκπλήξει τους απροετοίμαστους επισκέπτες με το επίπεδο δυσκολίας. Αλλά για εκείνους που το κάνουν στην κορυφή, είναι μια ανταμείβοντας εμπειρία σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο.

Τι κάνει το Kili Special;

Το Κιλιμάντζαρο έχει ονομαστεί το "Έβερεστ για όλους", που σημαίνει ότι ενώ είναι μια δύσκολη ορειβατική εμπειρία, σχεδόν όποιος θέτει το μυαλό του σε αυτό μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Η καλή φυσική προετοιμασία είναι φυσικά σημαντική και απαιτείται επίσης ένα υγιές επίπεδο αποφασιστικότητας, αλλά ως επί το πλείστον η ανάβαση είναι πολύ προσιτή και προσιτή. Αντίθετα, το Mt. Το Everest απαιτεί δύο μήνες αναρρίχησης, μια τεράστια εμπειρία και ικανότητες, πολύ πιο εξειδικευμένα εργαλεία και κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Ο χρόνος και η νομισματική επένδυση για την Kili, από την άλλη πλευρά, είναι ένα κλάσμα αυτού, το οποίο επίσης το τοποθετεί καλά στη σφαίρα του μέσου ταξιδιώτη περιπέτειας .

Το βουνό έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από άλλους προορισμούς πεζοπορίας. Για παράδειγμα, στο δρόμο για τη σύνοδο κορυφής, οι πεζοπόροι περάσουν από πέντε διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες, όπως τροπικό δάσος, ερείκη, ορεινή περιοχή, αλπική έρημο και πολικές συνθήκες κοντά στην κορυφή. Επιπλέον, δεδομένου ότι το Κιλιμάντζαρο δεν αποτελεί μέρος μιας τεράστιας οροσειράς, οι απόψεις των γύρω τοπίων είναι αρκετά συναρπαστικές.

Οι ταξιδιώτες μπορούν συχνά να δουν τα μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις - δηλαδή όταν αυτές οι απόψεις δεν αποκρύπτονται από τα σύννεφα που συχνά αιωρούνται κάτω από το μονοπάτι που περπατούν.

Διαδρομές πεζοπορίας

Υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορούν να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Κιλιμάντζαρο , το καθένα με το δικό του σύνολο προκλήσεων και μοναδικά χαρακτηριστικά. Όπως προαναφέρθηκε, αυτές οι διαδρομές είναι μη τεχνικής φύσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι ορειβάτες δεν χρειάζεται να έχουν ορειβατικές ικανότητες για να ανέβουν στην κορυφή της κορυφής. Είναι, για όλους τους σκοπούς και τους σκοπούς, ένα ταξίδι υψηλού υψομέτρου που θα σας δοκιμάσει με το λεπτό αέρα και τα απότομα μονοπάτια και όχι με δύσκολα αναρριχητικά εμπόδια.

Οι επτά διαδρομές μέχρι το Kili περιλαμβάνουν τους Lemosho, Machame, Marangu, Mweka, Rongai, Shira και Umbwe. Από αυτούς, ο Marangu θεωρείται γενικά "ο ευκολότερος", ο οποίος τον καθιστά επίσης τον πιο γεμάτο κόσμο. Το Machame είναι γνωστό ότι είναι το πιο γραφικό, αν και είναι επίσης πολύ απότομο. Κάθε μία από τις άλλες διαδρομές έχει και τις δικές της μοναδικές ιδιότητες, συνδυάζοντας τη συνολική πρόκληση με όμορφα τοπία, φυσικά θαύματα και μεμονωμένες ιδιότητες που μπορούν να βρεθούν μόνο σε αυτά τα συγκεκριμένα μονοπάτια.

Αριθμός ημερών στο βουνό

Ο αριθμός των ημερών πεζοπορίας στο Κιλιμάντζαρο μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στο ποσοστό επιτυχίας των ορειβατών.

Πολλοί θα προσπαθήσουν να συναντηθούν σε μόλις 5 έως 6 ημέρες, κάτι που είναι μια γρήγορη άνοδος που φέρνει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης ασθένειας σε ύψος . Ενώ οι μικρότερες διαδρομές είναι φυσικά λιγότερο δαπανηρές, είναι επίσης πολύ πιο δύσκολο να ολοκληρωθούν. Εκτιμάται ότι κατά μήκος αυτών των διαδρομών, οι ταξιδιώτες βλέπουν μόνο ποσοστό επιτυχίας 60% λόγω του γεγονότος ότι το σώμα τους έχει λιγότερο χρόνο για να εγκλιματιστεί στον λεπτότερο αέρα.

Αντίθετα, μερικές από τις διαδρομές απαιτούν έως και 7 έως 8 ημέρες για να φτάσουν στην κορυφή, δίνοντας στον οργανισμό περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στις συνθήκες στο βουνό και να λειτουργούν με μεγαλύτερη απόδοση σε υψόμετρο. Το ποσοστό επιτυχίας σε αυτές τις διαδρομές αυξάνεται σε περισσότερο από 90% χάρη στον βραδύτερο ρυθμό της ανόδου. Συνιστάται ο καθένας που προσπαθεί να ανέβει στο Κιλιμάντζαρο θεωρεί μία από αυτές τις μεγαλύτερες αναρτήσεις για να βοηθήσει στην ασφαλέστερη εμπειρία.

Ημέρα της Συνόδου

Ανεξάρτητα από το ποιο δρομολόγιο θα πάρετε στην κορυφή, η Summit Day θα είναι σίγουρα μια μακρά και εξαντλητική υπόθεση. Πολλές ομάδες αφήνουν πριν την ανατολή, φωτίζοντας τα μονοπάτια με τους προβολείς τους καθώς πηγαίνουν. Αυτό εξασφαλίζει ότι έχουν αρκετό χρόνο για να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν στο βουνό πριν από το σκοτάδι, με την κάθοδο να γίνεται αποκλειστικά στο φως της ημέρας. Η προσέγγιση του Gilman's Point ή του Stella Point κατά μήκος του χείλους του ηφαιστειακού κρατήρα είναι πάντα μια συναρπαστική στιγμή για πεζοπόρους, αλλά η κορυφή είναι ακόμα 1 1/2 ώρες και 1 ώρα μακριά από τις αντίστοιχες θέσεις. Η τελική ώθηση στην κορυφή γενικά γίνεται όλο και πιο δύσκολη από τους έντονους ανέμους, τις χαμηλές θερμοκρασίες και το δύσκολο χιόνι.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι απόψεις στην κορυφή είναι αρκετά ενθουσιώδεις. Όχι μόνο το Uhuru Peak - το επίσημο όνομα της κορυφής - παραβλέπει τον μαζικό κρατήρα του Kili, αλλά προσφέρει στους επισκέπτες εξαιρετική θέα στους παγετώνες που παραμένουν στην κορυφή του βουνού. Σε αυτό το σημείο, τα περισσότερα σύννεφα είναι πολύ κάτω από τους πεζοπόρους, που συχνά συναντούν μια αίσθηση ανακούφισης, χαράς και ευφορίας για την ολοκλήρωση της ανόδου τους.

Κάτω, Κάτω, Κάτω

Φτάνοντας στην κορυφή του βουνού είναι μόνο η μισή μάχη και πολλοί ανακαλύπτουν ότι η κάθοδος μπορεί να είναι μια αρκετά δύσκολη εμπειρία επίσης. Η κάθοδος από τη σύνοδο κορυφής μπορεί να βάλει πραγματικά μεγάλη πίεση στα ήδη κουρασμένα πόδια, καθιστώντας το ένα εκπληκτικά οδυνηρό στάδιο του ταξιδιού. Ενώ ο πλουσιότερος αέρας αρχίζει να ξαναζήσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το υψόμετρο, τα πόδια συχνά υποφέρουν από την κάθοδο. Δεν βοηθά ότι οι περισσότερες ομάδες δαπανούν 6 έως 7 ημέρες ανεβαίνουν, και μόλις 1 με 2 πηγαίνουν πίσω κάτω, ρίχνοντας χιλιάδες πόδια στη διαδικασία.

Εάν σκέφτεστε μια αναρρίχηση Kilimanjaro, φροντίστε να αφήσετε λίγο αέριο στη δεξαμενή για την κάθοδο σας. Είναι πιθανόν να είναι πιο δύσκολο από ό, τι περιμένετε και ένα καλό ζευγάρι πεζοπορίας μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.

Χρήση υπηρεσιών οδηγών

Απαιτείται υπηρεσία καθοδήγησης για να περάσετε στο Κιλιμάντζαρο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κράτηση με μια εταιρεία που είναι εξουσιοδοτημένη να ταξιδεύει προς το βουνό. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχουν συνήθως όχι μόνο επαγγελματίες οδηγούς για να οδηγήσουν το δρόμο, αλλά οι αχθοφόροι να φέρουν βαριά εργαλεία όπως σκηνές, τρόφιμα, καύσιμα και άλλος εξοπλισμός επίσης. Παρέχουν επίσης μάγειρες για την προετοιμασία των γευμάτων ενώ κάμπινγκ, καθώς και ιατρικές υπηρεσίες, αν προκύψει ανάγκη.

Ενώ υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες εταιρείες που προσφέρουν Kilimanjaro αναρρίχηση, δεν είναι όλοι δημιουργούνται ίσοι. Το Tusker Trail είναι ένας από τους σημαντικότερους χειριστές του βουνού. Το επίπεδο επαγγελματισμού και εξυπηρέτησης τους είναι απλά ασύγκριτο και συνιστάται ιδιαίτερα. Βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του φάσματος των τιμών, αλλά η εταιρεία ξεπερνά τις προσδοκίες με κάθε δυνατό τρόπο.

Αν σκέφτεστε να κάνετε μια δική σας ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο, τότε είναι καλύτερο να πάτε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι. Αυτό περιλαμβάνει την γνώση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της διαδρομής που επιλέγετε, την κατανόηση των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά και τη φυσική προετοιμασία του δυνατού. Το ταξίδι στην ταράτσα της Αφρικής είναι ένα από τα πιο απαιτητικά ταξίδια που θα ξεκινήσετε ποτέ, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά ανταμείβοντας.