Πώς να χρησιμοποιήσετε ταξί στην Ασία

Συμβουλές για να ξεφύγετε και να αποφύγετε τις απολήξεις

Γνωρίζοντας πώς να χρησιμοποιήσετε ταξί στην Ασία με τον σωστό τρόπο θα σας εξοικονομήσει ενέργεια, χρήματα και πολλή κεφαλαλγία. Από την άφιξη μέχρι την αναχώρηση, θα χρησιμοποιείτε αναπόφευκτα ταξί για να φτάσετε στο ταξίδι σας στην Ασία .

Αν και υπάρχουν κάποιες έντιμοι ακόμα εκεί έξω, οι οδηγοί ταξί είναι περίφημα μερικοί από τους ταχύτερα μιλώντας tricksters συναντήθηκαν στο δρόμο. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να διατηρήσετε τις συναλλαγές θετικές και κερδοφόρες και για τα δύο μέρη.

Πώς να χαιρετήσετε ένα ταξί στην Ασία

Να πάρει ένα ταξί για να σταματήσει δεν είναι δύσκολο? οι περισσότεροι οδηγοί θα έχουν ήδη εντοπίσει εσάς και θα αγωνιστούν ή να επιδοθούν για την προσοχή σας.

Όταν φωνάζετε ένα κινούμενο ταξί στην Ασία, στέκεστε κάπου που ο οδηγός μπορεί να τραβήξει με ασφάλεια για να σας συλλέξει. Μην κινδυνεύετε να προκαλέσετε ατύχημα. Σηκώστε το δεξιό σας χέρι για να τραβήξετε την προσοχή του, στη συνέχεια, δείξτε στο έδαφος μπροστά από σας ενώ κουνάτε το χέρι σας, παλάμη κάτω και τα δάχτυλα μαζί. Η κίνηση είναι περισσότερο "κηλίδες" παρά "κυματιστές".

Η ένδειξη με ένα μόνο δάχτυλο θεωρείται αγενής στην Ασία - έτσι είναι η χειρονομία της Δύσης "έλα εδώ" με παλάμη επάνω και κουνώντας τα δάχτυλα. Στην Ασία, χρησιμοποιήστε ολόκληρο το χέρι σας με παλάμη κάτω, όταν μιλάτε ή πιάνετε.

Γρήγορα και σαφώς ρωτήστε για τον προορισμό σας, στη συνέχεια επιβεβαιώστε ότι ο μετρητής λειτουργεί πριν μπείτε στο πίσω κάθισμα. Εάν ο οδηγός αρνείται να χρησιμοποιήσει το μετρητή ή παραθέτει μια υψηλή τιμή, απλώς τον κύλινδρο και σημαία κάτω το επόμενο ταξί.

Κάποιος μπορεί ήδη να βρίσκεται στην ουρά πίσω από τον πρώτο για να δει αν η συναλλαγή βγαίνει έξω.

Συμβουλή: Ακριβώς επειδή το σημάδι σε ένα ταξί λέει "μετρητής ταξί", δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο μετρητής θα χρησιμοποιηθεί!

Συμβουλές για την αποφυγή απάτης ταξί

Βήμα μακριά από τουριστικές περιοχές

Οι αγγλόφωνοι οδηγοί που περιστρέφονται γύρω από τις τουριστικές περιοχές όλη την ημέρα είναι συχνά οι πιο εξειδικευμένοι στην εξαφάνιση ταξιδιωτών.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα σταθμευμένα ταξί, να είστε έτοιμοι να εκτελέσετε ενδεχομένως ένα γάντι της περιπλάνησης.

Αντί να επιλέξετε ένα από τα πολλά ακίνητα ταξί, περπατήστε στη γωνία για να σημάνετε ένα πέρασμα. Οι οδηγοί που βρίσκονται ήδη σε κίνηση θα εκπλαγούν ευχάριστα από την καλή τύχη ενός απροσδόκητου πελάτη. Συχνά είναι πιο πρόθυμοι να ενεργοποιήσουν το μετρητή για αυτό το ναύλο "μπόνους".

Μια άλλη επιλογή είναι να μεταβείτε σε ένα ταξί που μόλις έπεσε από τους επιβάτες. Ο οδηγός θα έχει ήδη κάνει κάποια χρήματα για την ημέρα και μπορεί να είναι πιο πρόθυμος να διαπραγματευτεί .

Η επιλογή των τίμιων οδηγών που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς αποφεύγει την υποστήριξη των αδίστακτων εκείνων που πραγματικά κάνουν περισσότερη πώληση από την οδήγηση.

Επιβεβαιώστε τον προορισμό σας

Μερικές φορές η μετάβαση σε λάθος προορισμό δεν αποτελεί πράξη εξαπάτησης. ο οδηγός σας μπορεί απλά να μην το έχει καταλάβει. Πολλοί οδηγοί δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει GPS, και μεγάλες ασιατικές πόλεις με αρχαία σοκάκια είναι συχνά λαβυρινθώδεις. Οι οδηγοί σε μέρη όπως το Πεκίνο μπορεί να μιλούν πολύ περιορισμένα αγγλικά .

Ο οδηγός σας δεν θα θέλει να χάσει έναν πελάτη μόνο επειδή δεν καταλαβαίνει τον προορισμό. Μπορεί να σας πει ότι ξέρει μια θέση και στη συνέχεια να σταματήσει αργότερα για να ζητήσει οδηγίες. Πριν ξεκινήσετε, να έχετε κάποιον στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας να γράψετε τον προορισμό σας στην τοπική γλώσσα σε μια κάρτα. Μπορείτε να το δείξετε στον οδηγό και θα έχετε τη διεύθυνση του ξενοδοχείου για να επιστρέψετε αργότερα!

Οδηγός Μαφίας

Ναι, υπάρχουν. Σε πολλά μέρη της Ασίας, ένας ιεραρχικός δακτύλιος ή "μαφία" επιβάλλει πράγματι μια τάξη κυνηγιού μεταξύ των οδηγών. Οι ειλικρινείς οδηγοί μπορεί ελάχιστα να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. πρέπει να καταβάλλουν αμοιβές στην τοπική αστυνομία και στους ανώτερους οδηγούς που έχουν διεκδικήσει έδαφος.

Οι οργανωμένες μαφίες οδηγών συχνά αυξάνουν τις τιμές και δυσκολεύουν τους ταξιδιώτες να διαπραγματεύονται τους ναύλους. Οι ειλικρινείς οδηγοί που σπάνε από το τσουγκράνα με τη χρήση των μετρητών τους μερικές φορές τιμωρούνται. Προσέξτε όταν συζητάτε τις τιμές των προηγούμενων ταξιδιών με τους οδηγούς. Αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως "Πληρώσα μόνο 100 για να πάω εκεί χθες!" όταν ρωτάς τον ναύλο.

Μερικές φορές οι μαφίες ταξί κλείνουν ή ασκούν πίεση στις υπηρεσίες τουριστικών μεταφορών, όπως τα κοινόχρηστα μίνι βάρκα και οι μεταφορές από το αεροδρόμιο - θα προτιμούσαν κάθε άτομο να μπει σε ταξί.

Θα βρείτε ακμάζουσες μαφίες οδηγών στη Μπανγκόκ, το Luang Prabang, το νησί Boracay στις Φιλιππίνες και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Χρησιμοποιώντας Uber και Grab στην Ασία

Για τους προαναφερθέντες λόγους, οι υπηρεσίες διαμεταφοράς, όπως το Uber και η Grab της Μαλαισίας, αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση στην Ασία. Έχουν απαγορευτεί απόλυτα σε πολλά μέρη, παρόλο που οι υπηρεσίες προσφέρονται ακόμα ήσυχα. Οι οδηγοί επιβατών αντιμετωπίζουν μερικές φορές απειλές βίας και έχουν τα τούβλα που ρίχνονται στα παράθυρά τους από τους οδηγούς ταξί.

Παρόλο που οι υπηρεσίες μοιράσματος είναι αμφιλεγόμενες, προσφέρουν μια φιλική εναλλακτική λύση για τους ταξιδιώτες που έχουν κουραστεί να ασχολούνται με ανέντιμους οδηγούς. Εάν επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία διαμετακόμισης, κάντε κάτι διακριτικά!

Θα πρέπει να οδηγούς Συμβουλή;

Η ανατροπή δεν είναι γενικά ο κανόνας στην Ασία, αλλά η στρογγυλοποίηση του ναύλου σας θεωρείται καλή μορφή. Αυτό είναι τόσο μια συμβουλή όσο μια πράξη ευκαιρίας. εμποδίζει και τα δύο μέρη να επιλύσουν την αλλαγή.

Μπορείτε να αφήσετε μια μικρή, πρόσθετη συμβουλή για ευγενική και ειλικρινή εξυπηρέτηση. Οι οδηγοί σπάνια αν έχουν ποτέ αλλάξει για μεγάλα τραπεζογραμμάτια, οπότε προσπαθήστε να κρατήσετε μικρότερες ονομασίες χρήσιμες για τέτοιες περιπτώσεις.

Ταξί Versus Tuk-Tuks στην Ταϊλάνδη

Ίσως κανένας άλλος τρόπος μεταφοράς στην Ασία δεν είναι τόσο εικονικός όσο και τα τρικλένια τριχτά (και οι πολλές παραλλαγές τους) που βρέθηκαν σε ολόκληρη την Ασία.

Αν και η μερικές φορές-ψυχεδελική διακόσμηση σε tuk-tuks ποικίλλει ανάλογα με την προσωπικότητα του οδηγού, όλοι μοιράζονται ένα κοινό πράγμα: δεν έχουν μετρητή. Θα πρέπει να διαπραγματευτείτε για την πορεία σας - και ενδεχομένως να περιηγηθείτε σε κάποια χούφτα και επάνω-πωλούν καθώς ο οδηγός σας περιηγείται μέσα στην πόλη.

Η οδήγηση σε ένα tuk-tuk και η εισπνοή της εξάτμισης της Μπανγκόκ είναι σίγουρα μια αυθεντική εμπειρία της Ταϊλάνδης. Κάντε το τουλάχιστον μία φορά. Αλλά ξέρετε ότι οι ναύλοι συχνά αποδεικνύονται υψηλότεροι από ό, τι θα πληρώσατε για ένα άνετο ταξί με κλιματισμό! Το Tuk σημαίνει "φθηνό" στην Ταϊλάνδη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Οι οδηγοί Tuk-tuk είναι διάσημοι για τις up-sells και τις απάτες τους. Οι οδηγοί που διασκεδάζουν γύρω από τουριστικούς μαγνήτες, όπως ο δρόμος Khao San Road της Μπανγκόκ, μπορεί ακόμη και να αρνηθούν να σας πάρουν κάπου σε αντάλλαγμα για ένα τίμιο ναύλο. Θα προτιμούσαν να περιμένουν έναν αγοραστή που επιθυμεί να αγοράσει σε μια απάτη - είναι πιο κερδοφόρα από ό, τι πραγματικά παρέχει μεταφορά!

Συμβουλή: Ποτέ μην συμφωνείτε να αφήσετε τον οδηγό σας tuk-tuk να σταματήσει στα καταστήματα ή να σας δώσει μια "ελεύθερη περιήγηση".

Πηγαίνετε μπροστά και απολαύστε μια βόλτα tuk-tuk - ή μια μοτοσικλέτα-ταξί, εάν θέλετε μια σοβαρή τρίχα-εμπειρία μάχης - τότε χαλάρωση ένα μετρημένο ταξί με έντιμο οδηγό για την επόμενη εκδρομή σας σε όλη την πόλη .