Καιρός στην Κρήτη

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας έχει το δικό του καιρό

Ο καιρός στο ελληνικό νησί της Κρήτης παίζει με τους δικούς του κανόνες. Η γη της Κρήτης είναι αρκετά μεγάλη ώστε να έχει τις δικές της καιρικές ζώνες, οι οποίες αλλάζουν καθώς πηγαίνετε βόρεια και νότια ή ανατολικά και δυτικά στο νησί. Και δεδομένου ότι η Κρήτη είναι ένα μείγμα πεδινών και ορεινών περιοχών, υπάρχουν και διαφορές θερμοκρασίας και θερμοκρασίας με βάση το υψόμετρο. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για τον καιρό στην Κρήτη στο ταξίδι σας.

Βόρεια ακτή Καιρός

Ο καιρός στη βόρεια ακτή της Κρήτης θα επηρεαστεί έντονα από τους μελτέμιους ανέμους του καλοκαιριού. Αυτοί οι θερμοί άνεμοι φυσούν από το βορρά και μπορούν να χτυπήσουν τις περισσότερες παράκτιες παραλίες. Ενώ είναι "ζεστοί" άνεμοι, μπορούν να χτυπήσουν τα κύματα και στα πιο ισχυρά τους μπορούν να χτυπήσουν ακόμη και άμμο γύρω, παρέχοντας ηλιοθεραπευτές με μια ελεύθερη απολέπιση που μπορεί να μην είναι επιθυμητή. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα οργανωμένα θέρετρα της Κρήτης βρίσκονται στη βόρεια ακτή, μπορεί να αντιμετωπίσετε αυτούς τους ανέμους, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η λύση? Κάντε ένα διάλειμμα για μια μέρα στη νότια ακτή της Κρήτης.

Νότια ακτή Καιρός

Ο καιρός στην Κρήτη επηρεάζεται από τη σπονδυλική κορυφογραμμή των οροσειρών που εκτείνεται ανατολικά προς τα δυτικά σε όλο το νησί. Οι οροσειρές της Κρήτης επηρεάζουν τον καιρό με μερικούς τρόπους. Πρώτον, δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο για τους ανέμους από το Βορρά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν η βόρεια ακτή είναι άβολα άνεμος, η νότια ακτή μπορεί να είναι ήρεμη και ευχάριστη.

Η εξαίρεση σε αυτό είναι όπου φαράγγια και κοιλάδες διοχετεύουν τους βόρειους ανέμους, που μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές έντονων ανέμων σε ορισμένα σημεία κατά μήκος της ακτής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο Frangocastello και στον κόλπο του Πλακιά. Ακόμη και όταν η υπόλοιπη νότια ακτή είναι σχετικά ήρεμη, το φαινόμενο διοχέτευσης μπορεί να δημιουργήσει όλεθρο για μικρά αλιευτικά σκάφη και άλλα ελαφρά σκάφη.

Οι οροσειρές επίσης δημιουργούν τα δικά τους σύννεφα, τα οποία είτε σκιάζουν τη νότια ακτή από τις καταιγίδες διατηρώντας τα βροχόπτρα στο βορρά είτε ρίχνουν βροχή από τα μικρότερα συστήματα που ανεβαίνουν από τα ίδια τα βουνά. Ένας τεράστιος βράχος που μπορεί να δει κανείς από το Ηράκλειο προς τη νότια ακτή είναι γνωστός ως «Η Μητέρα των καταιγίδων» - οι καταιγίδες υποτίθεται ότι θα εκτείνονται από την περιοχή γύρω από το βράχο.

Η νότια ακτή υπόκειται μερικές φορές σε ανέμους από την Αφρική - κάτι που η Joni Mitchell μνημονεύει στο τραγούδι της "Carey", που γράφτηκε ενώ η τραγουδίστρια έμενε στα Μάταλα στη νότια ακτή. Αυτοί οι καυτοί και συχνά αμμώδεις άνεμοι και οι καταιγίδες που προκαλούνται από τη σκόνη μπορούν να καλύψουν την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα σε ένα μυστηριώδες φως, που μερικές φορές επηρεάζει τα αεροπορικά ταξίδια. Όπως οι άνεμοι της Santa Ana στην Καλιφόρνια, υποτίθεται ότι κάνουν τους ανθρώπους και τα ζώα ευερέθιστο όσο φυσούν. Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού έχει αποφασιστεί να έχει καεί την ημέρα που οι άνεμοι έρχονται από το νότο.

Σε γενικές γραμμές, η νότια ακτή της Κρήτης θα τείνει να είναι βαθμού ή δύο θερμότερες και είναι κάπως πιο πιθανό να είναι ηλιόλουστη από τη Βόρεια ακτή ... αλλά η Κρήτη γενικά δεν έχει έλλειψη ηλιοφάνειας ούτε στις ακτές.