Ο οδηγός σας για Safaris Ποδηλάτων, Εκδρομές και Κούρσες στην Αφρική

Είτε σκέφτεστε να υπογράψετε την πρόκληση ενός κύκλου ζωής ή απλά θέλετε μια εναλλακτική λύση από ένα συμβατικό σαφάρι, η οδήγηση ενός ποδηλάτου είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να δείτε την Αφρική στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ο βραδύτερος ρυθμός σας δίνει περισσότερο χρόνο για να καταχωρήσετε τα αξιοθέατα, τους ήχους και τα αρώματα της χώρας στην οποία βαδίζετε και είναι πιθανό να αναπτύξετε στενότερη σύνδεση με τους ντόπιους που συναντάτε στο δρόμο σας.

Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη φόρμα σας, με επιλογές που ταιριάζουν σε όλους από τους αρχάριους για ποδηλασία έως τους σκληρούς αδρεναλίνης .

Η σημασία των ποδηλάτων στην Αφρική

Εάν αποφασίσετε να εξερευνήσετε την Αφρική με ποδήλατο, δεν θα είστε ο μόνος ποδηλάτης στο δρόμο (ή κομμάτι). Τα ποδήλατα αποτελούν μια σημαντική μορφή τοπικών μεταφορών σε ολόκληρη την Αφρική, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα, να μεταφέρουν βασικές προμήθειες σε αγροτικά χωριά και να μεταφέρουν οικογένειες στην εργασία και το σχολείο χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουν ένα αδύνατο χρηματικό ποσό σε ένα αυτοκίνητο. Είναι εύκολο να διορθωθούν και να τρέξουν με μυϊκή δύναμη και όχι με αέριο - κάτι που μπορεί να είναι ακριβό και δύσκολο να βρεθεί στα πιο αγροτικά μέρη της ηπείρου. Σε περιοχές χωρίς τσιμεντόδρομους, είναι συχνά πιο εύκολο να περιηγηθείτε σε τροχιά με ποδήλατο από ό, τι σε ένα αυτοκίνητο.

Κύκλος Safaris και Tours

Τα σαφάρι ποδηλασίας βουνού γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή σε ιδιωτικά αποθέματα θηραμάτων τόσο στη Νότια και Ανατολική Αφρική, προσφέροντας έναν καινοτόμο τρόπο να πλησιάσουν την άγρια ​​φύση χωρίς να εισβάλλουν πάρα πολύ στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αιθιοπία και η Ρουάντα, η αφθονία του μαγευτικού ορεινού εδάφους προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για περιηγήσεις με ποδήλατα, ενώ η Νότια Αφρική είναι ένα μέκκα για όλους τους ποδηλάτες. Υπάρχουν πολλές γραφικές διαδρομές για να απολαύσετε (τόσο στο δρόμο όσο και εκτός δρόμου), ειδικά στην επαρχία του δυτικού ακρωτηρίου.

Το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να αποφασίσετε πού θέλετε να πάτε και τι θέλετε να δείτε, και έπειτα περιηγήσεις στον κύκλο της έρευνας σε αυτήν την περιοχή.

Για παράδειγμα, το Escape Cycle Tours προσφέρει διακοπές ποδηλάτων στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και τη Σουαζιλάνδη, που κυμαίνονται από πολιτιστικές ημερήσιες εκδρομές στο Soweto μέχρι πολυήμερες διαπολιτισμικές περιπέτειες μέσω θρυλικών αποθεμάτων θηραμάτων όπως το Kruger ή τα βουνά της Σουαζιλάνδης. Η Escape Adventures με έδρα τη Νέα Ζηλανδία ειδικεύεται σε εκδρομές με ποδήλατα βουνού από το Ναϊρόμπι της Κένυας μέχρι το Dar es Salaam στην Τανζανία, λαμβάνοντας το καλύτερο από τα τοπία των δύο χωρών. Οι περιπλανήσεις της Ρουάντα και η ενεργός Αφρική προσφέρουν επίσης εξαιρετικές περιηγήσεις με ποδήλατο στη νότια και ανατολική Αφρική, ενώ το Wildcat Adventures επικεντρώνεται στα αξιοθέατα του Μαρόκου.

Κάιρο στο Κέιπ Τάουν με ποδήλατο

Το διηπειρωτικό ταξίδι του Καΐρου προς το Κέιπ Τάουν είναι το όνειρο για τυχοδιώκτες όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ποδηλατών. Κάποιοι επιλέγουν να κάνουν το ταξίδι κάτω από το δικό τους ατμό, μια οδύσσεια που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Αν είστε ώθηση για το χρόνο ή απλά θέλετε την εμπειρογνωμοσύνη εκείνων που έχουν κάνει πριν, σκεφτείτε να εγγραφείτε για την περίφημη εκστρατεία Tour d'Afrique cross-continent με το TDA Global Cycling. Η διαδρομή 7.065 μιλίων / 11.370 χιλιομέτρων εκτείνεται από βορρά προς νότο, διασχίζοντας την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Αιθιοπία, την Κένυα, την Τανζανία, το Μαλάουι, τη Ζάμπια, τη Μποτσουάνα και τη Ναμίμπια πριν φτάσει τελικά στη Νότια Αφρική.

Η πλήρης περιήγηση διαρκεί 17 εβδομάδες, με την επιλογή να ενταχθούν και σε συγκεκριμένες ενότητες.

Κυκλικοί αγώνες στην Αφρική

Για τους ανταγωνιστικούς ποδηλάτες, η Νότια Αφρική είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος προορισμός της ηπείρου, με πολλούς διαφορετικούς αγώνες οδικών και off-road που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Από αυτά, οι πιο διάσημοι περιλαμβάνουν το γύρο του κύκλου του Κέιπ Τάουν (ο μεγαλύτερος αγώνας κύκλου με χρονική διάρκεια). και το Cape Cap Epic (οκτώ ημερών αγώνων ποδηλασίας βουνού που αντλεί 600 ομάδες από δύο από όλο τον κόσμο). Αλλού, άλλες αξιοσημείωτες κούρσες του κύκλου περιλαμβάνουν το La Tropicale Amissa Bongo, το οποίο βλέπει τους καλύτερους ποδηλάτες της Αφρικής να αγωνίζονται σε πάνω από 600 μίλια από καταιωνισμένους δρόμους στη Γκαμπόν. Στην Κένυα, οι 10 έως 4 Mountain Bike Challenge είναι ένας αγώνας φιλανθρωπίας με μαθήματα για όλες τις ικανότητες, σε μια διαδρομή που εκτείνεται από 10.000 έως 4.000 πόδια κάτω από τις πλαγιές του όρους Κένυα.

Πότε να πάτε

Η καλύτερη εποχή για μια αφρικανική ποδηλασία διακοπών είναι όταν ο καιρός είναι ξηρός, αλλά όχι πολύ ζεστός. Στην Ανατολική Αφρική, αυτό σημαίνει ότι ο προγραμματισμός των διακοπών σας θα συμπέσει με τις περιόδους ξηρασίας Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και Ιουλίου-Αυγούστου. Στη Βόρεια Αφρική, ο Οκτώβριος και ο Απρίλιος είναι καλοί μήνες για ποδηλασία, ενώ ο χειμώνας του νότιου ημισφαίριου (Μάιος-Αύγουστος) είναι ο πιο ξηρός χρόνος για ταξίδια στις πιο νότιες χώρες της ηπείρου. Στη Δυτική Αφρική, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο λειτουργούν καλά επειδή υπάρχει λιγότερη σκόνη και βροχόπτωση, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για υψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο.

Βιβλία Σχετικά με την Ποδηλασία στην Αφρική

Βρείτε την έμπνευση για τη δική σας περιπέτεια αφρικανικού κύκλου διαβάζοντας τα απομνημονεύματα εκείνων που έχουν πάει μπροστά σας. Οι κορυφαίες αναφορές περιλαμβάνουν το Helen Lloyd's Desert Snow, το οποίο αναφέρει την ιστορία του ταξιδιού του 15,500 μιλίων / 25,000 χιλιομέτρων του συγγραφέα από την Αγγλία στο Κέιπ Τάουν. Ποτέ δεν προορίζομαι να είμαι γενναίος ακολουθώντας την οδύσσεια του κυρίου Heather Andersen μέσω της Νότιας Αφρικής, ενώ ο Masked Rider του Neil Peart βρίσκεται στη Δυτική Αφρική. Η Αφρική Solo είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους τυχοδιώκτες του Καΐρου προς τον Κέιπ Τάουν, που περιγράφουν λεπτομερώς τις εμπειρίες της προσπάθειας παγκόσμιου ρεκόρ του Mark Beaumont για να ολοκληρωθεί μόνος ο αγώνας.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 31 Οκτωβρίου 2017.