Πώς η ηπειρωτική Αφρική πήρε το όνομά της

Η λέξη "Αφρική" είναι υποδηλωτική που προκαλεί διαφορετικές εικόνες για διαφορετικούς ανθρώπους. Για μερικούς, είναι ένας ελέφαντας ελεφαντόδοντου που στέκεται μπροστά στις χιονισμένες κορυφές του Κιλιμάντζαρο . για άλλους, είναι ένα μυράγγισμα που λάμπει στον ορίζοντα της άγονης έρημο Σαχάρας. Είναι επίσης μια ισχυρή λέξη που μιλά για περιπέτεια και εξερεύνηση, διαφθορά και φτώχεια, ελευθερία και μυστήριο. Για 1.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, η λέξη "Αφρική" είναι επίσης συνώνυμη με τη λέξη "σπίτι" - αλλά από πού προέρχεται;

Κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα, αλλά σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο πιθανές θεωρίες.

Η Ρωμαϊκή Θεωρία

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η λέξη «Αφρική» προέρχεται από τους Ρωμαίους, οι οποίοι ονόμαζαν τη γη που ανακάλυψαν στην αντίθετη πλευρά της Μεσογείου μετά από μια φυλή Berber που ζούσε στην περιοχή της Καρχηδόνας (σήμερα σύγχρονη Τυνησία). Διαφορετικές πηγές δίνουν διαφορετικές εκδοχές του ονόματος της φυλής, αλλά το πιο δημοφιλές είναι το Afri. Θεωρείται ότι οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν την περιοχή Afri-terra, που σημαίνει "η γη των Afri". Αργότερα, αυτό θα μπορούσε να γίνει συμβεβλημένο για να σχηματίσει τη μόνη λέξη "Αφρική".

Εναλλακτικά, ορισμένοι ιστορικοί προτείνουν ότι το επίθημα "-ica" θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σημαίνει "τη γη της Αφρικής", με τον ίδιο τρόπο που ο Celtica (μια περιοχή της σημερινής Γαλλίας) ονομάστηκε μετά το Celtae, ή Κέλτες που ζούσαν εκεί. Είναι επίσης πιθανό ότι το όνομα ήταν λανθασμένη ερμηνεία του ονόματος του Berber για τον τόπο στον οποίο ζούσαν.

Η λέξη Berber "ifri" σημαίνει σπηλιά, και θα μπορούσε να αναφέρεται στη θέση των κατοίκων των σπηλαίων.

Όλες αυτές οι θεωρίες δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι το όνομα «Αφρική» χρησιμοποιείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, αν και αρχικά αναφέρεται μόνο στη Βόρεια Αφρική .

Η φοινικική θεωρία

Άλλοι πιστεύουν ότι το όνομα "Αφρική" προέρχεται από δυο φοινικικά λόγια, "friqi" και "pharika".

Σκεπτόμενος να μεταφραστεί ως καλαμπόκι και φρούτα, η υπόθεση είναι ότι οι Φοίνικες βαφτίζουν την Αφρική ως "τη γη του καλαμποκιού και των φρούτων". Αυτή η θεωρία έχει νόημα - άλλωστε, οι Φοίνικες ήταν αρχαίοι άνθρωποι που κατοικούσαν στα αστικά κράτη στην ανατολική ακτή της Μεσογείου (αυτό που τώρα γνωρίζουμε ως Συρία, Λίβανο και Ισραήλ). Ήταν έμπειροι ναυτικοί και παραγωγικοί έμποροι και θα διέσχιζαν τη θάλασσα για να ανταλλάξουν με τους αρχαίους αιγυπτιακούς γείτονές τους. Η εύφορη κοιλάδα του Νείλου ήταν κάποτε γνωστή ως η ζωοτροφή της Αφρικής - ένας τόπος με περισσότερο από το δίκαιο μερίδιό της από φρούτα και καλαμπόκι.

Η Θεωρία καιρού

Αρκετές άλλες θεωρίες συνδέονται με το κλίμα της ηπείρου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η λέξη "Αφρική" είναι μια απόδειξη της ελληνικής λέξης "aphrikē", η οποία μεταφράζεται ως "η γη που είναι απαλλαγμένη από το κρύο και τη φρίκη". Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι μια παραλλαγή της ρωμαϊκής λέξης "aprica", που σημαίνει ηλιόλουστη? ή τη φοινικική λέξη "μακριά", που σημαίνει σκόνη. Στην πραγματικότητα, ο καιρός της Αφρικής δεν μπορεί να γενικευθεί τόσο εύκολα - η ήπειρος περιλαμβάνει 54 χώρες και αμέτρητα διαφορετικά ενδιαιτήματα, που κυμαίνονται από άγονες ερήμους μέχρι καταπράσινες ζούγκλες. Ωστόσο, οι αρχαίοι επισκέπτες από τη Μεσόγειο παρέμειναν στη Βόρεια Αφρική, όπου ο καιρός είναι σταθερά ζεστός, ηλιόλουστος και σκονισμένος.

Η Θεωρία του Αφροδίτη

Μια άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι η ήπειρος πήρε το όνομά της από τον Αφρικανό, ο οποίος ήταν στρατιώτης της Υεμένης, ο οποίος εισέβαλε στη Βόρεια Αφρική κάποια στιγμή στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Λέγεται ότι ο Αφρικος ίδρυσε έναν οικισμό στη πρόσφατα κατακτημένη γη του, την οποία ονόμασε "Afrikyah". Ίσως η επιθυμία του για αθανασία ήταν τόσο μεγάλη που διέταξε ολόκληρη την ξηρά που ονομάστηκε και από τον εαυτό του. Ωστόσο, τα γεγονότα στα οποία βασίζεται αυτή η θεωρία έλαβαν χώρα εδώ και πολύ καιρό ότι η αλήθεια είναι τώρα δύσκολο να αποδειχθεί.

Η Γεωγραφική Θεωρία

Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι το όνομα της ηπείρου ήρθε από ακόμη πιο μακριά, που έφεραν οι έμποροι από την σύγχρονη Ινδία. Στη Σανσκριτική και την Χίντι, η ριζική λέξη "Apara", ή η Αφρική, μεταφράζεται κυριολεκτικά ως τόπος που "έρχεται μετά". Σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο, αυτό μπορεί επίσης να ερμηνευτεί ως μια θέση στα δυτικά.

Το Κέρας της Αφρικής θα ήταν η πρώτη ξηρά που συναντούσαν οι εξερευνητές που διασχίζουν δυτικά πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό από τη νότια Ινδία.