Όλα για το Μουσείο Yves Saint Laurent στο Παρίσι

Ένα νέο χώρο αφιερωμένο στον θρυλικό σχεδιαστή μόδας

Τον Οκτώβριο του 2017, οι οπαδοί της ιστορίας της μόδας είδαν μια μακροχρόνια επιθυμία να γίνει πραγματικότητα: η εγκαινίαση ενός μουσείου με έδρα το Παρίσι αφιερωμένο αποκλειστικά στη ζωή, την εργασία και τη διαχρονική κληρονομιά του θρυλικού Γάλλου σχεδιαστή Yves Saint Laurent. Στεγασμένο στο Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, το οποίο άνοιξε το 2002 στους πρώην χώρους της υψηλής ραπτικής της YSL, το νέο μουσείο σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στο έργο του Ιδρύματος.

Παρόλο που έχει πραγματοποιήσει αρκετές προσωρινές εκπομπές και αναδρομές στον εικονικό ρυθμιστή τάσεων τα τελευταία χρόνια, η μετάβαση στο "μουσείο" καθιστά το έργο πιο δημόσιο. Ο εκθεσιακός χώρος έχει διπλασιαστεί και οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές μπήκαν στο σκάφος για να τον μετατρέψουν σε ένα μοναδικά καθαρό χώρο που ταιριάζει καλύτερα στο ευρύ κοινό.

Για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον εικονικό σχεδιαστή - ανεξάρτητα από το αν είναι αφιερωμένο ποδοσφαιριστής μόδας ή απλώς περίεργοι για την ιστορία της γαλλικής haute couture και τις σημαντικές συμβολές της YSL σε αυτήν - τα σε βάθος και όμορφα επιμελημένα εκθεσιακά εκθέματα του μουσείου θα βυθιστούν κατευθείαν στον εικονικό κόσμο του σχεδιαστή.

YSL και η κληρονομιά του

Όταν ο St Laurent πέθανε το 2008, πολλοί στη Γαλλία βαθιά θρηνήσαν την απώλεια. Εδώ ήταν ένας σχεδιαστής που αναφέρθηκε ευρέως ως βασική σύγχρονη μόδα όπως την ξέρουμε. Όχι από τότε που η Coco Chanel απελευθέρωσε τις γυναίκες από τα αυστηρά κορσέδες στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας δημιουργός έρχεται να ριζώσει έτσι που τα ρούχα των γυναικών ήταν ικανά να είναι και να εκφράζουν.

Γεννημένος στο Οράν, στην Αλγερία το 1936, ο νεαρός Yves ονειρευόταν να είναι σχεδιαστής μόδας από νεαρή ηλικία, ξεφεύγοντας από τον πόνο που είχε υποστεί οπαδοί από τους συμμαθητές του, δημιουργώντας έναν περίτεχνη φανταστικό κόσμο στον οποίο ανήκε στη δική του μόδα στο κομψό Place Vendome στο Παρίσι.

Αυτό το όνειρο θα εξαντλείται σε μεγάλο βαθμό.

Το 1955, ο νεαρός YSL ανέλαβε μια θέση εργασίας ως βοηθός του Christian Dior στη γαλλική πρωτεύουσα. Δεν ήρθε πολύς καιρός πριν βρεθεί στη θέση σχεδιαστών και έδωσε ένα χέρι για να φτιάξει τα δικά του κομμάτια. μετά το θάνατο του Dior το 1957, η YSL ανέλαβε τη βασιλεία στο σπίτι του και σχεδίασε την πρώτη του συλλογή για το εμπορικό σήμα. Μια αρχική εκπληκτική επιτυχία ακολουθήθηκε από το σπίτι που πήρε μια οικονομική κατάδυση κάτω από τη διαχείριση του νεαρού σχεδιαστή? σε μόλις 21 ετών, το YSL ήταν στο προσκήνιο του κοινού, αλλά όχι με καλό τρόπο. Ακολούθησε ανάλυση.

Η συνάντηση του Pierre Bergé, του μελλοντικού συνεργάτη του τόσο στη ζωή όσο και στις επιχειρήσεις, σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή για τον σχεδιαστή. Η Bergé, επιχειρηματίας με συνδέσμους τόσο στον κόσμο της τέχνης όσο και στον κόσμο της μόδας, συνεργάστηκε με τους νέους Yves για να γεννήσει την ετικέτα της μόδας YSL - ένα πραξικόπημα που θα μπορούσε να αποδειχθεί έξυπνο σε μια εποχή όπου η λαϊκή κουλτούρα απομακρύνθηκε από τη συντηρητική δεκαετία του 1950 μέσα στις πολύχρωμες, αβλαβείς και πειραματικές δεκαετίες του '60.

Το YSL όχι μόνο διοχετεύει το ιδιόμορφο και παιχνιδιάρικο πνεύμα της δεκαετίας, αλλά επίσης βοήθησε να το δημιουργήσει με τις πρωτοποριακές του συλλογές, αλλά και τις πιο φορετές. Η τέχνη και η ποπ κουλτούρα εμφανίστηκαν σε όλα τα σχέδια ραπτικής της, από Piet Mondrian-εμπνευσμένες μετατοπίσεις και pop-art εγχυμένα φορέματα σε συλλογές που προέρχονται από τις πολιτιστικές παραδόσεις του Μαρόκου, της Ινδίας και της Αφρικής.

Ίσως όμως η πιο εικονική του εμφάνιση ήταν εκείνες που αποσκοπούσαν στην απελευθέρωση των γυναικών από τα θαμνώδη όρια της παραδοσιακής θηλυκότητας: τα σμόκιν, τα κοστούμια παντελόνι και η υπογραφή "Le Smoking" είναι όλα μόνιμα μέρη της μόδας και της κοινωνικής ιστορίας. Αυτά τα στυλ επαναπροσδιόρισαν το γυναικείο ένδυμα που μπορεί να μοιάζει - για να μην αναφέρουμε πώς επιτρέπεται στις γυναίκες να μετακινούνται στα ρούχα τους. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες, φυσικά, δεν μπορούσαν να αντέξουν τις ετικέτες τιμών υψηλής ραπτικής, τα σχέδια της YSL επηρέασαν τον τρόπο κατασκευής και πώλησης ρούχων σε όλα τα σημεία τιμών. Η διαρκή κληρονομιά του ως ένας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές του 20ού αιώνα είναι δύσκολο να μετρηθεί.

Η εναρκτήρια επίδειξη: Μια νέα έκδοση για τα κομμάτια υπογραφής της YSL

Άνοιξε με μεγάλη φαντασία τον Οκτώβριο, η εναρκτήρια επίδειξη στο μουσείο τρέχει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2018 - δίνοντας στον επισκέπτη αρκετό χρόνο για να το δει.

Εξασφαλίστε, ωστόσο, την κράτηση των εισιτηρίων εκ των προτέρων. η έκθεση παραμένει αρκετά δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες.

Πραγματοποιήθηκε στα ίδια δωμάτια, όπου η μπουτίκ και οι αίθουσες εργασίας της YSL κάποτε στέκονταν, η εναρκτήρια σύνδεση συγκεντρώνει 50 σχέδια haute couture από διαφορετικές συλλογές, καθώς και σκίτσα, φωτογραφίες, ταινίες και αξεσουάρ που σχετίζονται με αυτά.

Σχεδιασμένο για να προσφέρει στους επισκέπτες μια συνοπτική παρουσίαση των κύριων περιόδων και θεμάτων στο έργο της YSL, είναι παρόντα μερικά από τα πιο εικονικά κομμάτια και σχέδια του, από σακάκι σαφάρι μέχρι παλτό, Mondrian φόρεμα και το προαναφερθέν κοστούμι "Le Smoking". Μερικά από τα πιο πολύχρωμα και πειραματικά κομμάτια προέρχονται από τη γοητεία του σχεδιαστή με το στυλ και τις πολιτιστικές παραδόσεις του Μαρόκου, της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Ισπανίας. η επίσκεψη οργανώνεται εν μέρει γύρω από σμήνη κομμάτια ραπτικής σχεδιασμένα με αυτές τις πολιτιστικές παραδόσεις στο μυαλό.

Τέλος, δύο πρόσθετα δωμάτια στην έκθεση προσφέρουν μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά στην προσωπική ζωή του δημιουργού και στη δουλειά του. Ο πρώτος επικεντρώνεται στην παθιασμένη, ταραχώδη αλλά αφοσιωμένη συνεργασία μεταξύ της YSL και της Bergé (η οποία πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2017). Το "τεχνικό γραφείο", εν τω μεταξύ, δίνει στους επισκέπτες μια εσωτερική ματιά στο πόσο διαφορετικά στοιχεία στις δημιουργίες υψηλής σχεδίασης του σχεδιαστή προέρχονται και χρησιμοποιούνται, από τα φτερά μέχρι το δέρμα, και προσφέρουν τη διορατικότητα στις πολύπλοκες συνεργασίες μεταξύ τεχνιτών και σχεδιαστών μόδας.

Προσεχείς εκθέματα

Η πρώτη προσωρινή έκθεση μετά την εναρκτήρια εκπομπή, η οποία θα διεξαχθεί από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019, θα επικεντρωθεί στις ασιατικές έμπνευσης του YSL, αντιπαραθέτοντας τόσο τις εικονικές όσο και τις πιο πρωτοποριακές δημιουργίες του μαζί με σημαντικά έργα τέχνης από την Ασία.

Δείτε αυτή τη σελίδα για πληροφορίες σχετικά με άλλες επερχόμενες εκπομπές στο μουσείο, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αγοράς των εισιτηρίων.

Τοποθεσία και στοιχεία επικοινωνίας:

Το μουσείο βρίσκεται στο ήσυχο κομψό, κυρίως κατοικημένο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, στο πρώην εργαστήρι σχεδιασμού της YSL. Σιγουρευτείτε για να δείτε τα πολλά κοντινά μουσεία σύγχρονης τέχνης και το Palais Galliera, το οποίο φιλοξενεί το εξαιρετικό μουσείο ιστορίας της μόδας του Παρισιού.

Διεύθυνση / πρόσβαση:

Ίδρυμα Pierre Bergé / Yves Saint Laurent
5, λεωφόρος Marceau
Metro / RER: Franklin D. Roosevelt ή Boissière (Γραμμές
Τηλ .: +33 (0) 1 44 31 64 00

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα (στα αγγλικά)

Ώρες λειτουργίας και εισιτήρια:

Το μουσείο είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Παρασκευή από τις 11:30 π.μ. έως τις 18:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 9:30 π.μ. έως τις 18:00. Η τελευταία είσοδος είναι στις 5:15 μ.μ. Κλειστή Δευτέρα, καθώς και στις 25 Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου. 1η Μάη. Οι γκαλερί κλείνονται νωρίς στις 4:30 μ.μ. στις 24 Δεκεμβρίου (παραμονή των Χριστουγέννων) και στις 31 Δεκεμβρίου (παραμονή της Πρωτοχρονιάς).

Ανοιχτά καθυστερημένα βράδια: Την τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, το μουσείο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 9:00 μ.μ. Η τελευταία είσοδος είναι στις 8:15 μ.μ.

Τιμές εισόδου: Δείτε αυτή τη σελίδα στον επίσημο ιστότοπο για τις τρέχουσες τιμές. Το μουσείο προσφέρει δωρεάν είσοδο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες και ένα συνοδευόμενο άτομο, καθώς και φοιτητές της ιστορίας της τέχνης και της μόδας (με την παρουσίαση έγκυρης κάρτας φοιτητών).

Προσβασιμότητα: Το μουσείο είναι πλήρως προσβάσιμο για τους περισσότερους επισκέπτες με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι γίνονται δεκτοί δωρεάν στο μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν να ζητήσουν αναπηρική καρέκλα με κράτηση. επικοινωνήστε με το προσωπικό μέσω τηλεφώνου ή σε επικοινωνία @ museeyslpariscom.

Αξιοθέατα και αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση:

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης του Παρισιού : μια ουσιαστική στάση για τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης, η μόνιμη συλλογή του δημοτικού μουσείου είναι εντελώς δωρεάν. φροντίστε επίσης να δείτε τα προσωρινά εκθέματα στο παρακείμενο Palais de Tokyo και να πάρετε την εκπληκτική θέα στον Πύργο του Άιφελ και την τεράστια έκταση που είναι γνωστή ως Trocadero από την εξωτερική βεράντα που ενώνει τα δύο μουσεία.

Palais Galliera: Αυτό το πολυτελές αρχοντικό στεγάζει το μουσείο μόδας του Παρισιού, έναν άλλο απαραίτητο χώρο για όποιον γνωρίζει ότι η ιστορία της μόδας και η κοινωνική ιστορία έχουν πολλά συνυφασμένα θέματα. Τα συναρπαστικά εκθεσιακά εκθέματα έχουν επικεντρωθεί στην κουλτούρα Balenciaga, τις τάσεις του στυλ από τη δεκαετία του 1950 και την επιρροή της Γαλλίας-Αιγύπτου ντίβα Ντάλντα στη μόδα και στον λαϊκό πολιτισμό.

Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων: Αν και δεν είναι ακριβώς γύρω από τη γωνία, ένα 15 λεπτά με τα πόδια ή μια σύντομη διαδρομή με το μετρό θα σας οδηγήσει στην πιο διάσημη λεωφόρο του κόσμου, με τη μεγαλοπρεπή Αψίδα του Θριάμβου στην κορυφή του. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξερευνήσετε δρόμους όπως η λεωφόρος Montaigne , διάσημη για τις μπουτίκ υψηλής ραπτικής και τη γενική κομψότητα.