Πώς να πείτε γεια σε Ταϊλάνδη

Απλά χαιρετισμούς και το ταϊλανδικό Wai

Χωρίς αμφιβολία, ο ευκολότερος τρόπος για να βελτιώσετε το ταξίδι σας στην Ταϊλάνδη - ή ένα γειτονικό ταϊλανδέζικο εστιατόριο - είναι να μάθετε πώς να πείτε γεια σε Ταϊλάνδη.

Το L που κερδίζει να λέει γεια σε κάθε χώρα είναι συνήθως προαιρετικό. Καθώς ταξιδεύετε, θα είστε ευλογημένοι με ανθρώπους που έχουν μάθει κάποια αγγλικά - μια γλώσσα πολύ διαφορετική από τη δική τους - για να σας φιλοξενήσουν. Αλλά η θετική αλληλεπίδραση αξίζει να απομνημονεύσει τον προεπιλεγμένο χαιρετισμό στην Ταϊλάνδη.

Χαιρετισμός ανθρώπων στη γλώσσα τους δείχνει ότι είστε εκεί για κάτι περισσότερο από το φθηνό ψώνια .

Η γλώσσα της Ταϊλάνδης έχει πέντε τόνους: μεσαία, χαμηλή, πτώση, υψηλή και αυξανόμενη. Οι έννοιες των απατηλά σύντομων λέξεων αλλάζουν με βάση τον τόνο με τον οποίο μιλάνε. Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα: κανείς δεν πρόκειται να το μυαλό πάρα πολύ αν μαλακώσετε τους τόνους όταν λέει γεια στην Ταϊλάνδη!

Οι ντόπιοι θα καταλάβουν τις προσπάθειές σας απλώς με βάση το πλαίσιο. Το ίδιο ισχύει και όταν λέτε "ευχαριστώ" και άλλες κοινές εκφράσεις.

Λέγοντας Γεια σας στην Ταϊλάνδη

Ο τυποποιημένος ταϊλανδικός χαιρετισμός είναι: sawasdee (ακούγεται σαν: "sah-wah-dee") ακολουθούμενο από την κατάλληλη τελική συμμετοχή για να το κάνει ευγενικό. Επειδή η ταϊλανδέζικη γλώσσα έχει το δικό της σενάριο, οι μεταφρασμένες μεταφράσεις ποικίλλουν, αλλά οι χαιρετισμοί ακούγονται ως εξής:

Οι γυναίκες τελειώνουν τα χαιρετισμούς τους με μια χαραγμένη χαχαία που πέφτει σε τόνο. Οι άνδρες τελειώνουν τους χαιρετισμούς λέγοντας khrap! με απότομο, υψηλό τόνο. Ναι, ακούγεται σαν "χάλια!" αλλά το r συχνά δεν είναι έντονο, οπότε καταλήγει να ακούγεται περισσότερο σαν kap! Από τεχνική άποψη, η έκφραση του r δεν είναι σωστή, αλλά όταν στη Ρώμη ...

Ο τόνος και ο ενθουσιασμός του φινιρίσματος kha ή khrap! δείχνουν περισσότερη ενέργεια, έμφαση και, σε κάποιο βαθμό, σεβασμό. Αν ελπίζετε να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο οι ήχοι επηρεάζουν τις έννοιες στα Ταϊλάνδη, ξεκινήστε ακούγοντας προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λένε kha και khrap . Οι γυναίκες μερικές φορές μεταβαίνουν σε υψηλό τόνο για το kha για να προσδώσουν περισσότερη ενθουσιασμό.

Σε αντίθεση με όταν λένε γεια σε Μαλαισία ή προσφέρουν χαιρετισμούς στην Ινδονησία , οι Ταϊλανδοί χρησιμοποιούν το ίδιο χαιρετισμό ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Ως ταξιδιώτης, θα πρέπει πραγματικά να μάθετε μόνο ένα βασικό χαιρετισμό, ανεξάρτητα από το ποια ώρα της ημέρας ή σε ποιον μιλάτε.

Είναι ενδιαφέρον ότι το sawasdee προέρχεται από μια σανσκριτική λέξη από έναν ταϊλανδό καθηγητή και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τη δεκαετία του 1940.

Τι είναι το Ταϊλανδικό Wai ;

Αφού μάθετε πώς να πείτε γεια σε Ταϊλάνδη, θα πρέπει να ξέρετε πώς να προσφέρετε και να επιστρέψετε ένα wai - είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ταϊλανδέζικης εθιμοτυπίας .

Οι άνθρωποι της Ταϊλάνδης δεν σφίγγουν πάντα τα χέρια από προεπιλογή, εκτός αν το κάνουν για να κάνουν τους Δυτικούς να νιώθουν πιο άνετα. Αντ 'αυτού, προσφέρουν μια φιλική wai -μια χειρονομία σαν προσευχή με τα χέρια τοποθετημένα μαζί μπροστά στο στήθος, τα δάχτυλα προς τα πάνω, το κεφάλι ελαφρώς κλίνει προς τα εμπρός.

Ο wai χρησιμοποιείται ως μέρος των χαιρετισμών στην Ταϊλάνδη, για αποχαιρετισμούς, για να δείξει σεβασμό, ευγνωμοσύνη, αναγνώριση και κατά τη διάρκεια ειλικρινής συγγνώμης.

Όπως και με την υποκλίψη στην Ιαπωνία , η προσφορά ενός σωστού wai ακολουθεί ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στην κατάσταση και τα τιμητικά. Μερικές φορές θα βλέπετε ακόμη και ανθρώπους της Ταϊλάνδης που δίνουν ένα wai στους ναούς ή εικόνες του βασιλιά καθώς περνούν.

Αν και ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού, ο wai δεν είναι μοναδικό στην Ταϊλάνδη. Είναι εμφανές σε άλλες χώρες σε ολόκληρη την Ασία. Η Καμπότζη έχει μια παρόμοια χειρονομία, γνωστή ως sampeah , και μια κατώτερη έκδοση στο σώμα του wai χρησιμοποιείται στην Ινδία όταν λέει namaste .

Ταϊλανδικά Wai Βασικά

Δεν επιστρέφει κάποιος wai είναι αγενής? μόνο ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης και οι μοναχοί δεν αναμένεται να επιστρέψουν κάποιον wai . Εκτός αν βρίσκεστε σε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες, η απόδοση ενός Wai λανθασμένα είναι ακόμα καλύτερη από το να μην καταβάλλετε καθόλου προσπάθεια.

Για να προσφέρει ένα βαθύ, σεβασμό wai , ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Τοποθετήστε τα χέρια σας με το κέντρο στο μπροστινό μέρος του στήθους σας με τα δάκτυλα προς τα πάνω προς το πηγούνι.
  1. Βάλτε το κεφάλι σας προς τα εμπρός μέχρι τα άκρα των δακτύλων να αγγίζουν το άκρο της μύτης σας.
  2. Μην διατηρείτε επαφή με τα μάτια. κοίτα κάτω.
  3. Σηκώστε το κεφάλι πίσω, χαμογελώντας, κρατώντας τα χέρια μαζί στο επίπεδο θώρακα για να τελειώσετε το wai .

Όσο υψηλότερο είναι το wai μπροστά από το σώμα σας, τόσο περισσότερο σεβασμό εμφανίζεται. Οι πρεσβύτεροι, οι δάσκαλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι λαμβάνουν υψηλότερα κέρδη . Οι μοναχοί λαμβάνουν το υψηλότερο wai και δεν χρειάζεται να επιστρέψουν τη χειρονομία.

Για να προσφέρετε μια ακόμα πιο σεβαστή wai σε μοναχούς και σημαντικούς ανθρώπους, κάντε το ίδιο όπως παραπάνω, αλλά κρατήστε τα χέρια σας ψηλότερα. βάλτε το κεφάλι μέχρι να αγγίξουν οι αντίχειρες το άκρο της μύτης και τα άκρα των δαχτύλων αγγίζουν το φρύδι ανάμεσα στα μάτια σας.

Ο wai μπορεί επίσης να είναι περιστασιακός, ιδιαίτερα σε επαναλαμβανόμενες περιστάσεις. Για παράδειγμα, το προσωπικό της 7-Eleven μπορεί να δώσει ένα wai σε κάθε πελάτη στο ταμείο. Μπορείτε απλά να νεύμα ή να χαμογελάσετε να αναγνωρίσετε.

Συμβουλή: Μην ανησυχείτε για τις διατυπώσεις! Ταϊλανδέζικα άτομα αμαυρώνουν ο ένας τον άλλον όλη την ώρα και δεν θα επικρίνουν τις προσπάθειές σας. Εάν έχετε τα πράγματα στα χέρια σας, κάνοντας οποιοδήποτε είδος κίνησης κουνώντας ενώ σηκώνετε τα χέρια σας αρκεί για να πείτε: "Αναγνωρίζω τον wai σας και θα ήθελα να το επιστρέψω, αλλά τα χέρια μου είναι απασχολημένα". Απλά θυμηθείτε να χαμογελάτε.

Ζητώντας "πώς κάνεις;" στην Ταϊλάνδη

Τώρα που ξέρετε πώς να πείτε γεια σε Ταϊλάνδη, μπορείτε να επεκτείνετε περισσότερο το χαιρετισμό σας ζητώντας πώς κάποιος κάνει. Αυτό είναι προαιρετικό, φυσικά, αλλά γιατί να μην αναδείξουμε λίγο;

Μπορείτε να ακολουθήσετε Sawasdee με sabai dee mai? (ακούγεται σαν "sa-bye-dee-mye") -κάντε με είτε khrap (αρσενικό) είτε kha (θηλυκό) με βάση το φύλο σας. Στην ουσία, ρωτάς κάποιον, "καλό, χαρούμενο και χαλαρό, όχι;"

Οι σωστές απαντήσεις όταν κάποιος σας ρωτάει τον sabai dee mai? είναι εύκολο:

Το Sabai dee είναι η προεπιλεγμένη απάντηση που πιθανότατα θα ακούσετε συχνότερα. Υπάρχει ένας λόγος που βλέπετε τόσες πολλές επιχειρήσεις στην Ταϊλάνδη με sabai στο όνομα: το να είναι sabai sabai είναι ένα πολύ καλό πράγμα!

Το Ταϊλανδικό χαμόγελο

Η Ταϊλάνδη αποκαλείται "Land of the Smiles" - θα δείτε το περίφημο ταϊλανδικό χαμόγελο σε κάθε είδους κατάσταση, καλό και κακό. Οι παραλλαγές του χαμόγελου χρησιμοποιούνται ακόμη και ως συγγνώμη ή σε όχι τόσο ευχάριστες συνθήκες ως μηχανισμός για να σωθεί το πρόσωπο ή να αποφευχθεί η αμηχανία.

Το χαμόγελο είναι ζωτικής σημασίας για την ιδέα της εξοικονόμησης προσώπου, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις και συναλλαγές σε όλη την Ασία. Θα πρέπει να χαμογελάτε όταν διαπραγματεύεστε τις τιμές , χαιρετίζετε τους ανθρώπους, αγοράζετε κάτι και γενικά σε όλες τις αλληλεπιδράσεις.

Πάντα κρατήστε το δροσερό σας! Η εμφύσηση της κορυφής σας επειδή κάτι δεν πήγε όπως έχει προγραμματιστεί θα προκαλέσει σε άλλους ανθρώπους την αμηχανία για σας - αυτό δεν είναι καλό. Στη Νοτιοανατολική Ασία, η απώλεια της δροσιάς σας είναι σπάνια ένας παραγωγικός τρόπος για την επίλυση ενός προβλήματος .

Για το λόγο αυτό, η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια του διαβόητου ταϊλανδικού χαμόγελου αμφισβητούνται μερικές φορές από τους επισκέπτες. Ναι, κάποιος μπορεί εύκολα να σας ακούσει ένα γνήσιο, όμορφο χαμόγελο, ενώ σας απομακρύνει . Και θα πρέπει να επιστρέψετε με ένα μεγάλο χαμόγελο καθώς καλείτε το χέρι τους.