Το Περού είναι αναπτυσσόμενη οικονομία και όχι χώρα τρίτου κόσμου

Το Περού θεωρείται αναπτυσσόμενη χώρα και παρόλο που μερικές φορές βλέπετε το Περού ως «χώρα του τρίτου κόσμου», ο όρος αυτός έχει καταστεί απαρχαιωμένος και δεν χρησιμοποιείται στον πνευματικό λόγο.

Το λεξικό Merriam-Webster ορίζει τις «χώρες του Τρίτου Κόσμου» ως τις «οικονομικά υποανάπτυκτες και πολιτικά ασταθείς», αλλά το Associated Press επισημαίνει ότι η φράση "ανάπτυξη των εθνών είναι καταλληλότερη" όταν αναφέρεται στα οικονομικά αναπτυσσόμενα έθνη της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής , "που περιλαμβάνει το Περού.

Το Περού θεωρείται επίσης μια αναπτυσσόμενη οικονομία - σε αντίθεση με μια προηγμένη οικονομία - από την έκθεση οικονομικών προοπτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από το 2012, πολλές οικονομικές πρωτοβουλίες, διεθνή δάνεια και έργα υποδομής βελτίωσαν δραστικά την ποιότητα ζωής στο Περού, πράγμα που σημαίνει ότι το Περού είναι πιθανό να επιτύχει το καθεστώς μιας «προηγμένης οικονομίας» μέσα σε λίγες δεκαετίες.

Επίτευξη της κατάστασης του πρώτου κόσμου

Το 2014, το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ανάπτυξης των Επιχειρήσεων του Περού - τμήμα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Λίμας - δήλωσε ότι το Περού έχει την ευκαιρία να γίνει χώρα πρώτου κόσμου τα επόμενα χρόνια. Για να φτάσει στην κατάσταση του πρώτου κόσμου έως το 2027, ο οργανισμός σημείωσε ότι το Περού θα πρέπει να επιτύχει σταθερό ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 6%, το οποίο έχει, κατά μέσο όρο, από το 2014.

Σύμφωνα με τον César Peñaranda, τον εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου, οι σημερινοί οικονομικοί δείκτες θέτουν το Περού ως "μέσο όρο για την περιοχή και ελαφρώς καλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οπότε ο στόχος του πρώτου παγκόσμιου καθεστώτος δεν είναι αδύνατος υπό τον όρο ότι θα δοθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις . Η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι το Περού αντιμετωπίζει έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6%, σε συνδυασμό με χαμηλό πληθωρισμό περίπου 2,9%.

Οι εξαγωγές στον τομέα του τουρισμού, των εξορυκτικών και αγροτικών προϊόντων και των δημόσιων επενδύσεων αποτελούν την πλειοψηφία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του Περού κάθε χρόνο και με περισσότερα χρήματα που διοχετεύονται σε κάθε τομέα, το Περού αναμένεται να είναι σε θέση να σταθεροποιήσει και να διατηρήσει ανεξάρτητα την οικονομία του μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Μελλοντικές προκλήσεις της οικονομίας του Περού

Η φτώχεια και τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης είναι δύο από τα μεγαλύτερα ζητήματα που δείχνουν προς το συνεχώς αναπτυσσόμενο καθεστώς του Περού.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι "η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος έχει μειώσει σημαντικά τα ποσοστά φτώχειας" στο Περού. Η μέτρια φτώχεια μειώθηκε από 43% το 2004 σε 20% το 2014, ενώ η ακραία φτώχεια μειώθηκε από 27% σε 9% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ορισμένα μεγάλα έργα υποδομών και ορυχείων συμβάλλουν στην καύση της οικονομικής ανάπτυξης του Περού, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά η συνέχιση αυτής της ανάπτυξης - και η άνοδος από την ανάπτυξη στην προχωρημένη οικονομική κατάσταση - το Περού αντιμετωπίζει μερικές συγκεκριμένες προκλήσεις.

Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και η πιθανή περίοδος χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας που συνδέεται με την αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσει οικονομικές προκλήσεις κατά το οικονομικό έτος 2017 έως το έτος 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα Συστηματικής Διαγνωστικής για την Περού. Η αβεβαιότητα ως προς την πολιτική, ο αντίκτυπος του El Niño στην υποδομή του Περού και το μεγάλο γεωργικό μερίδιο του πληθυσμού που παραμένει ευάλωτο στις οικονομικές διαταραχές παρουσιάζουν επίσης μοναδικά εμπόδια στην επίτευξη του πρώτου παγκόσμιου καθεστώτος.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το κλειδί για το Περού από το καθεστώς μιας αναπτυσσόμενης χώρας σε μια χώρα με προηγμένη οικονομία θα είναι η ικανότητα της χώρας να προωθήσει μια σταθερή αλλά «δίκαιη» ανάπτυξη.

Για να γίνει αυτό, η αύξηση αυτή πρέπει να τροφοδοτηθεί με «μεταρρυθμίσεις της εσωτερικής πολιτικής που αυξάνουν την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και απελευθερώνουν κέρδη παραγωγικότητας σε ολόκληρη την οικονομία, τα οποία θα προσφέρουν στους εργαζομένους πρόσβαση σε θέσεις εργασίας υψηλότερης ποιότητας», κράτη μέλη.