Διασημότητες που συμβάλλουν σε φιλανθρωπικές αιτίες στην Αφρική

Ενώ πολλές από τις σημερινές προσωπικότητες φαίνεται να ασχολούνται πρωτίστως με την αύξηση του Instagram τους ακολουθώντας ή εμπνέοντας τους εντυπωσιακούς τίτλους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπάρχουν επίσης αρκετοί που αφιερώνουν σημαντικό χρονικό διάστημα και ενέργεια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η επικράτηση της φτώχειας και των ασθενειών σε πολλές αφρικανικές χώρες έχει καταστήσει την ήπειρο ένα δημοφιλές σημείο εστίασης για φιλανθρωπία διασημοτήτων και σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε μερικές από τις Α-φιγούρες που κάνουν το κομμάτι τους για να ανακουφίσουν τα βάσανα αυτών που είναι λιγότερο τυχεροί από τους ίδιους.

Καθορισμός μιας Σημαντικής Συμβολής

Ενώ όλες οι καλές πράξεις αξίζουν αναγνώριση, είναι αδύνατο να συμβαδίσει με τα αστέρια που ξοδεύουν μια φωτογενή εβδομάδα στην Ουγκάντα ή να πετάξουν στο όρος Κιλιμάντζαρο για να δημιουργήσουν χορηγία (και θετική δημοσιότητα). Συχνά, οι διασημότητες προκαλούν - τόσο στην Αφρική όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου - έλλειψη δομής ή μακροπρόθεσμης δέσμευσης για διαρκή διαφορά. Ως εκ τούτου, αυτό το άρθρο επικεντρώνεται σε αστέρια που έχουν υποστηρίξει τις επιλεγμένες αιτίες τους πιστά για αρκετά χρόνια.

Ορισμένες από αυτές τις προσωπικότητες έχουν εμπνευστεί από την πρώτη εμπειρία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά στην Αφρική. ενώ άλλοι υποστηρίζουν θέματα που σχετίζονται με τα προσωπικά τους συστήματα πεποιθήσεων. Όποιο κι αν είναι το κίνητρό τους, αυτοί οι διάσημοι προστάτες έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν τη διασημότητα τους για να εστιάσουν τα μάτια του κόσμου στις ανάγκες των φτωχών, των άρρωστων και των απαλλοτριωμένων. Χρησιμοποιούν τη θέση τους για να επηρεάσουν όσους έχουν την εξουσία να επιφέρουν αλλαγές και να αντλήσουν τα πολύ αναγκαία κεφάλαια.

Ο Μπόμπ Γκελντόφ και το Midge Ure

Οι τραγουδιστές Bob Geldof και Midge Ure kickstarted την τάση διασημοτήτων της υποστήριξης του φιλανθρωπικού έργου στην Αφρική με την ίδρυση της φιλανθρωπικής ομάδας Supergroup Band Aid το 1984. Η πρωτοβουλία είδε μερικούς από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της εποχής να έρχονται μαζί για να ηχογραφήσουν το θρυλικό τραγούδι Ξέρουν ότι είναι Τα Χριστούγεννα; που αύξησαν την ευαισθητοποίηση και τα κεφάλαια για τα θύματα της πείνας στην Αιθιοπία.

Η επιτυχία του τραγουδιού ακολούθησε το Live Aid, ένα τεράστιο όφελος συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες το 1985. Μαζί, Band Aid και Live Aid έθεσε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια. 20 χρόνια αργότερα, οι δύο άνδρες διοργάνωσαν επίσης τις συναυλίες Live 8.

Η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ

Ενώ το αγαπημένο ζευγάρι δύναμης του Χόλιγουντ μπορεί να έχει χωριστεί, η Angelina Jolie και ο Brad Pitt συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην φιλανθρωπική δουλειά τόσο στην Αφρική όσο και αλλού. Η Τζόλι είναι Ειδικός Απεσταλμένος για την UNHCR, την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ. Με αυτή την ιδιότητα, έχει ταξιδέψει σε περίπου 60 χώρες για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους στην Αφρική. Pitt συνιδρυτής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Not On Our Watch το 2008 με τους συναδέλφους Matt Damon, George Clooney και Don Cheadle, μεταξύ άλλων. Ο πρωταρχικός σκοπός της φιλανθρωπίας είναι να καταπολεμήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτές που διαπράχθηκαν κατά τη γενοκτονία του Νταρφούρ.

Το 2006, το ζευγάρι ίδρυσε το Ίδρυμα Jolie-Pitt, το οποίο έχει δωρίσει σημαντικά χρηματικά ποσά σε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ένας ιατρικός οργανισμός που εργάζεται ακούραστα για να παρέχει υγειονομική περίθαλψη σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση (πολλές από αυτές στην Αφρική). Το ίδρυμα υποστηρίζει επίσης τα δικά του σχολεία και κλινικές σε αρκετές αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας - της χώρας γέννησης της υιοθετημένης κόρης Zahara του ζευγαριού.

Άλλες αφρικανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που επωφελήθηκαν από τη γενναιοδωρία του ζευγαριού περιλαμβάνουν την Παιδική Χορωδία της Αφρικής, την Ante Up για την Αφρική και τη Συμμαχία για τους Χαμένους Αγόρι του Σουδάν.

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Melinda έδωσαν επίσης ένα τεράστιο χρηματικό ποσό σε αίτια στην Αφρική μέσω της κοινής τους φιλανθρωπίας, του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Παρόλο που η φιλανθρωπία συνεργάζεται με συνεργάτες εγκατεστημένους σε όλο τον κόσμο, οι μισοί πόροι της είναι αφιερωμένοι στην υποστήριξη έργων που εδρεύουν στην Αφρική. Αυτές επικεντρώνονται στην προώθηση της υγείας και της διατροφής, στην πρόληψη ασθενειών, στη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση, στη στήριξη των γεωργικών επιχειρήσεων και στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για φτωχές αφρικανικές κοινότητες.

Μπόνο

Ο frontman του U2 Bono έχει μακρά ιστορία ως φιλανθρωπικός διασημότητα.

Το 2002 ίδρυσε τα DATA με τον πολιτικό Bobby Shriver. Ο σκοπός της φιλανθρωπίας ήταν να προωθήσει την δικαιοσύνη και την ισότητα στην Αφρική, καταπολεμώντας την επιδημία του AIDS, προσπαθώντας να μετριάσει τους περιοριστικούς εμπορικούς κανονισμούς και να βοηθήσει στην ελάφρυνση του χρέους. Το 2008, το φιλανθρωπικό σωματείο συγχωνεύθηκε με την ONE Campaign - μαζί τα δύο είναι τώρα συλλογικά γνωστά ως ONE. Αν και η αποστολή του ONE είναι να καταπολεμήσει τη φτώχεια και τις ασθένειες σε όλο τον κόσμο, η εστίαση παραμένει κυρίως στην Αφρική με δύο από τα γραφεία του φιλανθρωπικού οργανισμού που βρίσκονται στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Αμπούτζα.

Matt Damon & Ben Affleck

Οι φίλοι ηθοποιών Matt Damon και Ben Affleck μοιράζονται ένα ενδιαφέρον για την αφρικανική φιλανθρωπία. Ο Matt Damon είναι συνιδρυτής του Water.org, ενός οργανισμού που παρέχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκτός από την οικονομική υποστήριξη της φιλανθρωπίας, ο Damon ταξίδεψε στην Αφρική πολλές φορές για να επισκεφθεί έργα και να ευαισθητοποιήσει. Εν τω μεταξύ, η Affleck είναι ο ιδρυτής της Πρωτοβουλίας του Ανατολικού Κονγκό, η οποία συνεργάζεται με τοπικές κοινότητες και οργανώσεις για την υποστήριξη ευάλωτων παιδιών και θυμάτων σεξουαλικής βίας, για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης και για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Αφρικανικές προσωπικότητες

Αν και αυτό το άρθρο επικεντρώνεται στις δυτικές διασημότητες, υπάρχουν πολλά επιτυχημένα αφρικανικά γεννημένα αστέρια που έχουν χρησιμοποιήσει το καθεστώς τους για να βοηθήσουν αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί στο σπίτι τους. Αυτές περιλαμβάνουν το αστέρι NBA Dikembe Mutombo, τον μουσικό Youssou N'Dour, τους ποδοσφαιριστές Didier Drogba και Michael Essien, και η νοτιοαφρικανική ηθοποιός Τσάρλιζ Θερόν.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 11 Δεκεμβρίου 2017.