Μελτέμι: Ο θρυλικός ελληνικός άνεμος

Τίποτα κακό για αυτό το συχνά Wild Wind

Οι άνεμοι Μελτέμι, που είναι γνωστοί και ως βόρειοι άνεμοι της Ετεσιανής εποχής, φυσούν από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και είναι ξηροί, ισχυροί άνεμοι που προέρχονται από το βόρειο Αιγαίο . Είναι αποτέλεσμα δύο συστημάτων πίεσης - ένα υψηλό στην περιοχή των Βαλκανίων / Ουγγαρίας και ένα χαμηλό πάνω από την Τουρκία.

Το όνομα αυτού του θρυλικού ελληνικού ανέμου ακούγεται ρομαντικό και παράξενα καταπραϋντικό. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο ξηρός άνεμος που φυσάει από το βορρά μπορεί να σκουπίσει στα ελληνικά ύδατα που κατακλύζουν μικρά σκάφη, προκαλώντας πλοία και κλείνοντας υδροπτέρυγα.

Μπορεί επίσης να καταστρέψει τα νερά, καθιστώντας τα επικίνδυνα για τους κολυμβητές, και να χτυπήσει την άμμο στους ηλιοθεραπευτές στις βόρειες παραλίες.

Αυτοί οι άνεμοι προέρχονται από τα Βαλκάνια και διαρκούν για μέρες. Συνήθως δροσίζουν τις θερμοκρασίες και μπορεί να είναι ένα ευπρόσδεκτο ανακούφιση στις ζεστές μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά η άμεση αντιμετώπιση τους μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Meltemi: Ισχυρός και μακρύς

Ενώ το Meltemi είναι ένα κανονικό απογευματινό φαινόμενο το οποίο προσαρμόζουν τα περισσότερα boaters, ιδιαίτερα ισχυρά Meltemi που διαρκούν για μέρες μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στα ελληνικά πορθμεία, ναυτικά και σκάφη αναψυχής. Μετρήσεις πέντε ή έξι στην κλίμακα Beaufort της έντασης του ανέμου είναι συνηθισμένες, αλλά αυτοί οι άνεμοι μπορούν ξαφνικά να μετατραπούν σε οκτώ ή εννέα σημεία που φυσούν για ώρες ή και ημέρες.

Ενώ τέτοιοι ισχυροί άνεμοι συνήθως συνδέονται με καταιγίδες και βροχή, οι μέρες του Meltemi φαίνονται όμορφα με σαφείς φωτεινούς ουρανούς. Αλλά στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στα χείμαρρο νερά της θάλασσας ή κοιτάξτε από τα βράχια πάνω από τη θάλασσα και τις ψυχρές επιδράσεις αυτών των ετήσιων ανέμων μπορεί να δει κανείς.

Αρωγής στην Οπτική

Δεδομένου ότι αυτοί οι άνεμοι φυσούν βόρεια προς νότο, οι παραλίες στις νότιες πλευρές των νησιών συνήθως θα είναι λιγότερο θορυβώδεις. Σε ορισμένες περιοχές, τα βουνά ή τα κοντινά νησιά μπορεί να επικεντρώσουν τον άνεμο σε απροσδόκητους τρόπους, οπότε αυτό δεν είναι πάντα εγγύηση για καλύτερες συνθήκες παραλίας.

Επιπλοκές επιδιώκουν

Οι άνεμοι είναι επίσης ένα πρόβλημα για τους πυροσβέστες, καθώς μπορούν να οδηγήσουν τις πυρκαγιές πολύ γρήγορα σε μεγάλη απόσταση.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έσπασαν τις νότιες ακτές της Κρήτης πάνω και γύρω από τον Πλακιά οδηγήθηκαν από τους ανέμους Μελτέμι που έφτασαν εννέα στην αιολική κλίμακα Beaufort καθώς οι αεράκια συμπιέζονταν περνώντας από ψηλά και στενά ορεινά περάσματα.

Ιστορία και μύθος

Το παλιό όνομα για τα Μελτέμια ήταν οι Ετεσιανοί άνεμοι. Μυθολογικά, βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του Βορέα, του θεού των βορειοδυτικών ανέμων, ο οποίος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο χειμώνα. Οι άνεμοι του Meltemi επηρέασαν την ελληνική ιστορία - δήθεν ο Φίλιππος της Μακεδονίας, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χρησιμοποίησε τις γνώσεις του για τους ανέμους για να λειτουργήσει τις ναυτικές του λειτουργίες, βοηθώντας τον να εξασφαλίσει τη νίκη έναντι των λιγότερο καταλαβαίνων αντιπάλων.