Μουσείο αστυνομίας του Παρισιού (Musee de la Prefecture)

Για τους λάτρεις του εγκλήματος, τους λάτρεις της ιστορίας της γαλλικής ιστορίας και τους επισκέπτες που αναζητούν κάτι διαφορετικό, το Μουσείο της Γαλλίας προσφέρει περισσότερα από 2.000 αρχικά κειμήλια που χρονολογούνται από το 1667, όταν ο Louis XIV δημιούργησε τη θέση του υπολοχαγού της αστυνομίας η απελευθέρωση από τις δυνάμεις των Γερμανών το 1945 (και το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου). Το δωρεάν μουσείο του Παρισιού στεγάζεται μέσα στο πραγματικό αστυνομικό τμήμα του 5ου διαμερίσματος και το ίδιο το μουσείο ιδρύθηκε το 1909 με μια ήδη εκτεταμένη συλλογή, χάρη στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900.

Με συνολική επιφάνεια έκτασης 5.600 τετραγωνικών ποδιών, το ήσυχο και σχεδόν άγνωστο μουσείο , που στεγάζεται στον τρίτο όροφο, προσφέρει μια συναρπαστική απεικόνιση παλαιών αστυνομικών στολών και όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση του εγκλήματος καθώς και αποδεικτικά στοιχεία από γνωστά εγκληματικά και ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Παρίσι.

Τοποθεσία και πληροφορίες επικοινωνίας

Το μουσείο βρίσκεται στον τρίτο όροφο του αστυνομικού τμήματος του 5ου διαμερίσματος .

Διεύθυνση: 4, rue de la Montagne Sainte-Geneviève
75005 Παρίσι
Μετρό: Maubert-Mutualité (Γραμμή 10)
Τηλ .: +33 (0) 1 44 41 52 50
Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα

Αξιοθέατα και αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση

Μερικές συμβουλές για την επίσκεψή σας

Το μουσείο εκτίθεται σε χρονολογική σειρά και ξεκινάει με ένα κτύπημα - ή ένα μαχαίρι, όπως ήταν - να τεκμηριώνει τη δολοφονία του βασιλιά Ερρίκου IV τον Μάιο του 1610 από τον François Ravaillac σε έναν παριζιάνικο δρόμο, μαζί με τα βασανιστήρια που υπέστη Ravaillac πριν υποχωρήσει στο θάνατό του μια ώρα αργότερα.

Το ανοικτό ληξιαρχείο της αστυνομίας αποκαλύπτει περίτεχνη γαλλική γραφή που μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί για ένα βιβλίο ποίησης και όχι για λογαριασμό της δολοφονίας.

Τα χειρόγραφα, οι χάρτες του Παρισιού του 17ου αιώνα, οι καρικατούρες των κακοποιών και οι διάφορες εκτυπώσεις κάθονται δίπλα σε παλιές αφίσες που μέχρι τον 20ό αιώνα αποτελούσαν το βασικό μέσο επικοινωνίας των αστυνομικών κανονισμών με τους πολίτες του Παρισιού.

Πολλά από αυτά τα διατάγματα προήλθαν απευθείας από τους βασιλιάδες. Τα σκίτσα του Λουδοβίκου του XVI που αποχαιρέτησαν τη Μαρία Αντωνέτ και τα παιδιά του προτού ληφθούν στην εκτέλεση του από τους επαναστατικούς φρουρούς, στοιχειοθετούν ακόμη και σε μορφή μολυβιού. Για να μην αναφέρουμε τα αναμνηστικά μετάλλια που ήταν διαθέσιμα για τον εορτασμό του θανάτου του. Η αυτοψία του γιου του βασιλιά Louis XVII βρίσκεται στην ίδια περίπτωση, καθώς και λεπτομέρειες που εξηγούν πώς η καρδιά του παιδιού πρίγκιπα μεταφέρθηκε στη βασιλική του Saint-Denis, βόρεια του Παρισιού .

Πίσω από τον επόμενο τοίχο βρίσκεται ένα αντίγραφο μιας κιθάρας, με την πραγματική λεπίδα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στην Place de Gréve (τώρα Place de l'Hotel de Ville, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο), περικλεισμένη σε μια γυάλινη θήκη δίπλα της. Η λεπίδα ζυγίζει περίπου 20 λίβρες. Ακολουθούν τα έγγραφα της δημιουργίας της Κομμούνας του Παρισιού, μαζί με ένα βιβλίο που έγραψε ο JFN Dusaulchoy και περιγράφει την αγωνία που έλαβε χώρα στην παλιά φυλακή (σήμερα σιδηροδρομικό σταθμό) στο Saint Lazare υπό την ηγεσία του δεσποτικού επαναστάτη ηγέτη Robespierre.

Προκειμένου να τερματιστεί η αστάθεια εντός της αστυνομίας κατά τα πρώτα χρόνια της επανάστασης, ο Ναπολέων Βοναπάρτη καθιέρωσε το ρόλο του Préfet de Police το 1880.

Το δωμάτιο που απεικονίζει αυτή την εξέλιξη είναι ένας απόλυτος θησαυρός από δεσμούς, χειροπέδες, όπλα και κλοπές όλων των μορφών και μεγεθών. Υπάρχει σταθμός τηλεφωνικής αστυνομίας από το Bois de Vincennes κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μια πραγματική θύρα φυλακής (αριθμός 58) από τη φυλακή του Mazas και μια εξαιρετικά μεγάλη φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιούσε για να πάρει πυροβολισμούς.

Το δωμάτιο οδηγεί σε μια σχολαστική αναψυχή ενός αστυνομικού γραφείου μεταξύ 1893 και 1914, συνοδευόμενο από μανεκέν αστυνομίας που τραβούσε μια κούπα βολή ενός καθιστού και δεσμοποιημένου κρατουμένου. Ίσως ένα από τα πιο ισχυρά αντικείμενα αναμνηστικών στοιχείων είναι αυτό που έχει απομείνει από ένα ξύλινο πόλο που χρησιμοποιήθηκε για μαζικές εκτελέσεις από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου από τον Issy Les Moulineaux στη νοτιοδυτική προαστιακή περιοχή του Παρισιού. Υπάρχουν πολυάριθμες σκισίματα και κομμάτια που λείπουν από τον πόλο, μαζί με εικόνες που βρίσκονται δίπλα σε άλλους, προσφέροντας μια αληθινά συγκλονιστική εικόνα.

Εικόνες από την αστυνομική δύναμη των Παρισίων που προσπαθούν να κρατήσουν τους Γερμανούς ληφθούν από τα ίδια τα κτίρια όπου γυρίστηκε η αστυνομία. Τα λείψανα από την Απελευθέρωση του Παρισιού το 1945 ακολουθούν σύντομα, συμπεριλαμβανομένου του μπουκαλιού ενός κοκτέιλ Molotov.

Αν σας αρέσει αυτό το μουσείο, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Musée de l'Armée (Μουσείο Στρατού του Παρισιού) .