Γνωρίστε τη Γκάνα από την Tro-Tro: Ένας πλήρης οδηγός

Το όνομα "tro-tro" προέρχεται από την παλιά λέξη Ga που σημαίνει τρεις πένες (η μονάδα νομίσματος που χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας στη Γκάνα ). Την εποχή εκείνη, τρία πέντα ήταν το επιτόκιο για μια μόνο βόλτα στα οχήματα δημοσίων μεταφορών που ήξεραν με το ίδιο όνομα. Ιστορικά, τα tro-tros ήταν φορτηγά Bedford μετατρέπονται σε κάτοχοι επιβατών καθισμένοι σε ξύλινα παγκάκια.

Σήμερα, ένα tro-tro είναι μια φραστική φράση για οποιοδήποτε όχημα δημοσίων μεταφορών στη Γκάνα που είναι ιδιόκτητο και μπορεί να χαιρετηθεί στα σημεία της διαδρομής του.

Τα πιο συνηθισμένα οχήματα είναι τα μικρά λεωφορεία Nissan, τα μικρά φορτηγά ή τα φορτηγά μεταφοράς που μετατράπηκαν. Παρόλο που η πέννα δεν είναι πλέον το νόμισμα της Γκάνας , τα tro-tros παραμένουν απίστευτα φθηνά, συνήθως κοστίζοντας λίγα μόνο pesewas. Ωστόσο, χωρίς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα ή χάρτη δρομολογίων, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες για να επωφεληθείτε από αυτή τη φθηνή και πολύχρωμη επιλογή μεταφοράς.

Βρείτε ένα Tro-Tro

Τα Tro-tros έχουν καθορίσει διαδρομές. Στις πόλεις ταξιδεύουν σε όλες τις μεγάλες αρτηρίες και είναι εύκολο να βρεθούν. Απλά ρωτήστε οποιονδήποτε στο δρόμο για οδηγίες προς την πλησιέστερη στάση tro-tro. Για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μεταξύ πόλεων, κάντε το δρόμο σας σε ένα σταθμό tro-tro όπου φωνητικοί νέοι άνδρες ενεργούν ως touts για tro-tros με επικεφαλής σε διαφορετικούς προορισμούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισημάνετε ένα tro-tro κατά μήκος του κεντρικού δρόμου. Τραβώντας το δάχτυλό σας στον αέρα, καθώς προσεγγίζει κάποιος, δείχνει ότι θέλετε να πάτε στην επόμενη μεγάλη πόλη. Τραβώντας το δάχτυλό σας προς τα κάτω σημαίνει ότι θέλετε ένα τοπικό τροκάρ που κάνει συχνές στάσεις.

Να πάρει το σωστό Tro-Tro

Ενώ οι tro-tros έχουν καθορίσει διαδρομές, δεν υπάρχουν γραπτά χρονοδιαγράμματα - καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι αυτές οι διαδρομές. Οι περισσότεροι ντόπιοι είναι εξοικειωμένοι με τις διάφορες υπηρεσίες, όμως, έτσι η καλύτερη επιλογή είναι απλά να ρωτήσετε. Αν βρίσκεστε στην Άκκρα , τα περισσότερα από τα κεντρικά αξιοθέατα, όπως το Osu, η Makola Market και το Jamestown, καλύπτονται από tro-tros, των οποίων οι «φίλοι» φωνάζουν «Accra!

Άκκρα! Ακρά! "Ή" Κύκλος! "Για τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων.Για να φτάσετε στο πανεπιστήμιο, ακούστε το" Legon! "Αν τραβήξετε ένα tro-tro από την πόλη, κατευθυνθείτε στην αποθήκη tro-tro και ρωτήστε για το σωστό "express" tro-tro στον προορισμό σας.

Tro-Tro ώρες αναχώρησης

Τα Tro-tros αφήνουν μόνο όταν είναι γεμάτα. Εάν βρίσκεστε σε μια μεγάλη πόλη όπως η Άκκρα ή το Κουμάσι, συνήθως δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ για να γεμίσει το όχημα και να φύγει. Αλλά αν παίρνετε μια μεγάλη απόσταση tro-tro μπορεί να είναι μια πολύ ζεστή, ταραγμένη ώρα καθιστικού και εφίδρωση ενώ περιμένετε για τα touts να γεμίσουν τα καθίσματα. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να πάρετε ένα tro-tro που είναι ήδη αρκετά γεμάτο. Για πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες , το tro-tros μπορεί να αναχωρήσει μόνο το πρωί, οπότε ελέγξτε την προηγούμενη ημέρα για προσεγγιστικούς χρόνους αναχώρησης. Γενικά υπάρχουν λιγότερα tro-tros τις Κυριακές, εκτός και αν είναι μια ημέρα αγοράς.

Πληρώνοντας το κόμισμά σας

Στις πόλεις όπου μόλις φτάνετε από το Α στο Β, πληρώνετε το εισιτήριό σας στον "σύντροφο". Θα κρατάει ένα τσαμπιά από σημειώσεις και θα είναι αυτός που φωνάζει τον προορισμό. Για μεγαλύτερες αναχωρήσεις από πόλη σε πόλη, συνήθως θα αγοράσετε το εισιτήριό σας από ένα περίπτερο Ιδιωτικής Ένωσης Μεταφορών. Τα Tro-tros είναι φτηνά: περιμένετε να πληρώσετε περίπου πέντε cedis ή λιγότερα για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Μέσα σε μια πόλη, οι ναύλοι είναι σπάνια περισσότερο από 20 - 50 pesewas, που αντιστοιχούν σε λίγα νομίσματα. Είναι σημαντικό να έχετε μικρή αλλαγή μαζί σας ανά πάσα στιγμή όταν οδηγείτε το tro-tros σε μια πόλη. Εάν παραδώσετε έναν σύντροφο με ένα σημείωμα 10 Cedi, μην εκπλαγείτε αν η γροθιά ακολουθεί.

Η Tro-Tro Ride

Ένα tro-tro δεν είναι ένα καλό μέρος για claustrophobics. Όλοι παίρνουν ένα κάθισμα, αλλά οι περισσότεροι tro-tros έχουν τροποποιηθεί για να χωρέσουν επιπλέον καθίσματα - οπότε να είστε προετοιμασμένοι να πλησιάσετε τους συνοδούς σας επιβάτες. Σε μια πόλη όπως η Άκκρα, καθόμαστε γενικά με καλά ντυμένους ναυτικούς και παιδιά σχολικής μονάδας σε σχετικά αξιοπρεπή σιωπή. Δεν ανατινάσσονται μουσική και πολλοί αδερφοί που πωλούν κρύο νερό, ντόνατς και ψιλοκομμένα τσιπ για να σας κρατήσουν ικανοποιημένους σε ελαφρώς μεγαλύτερα ταξίδια. Τα υπεραστικά λεωφορεία σε περισσότερες αγροτικές περιοχές σημαίνουν ότι μπορείτε να μοιράζεστε την ποδηλασία με πολλά αγαθά και τα περιστασιακά ζώα.

Φαγητό και ποτό

Υπάρχουν hawkers σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Γκάνα, στα φανάρια και στις στάσεις των τροχόσπιτων. Οι συνάδελφοι επιβάτες θα σας βοηθήσουν να αγοράσετε κάθε είδους τρόφιμα και αγαθά του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων των φυστικιών, του νερού, των ντόνατς, των μπαταριών, των λαχείων και των τραπεζομάντιλων. Εάν μπορείτε να πάρετε ένα κάθισμα παραθύρου, είναι ευκολότερο να δείτε τι προσφέρεται. Μόλις έχετε το κάθισμά σας, δεν είναι συνηθισμένο να κατεβείτε και να τεντώσετε τα πόδια σας ενώ βρίσκεστε σε στάση (όπου θα περιμένετε να γεμίσετε ξανά το tro-tro). Εάν θέλετε να κατεβείτε, επιλέξτε ένα κάθισμα που σας εμποδίζει να αποβιβαστείτε από τους επιβάτες και χρησιμοποιήστε το ως δικαιολογία για να βγείτε μαζί τους.

Ασφάλεια Tro-Tro

Οι δρόμοι της Γκάνα δεν είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Οι οδηγοί εργάζονται πολύ ώρες και τα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων είναι πολύ υψηλά. Τα τροχαία ατυχήματα εμφανίζονται αρκετά συχνά. Ο οδηγός Bradt για την Γκάνα σας προτείνει να πάρετε λεωφορείο ή ταξί για μεγάλες αποστάσεις, αν έχετε αυτή την επιλογή και όχι μια tro-tro, λόγω του υψηλού ποσοστού ατυχημάτων. Και αυτό παρά τα υπέροχα αποσπάσματα της Βίβλου και τα χριστιανικά συνθήματα ζωγραφισμένα στα παρμπρίζ. Τουλάχιστον μια διαδρομή tro-tro είναι απαραίτητη στη Γκάνα, αν μόνο για την εμπειρία. Αλλά εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά μια πιο πολυτελή και ασφαλέστερη επιλογή για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, σκεφθείτε να σώσετε τις τροτ-οδικές σας βόλτες για ταξίδια στην πόλη.

Κορυφή Συμβουλή: Λαμβάνοντας υπόψη τις άνετες συνθήκες στο εσωτερικό του τροχόσπιτου, οι αποσκευές σας θα βγουν στην κορυφή. Στις απασχολημένες τροπικές στάσεις, μπορείτε να πάρετε κάποια ενθουσιώδη βοήθεια με το σακίδιο σας - απλά βεβαιωθείτε ότι καταλήγει στο ίδιο tro-tro με εσάς. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι η τσάντα σας είναι δεμένη σωστά και μην αφήνετε τίποτα πολύτιμο μέσα. Τα αδιάβροχα καλύμματα είναι εύχρηστα και δυσκολεύουν να γλιστρήσουν τα πράγματα από τις πλαϊνές τσέπες.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 29 Σεπτεμβρίου 2017.