Παρεκκλήσι Erawan της Μπανγκόκ: Ένας πλήρης οδηγός

Το ιερό Erawan στη Μπανγκόκ, γνωστό στα Ταϊλάνδη ως Saan Phra Phrom ή Saan Thao Maha Phrom , μπορεί να είναι μικρό, αλλά η κληρονομιά του είναι μεγάλη. Οι τουρίστες αγαπούν τις ελεύθερες παραστάσεις παραδοσιακού χορού που συχνά συναντώνται εκεί. Οι ντόπιοι σταματούν στο δρόμο για να εργαστούν για να προσευχηθούν ή να ευχαριστήσουν για τις ευχές.

Σε αντίθεση με τους ναούς που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επισκεφθείτε, το Erawan Shrine βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα πεζοδρόμια της Μπανγκόκ. Οι γλυκές μυρωδιές της γιρλάντας λουλουδιών και οι καυτές ραβδώσεις joss διαπερνούν τον αέρα.

Το άγαλμα του Phra Phrom - η ταϊλανδική ερμηνεία του Ινδουιστικού θεού Brahma - δεν είναι ακόμη πολύ παλιά. Το αρχικό άγαλμα βανδαλίστηκε μετά από επισκευές το 2006 και αντικαταστάθηκε γρήγορα. Ανεξαρτήτως, το ιερό Erawan εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στους Βουδιστές, τους Ινδουιστές και την κοινότητα των Sikh στην Μπανγκόκ.

Η ιστορία

Ένα παλιό έθιμο animist στην Ταϊλάνδη, "κτίρια πνεύματος" ανεγέρθηκαν δίπλα σε κτίρια για να κατευνάσουν πνεύματα δυνητικά εκτοπισμένα από την κατασκευή. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατασκευή, τόσο πιο εξωφρενικό πρέπει να είναι ένα πνευματικό σπίτι. Το Erawan Shrine ξεκίνησε ως το μεγάλο πνεύμα για το κρατικό Erawan Hotel που χτίστηκε το 1956. Το Erawan Hotel αντικαταστάθηκε αργότερα από το ιδιόκτητο Grand Hyatt Erawan Hotel το 1987.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατασκευή του ξενοδοχείου Erawan μαστίζεται από ατυχίες, τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους. Επαγγελματίες αστρολόγοι έκριναν ότι το ξενοδοχείο δεν κατασκευάστηκε με ευοίωνο τρόπο. Ένα άγαλμα του Μπράχμα, ο ινδουιστής θεός της δημιουργίας, ήταν απαραίτητο για να κάνει τα πράγματα σωστά.

Δούλεψε; το ξενοδοχείο Erawan αργότερα ευημερούσε.

Ένα ναό στο Brahma τοποθετήθηκε έξω από το ξενοδοχείο στις 9 Νοεμβρίου 1956. έχει εξελιχθεί σε ομορφιά και λειτουργία κατά τη διάρκεια των ετών. Ακόμη και με ταπεινή προέλευση ως πνευματικό σπίτι ενός ταραγμένου ξενοδοχείου, το ιερό του Erawan έχει γίνει ένα από τα πιο αξιοθέατα στην πόλη!

Όσο για τον ομώνυμο, το "Erawan" είναι το ταϊλανδικό όνομα για το Airavata, τον ελέφαντα με τρεις κεφαλές που λέγεται ότι ο Brahma οδήγησε.

Πού είναι το ιερό του Erawan;

Σίγουρα δεν θα χρειαστεί να βγείτε από το δρόμο σας ή να επισκεφτείτε μια σκοτεινή γειτονιά για να δείτε το ιερό του Erawan στην Μπανγκόκ. Το διάσημο ιερό βρίσκεται στην περιοχή Pathum Wan, την πολυσύχναστη εμπορική καρδιά για σοβαρά ψώνια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης!

Βρείτε το ιερό Erawan που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία του Grand Hyatt Erawan Hotel, στην πολύ προεξέχουσα διασταύρωση Ratchaprasong όπου συναντώνται ο Ratchadamri Road, ο δρόμος Rama I και ο δρόμος Phloen Chit. Πολλά εμπορικά κέντρα και εμπορικά συγκροτήματα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια.

Ο πλησιέστερος σταθμός BTS Skytrain στο ιερό Erawan είναι το Chit Lom, αν και μπορείτε να περπατήσετε από το σταθμό Siam (τον πιο πολυσύχναστο και μεγαλύτερο σταθμό Skytrain) σε περίπου 10 λεπτά. Το Chit Lom βρίσκεται στη γραμμή Sukhumvit.

Το πολυτελές εμπορικό συγκρότημα CentralWorld βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη μεγάλη διασταύρωση από το ιερό. Το εμπορικό κέντρο MBK, γνωστό στους ταξιδιώτες του προϋπολογισμού ως μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση γεμάτη με απομιμήσεις - απέχει περίπου 15 λεπτά με τα πόδια.

Επισκεφτείτε το ιερό του Erawan στην Μπανγκόκ

Αν και το ιερό έχει εξελιχθεί σε μια βιαστική στάση για τους ντόπιους, τουρίστες για αποστολές ψώνια , και καθοδηγούμενων ομάδων, δεν αξίζει πραγματικά να χαράξει σοβαρό χρόνο διαδρομής.

Στην πραγματικότητα, πολλοί τουρίστες τραβούν μια φωτογραφία ή δύο και συνεχίζουν να περπατούν.

Μην περιμένετε μια γαλήνια εμπειρία στο ναό: το ιερό του Erawan είναι συχνά γεμάτο και χαοτικό. Σε αντίθεση με τους αρχαίους ναούς σε μέρη όπως η Αγιουτάγια και το Τσιάνγκ Μάι, δεν είναι πραγματικά ένα μέρος για να παραμείνεις και να σκέφτεσαι ειρηνικά. Τούτου λεχθέντος, σχεδιάζετε να κρεμάσετε αρκετό καιρό για να παρακολουθήσετε μια χορευτική παράσταση παρατηρώντας παράλληλα πώς μια στάση στο ιερό έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή για πολλούς ντόπιους.

Για μια πιο αυθεντική εμπειρία, χτυπάτε ομάδες περιοδείας και επισκεφθείτε το ιερό Erawan κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής (μεταξύ 7 και 8 π.μ.) όταν οι ντόπιοι σταματούν να προσεύχονται ενώ βρίσκονται στο δρόμο για εργασία. Προσπαθήστε να μην παρεμβαίνετε στους πιστούς που έχουν περιορισμένο χρόνο. Ο πεζόδρομος από το σταθμό Chit Lom προσφέρει καλές φωτογραφίες από ψηλά.

Οι παραδοσιακοί χορευτές που βλέπουν συχνά κοντά στο ιερό δεν είναι στην πραγματικότητα εκεί για να προσελκύσουν ή να διασκεδάσουν τους τουρίστες - παρόλο που το κάνουν και οι δύο.

Προσλαμβάνονται από λατρευτές που ελπίζουν να κερδίσουν αξία ή να ευχαριστήσουν για τις προσευχές που απαντήθηκαν. Περιστασιακά, μπορείτε ακόμη και να απολαύσετε κινέζικα λιοντάρια χορού λιονταριού εκεί.

Με σεβασμό! Παρόλο που το ιερό του Erawan έχει γίνει μαγικό τουριστικό, εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ινδουιστικά ιερά στη Μπανγκόκ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά του Brahma στην Ασία. Μην είστε ενοχλητικοί ή ασέβεια κατά τη σύντομη επίσκεψή σας.

Συμβουλές ασφάλειας για την επίσκεψη στο ιερό

Αν και μαστίζεται με περιστατικά στο παρελθόν, το Erawan Shrine δεν είναι λιγότερο ασφαλές για να επισκεφθείτε από άλλα μέρη της πόλης.

Η πρόσθετη αστυνομική παρουσία γύρω από το ιερό δημιουργεί κάποιες απάτες που απευθύνονται στον τουρίστα και όχι τους αποθαρρύνει. Μια από τις πιο μακροχρόνιες απάτες περιλαμβάνει τους αστυνομικούς στην περιοχή Sukhumvit Road που παρακολουθούν από τις υπερυψωμένες διαβάσεις για τουρίστες που καπνίζουν ή jaywalk. Ο αξιωματικός επισημαίνει ένα υπάρχον άκρο τσιγάρου στο δρόμο και ισχυρίζεται ότι το χάσατε, επομένως θα σας επιβληθεί πρόστιμο για σφαγή.

Παρόλο που οι ντόπιοι και οι οδηγοί μπορεί να καπνίζουν γύρω από το ξενοδοχείο, οι ταξιδιώτες παίρνουν μερικές φορές το σήμα τους για να πληρώσουν ακριβά πρόστιμα επιτόπου.

Όταν είστε έτοιμοι να φύγετε από το ιερό, μην συμφωνείτε με μια "περιοδεία" από έναν οδηγό tuk-tuk. Είτε βρίσκετε έναν οδηγό ταξί πρόθυμο να χρησιμοποιήσει το μετρητή είτε να διαπραγματευτεί ένα tuk-tuk για μια δίκαιη τιμή (δεν έχουν μετρητές).

Δώρο δώρο

Παρόλο που επισκέπτεστε το ιερό του Erawan είναι ελεύθερο, κάποιοι επιλέγουν να δώσουν ένα μικρό δώρο. Τα χρήματα από τα κιβώτια δωρεάς χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της περιοχής και διανέμονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Πολλοί άνθρωποι που πωλούν λουλούδια γιρλάντα ( Phuang Malai ) θα σας προσεγγίσουν πιθανώς στο ιερό. Οι πανέμορφες αλυσίδες με άρωμα γιασεμιού είναι συνήθως δεσμευμένες για νεόνυμφους, ευχαριστούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους και για να κοσμούν ιερούς τόπους. Η Μπανγκόκ δεν είναι Χαβάη - μην φορέστε τα λουλούδια γύρω από το λαιμό σας ! Τοποθετήστε την προσφορά γιρλάντας με τους άλλους στο κιγκλίδωμα που προστατεύει το άγαλμα.

Τα κεριά και τα μπαστούνια joss (θυμίαμα) είναι επίσης διαθέσιμα. Εάν επιλέξετε να αγοράσετε μερικά, φωτίστε τα όλα αμέσως με ένα από τα λάμπες πετρελαίου που κρατιούνται καίει. Περιμένετε στη γραμμή, φτάστε στο μέτωπο, δώστε ευχαριστίες ή κάντε ένα αίτημα καθώς κρατάτε τα ραβδιά joss με τα δύο χέρια και στη συνέχεια τα τοποθετείτε στους καθορισμένους δίσκους.

Οι προσκυνητές συχνά κάνουν προσφορές - μερικές φορές ακόμη και φρούτα ή πίνοντας καρύδες - σε κάθε μία από τις τέσσερις όψεις. Αν είναι δυνατόν, περπατήστε γύρω από το άγαλμα σε δεξιόστροφη κατεύθυνση.

Συμβουλή: Θα συναντήσετε ανθρώπους που πωλούν μικρά κλουβιά πουλιά σε κάποιους ναούς και ιερά στη Νοτιοανατολική Ασία. Η ιδέα είναι ότι μπορείτε να κερδίσετε την αξία απελευθερώνοντας το πουλί - μια καλή πράξη. Δυστυχώς, τα εξασθενημένα πουλιά δεν απολαμβάνουν την ελευθερία για πολύ. Συνυπολογίζονται συνήθως και πάλι και μεταπωλούνται ξανά. Να είστε πιο υπεύθυνος ταξιδιώτης μη υποστηρίζοντας αυτή την πρακτική.

Μέρη για να επισκεφθείτε Κοντά στο ιερό του Erawan

Παρόλο που μπορείτε να βρείτε πολλά φαγητά και ψώνια, το Erawan Shrine δεν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το Grand Palace, το Wat Pho, και τις συνήθεις στάσεις στα αξιοθέατα της Μπανγκόκ .

Μπορείτε να συνδυάσετε μια επίσκεψη στο ιερό Erawan με κάποια από αυτά τα άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα στην περιοχή:

Πολιτιστικές ιδέες

Κατά κάποιον τρόπο, το ιερό Erawan παρέχει ένα πολιτιστικό μικρόκοσμο που δείχνει πόσο βαθιά είναι η συνύπαρξη της θρησκείας με την καθημερινή ζωή, μαζί με την τύχη, την δεισιδαιμονία και τον εμψυχωμό - την πεποίθηση ότι τα πνεύματα ζουν μέσα και γύρω από τα πάντα.

Αν και η Ταϊλάνδη συνταγογραφεί κατά κύριο λόγο στον Βουδισμό της Θεραβάδας, και ο Μπράχμα είναι ινδουιστική θεότητα, αυτό δεν εμποδίζει τους ντόπιους να πληρώνουν σεβασμό. Συχνά θα παρατηρείτε ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις που νεύουν, κουνάνονται για λίγο, ή δίνουν ένα wai με τα χέρια τους όταν περνούν το ιερό του Erawan - ακόμη και όταν έρχονται από το Skytrain!

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχουν πολλοί ναοί στην Ινδία αφιερωμένοι αποκλειστικά στο Bhrama. Ο ινδουιστικός θεός της δημιουργίας φαίνεται να έχει μεγαλύτερο από το εξωτερικό της Ινδίας. Το Erawan Shrine στην Μπανγκόκ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, μαζί με ένα ιερό στο Angkor Wat στην Καμπότζη . Ακόμη και η μεγαλύτερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας μπορεί να ονομαστεί μετά το Bhrama: η λέξη "Βιρμανία" πιστεύεται ότι προέρχεται από το "Brahma".

Η λατρεία του Μπράχμα από μη Ινδουιστές στην Κίνα είναι αρκετά κοινή. Η Ταϊλάνδη είναι η πατρίδα μιας από τις μεγαλύτερες εθνοτικές κινεζικές κοινότητες στον κόσμο - γι 'αυτό και οι κινεζικές παραστάσεις χορού λιονταριών αντικαθιστούν μερικές φορές τον παραδοσιακό ταϊλανδικό χορό στο ιερό Erawan.

Περιστατικά στο ιερό του Erawan

Ίσως να κατηγορείται η κεντρική τοποθεσία, αλλά το ιερό Erawan στη Μπανγκόκ έχει συσσωρευτεί κάπως από μια ταραχώδη ιστορία, δεδομένης της ηλικίας και του μεγέθους της.

Το βομβαρδισμό του ιερού του 2015 Erawan

Το ιερό Erawan ήταν ο στόχος για μια τρομοκρατική επίθεση στις 17 Αυγούστου 2015. Μια βόμβα σωλήνων πυροδότησε στις 6:55 μ.μ. ενώ το ιερό ήταν απασχολημένο. Δυστυχώς, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 125 τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ασιατικοί τουρίστες.

Το άγαλμα ήταν ελαφρώς κατεστραμμένο και το ιερό άνοιξε ξανά σε δύο ημέρες. Η επίθεση προκάλεσε διαστρέμματα στον τουρισμό. μια έρευνα συνεχίζεται.