Η σημαία του Μεξικού

Ιστορία και έννοια του τριχώματος

Η μεξικανική σημαία κυριαρχεί με περηφάνια και εμφανή κύματα σε κτίρια και πλατείες του Μεξικού σε όλη τη χώρα. Αλλά ξέρεις τι συμβολίζουν το κόκκινο, το λευκό και το πράσινο; Τι γίνεται με την εικόνα στο κέντρο; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί η σημαία του Μεξικού φαίνεται όπως και σήμερα και πώς αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Σημαία του Μεξικού

Η μεξικανική σημαία αποτελείται από τρεις κάθετες ζώνες σε πράσινο, λευκό και κόκκινο, με το μεξικανικό οικόσημο στο κέντρο της λευκής ζώνης.

Το οικόσημο απεικονίζει ένα χρυσό αετό σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα κάκτο φραγκοσυκιών και πιάνοντας ένα φίδι στο ράμφος και τα γάντια του. Η αναλογία της σημαίας είναι 4: 7 (αν και η σημαία της Ιταλίας έχει τα ίδια χρώματα, η μεξικανική σημαία διαφοροποιείται από τη σκιά των χρωμάτων, το σύμβολο στο κέντρο και τον λόγο διαστάσεων, οι αναλογίες της ιταλικής σημαίας είναι 2: 3). Η μεξικανική σημαία, μαζί με το μεξικανικό έμβλημα και τον μεξικανικό εθνικό ύμνο, θεωρείται ένας από τους símbolos patrios , "πατριωτικά σύμβολα" του Μεξικού και επομένως δίνει μεγάλη σεβασμό από τους Μεξικανούς. Η σημερινή εθνική σημαία εγκρίθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1968 και επιβεβαιώθηκε με νόμο στις 24 Φεβρουαρίου 1984.

Ιστορία και νόημα της σημαίας του Μεξικού

Η πρώτη σημαία του Μεξικού, που υιοθετήθηκε αρχικά από τον πατέρα της Μεξικανικής Ανεξαρτησίας , Miguel Hidalgo, ήταν ένα πρότυπο με την εικόνα της Παναγίας της Γουαδελούπης , η οποία σήμερα είναι η προστάτιδα της χώρας.

Ο πρώτος πρόεδρος του έθνους, η Γουαδελούπη Βικτωρία (αρχικά ο José Miguel Ramón Adaucto Fernández y Félix αλλάξε το όνομά του για να αντιπροσωπεύσει τη νίκη επί των Ισπανών για να κερδίσει την ανεξαρτησία του Μεξικού), έφερε αυτή τη σημαία σε μάχη και άλλαξε το όνομά του ανάλογα με την επίθεση στην Οαχάκα 1812.

Τα χρώματα υιοθετήθηκαν από τον Στρατό των Τριών Εγγυήσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας, με στόχο την υπεράσπιση της μεξικανικής θρησκείας, της ανεξαρτησίας και της ενότητας.

Η σημερινή σημαία του Μεξικού υιοθετήθηκε το 1968, παρόλο που μια πολύ παρόμοια σημαία είχε χρησιμοποιηθεί από το 1821. Αρχικά η πράσινη αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία, το λευκό αντιπροσωπεύει τη θρησκεία και το κόκκινο την ένωση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, αλλά κατά τη διάρκεια της εκκοσμίκευσης της χώρας υπό τον Πρόεδρο Ο Benito Juarez (ο οποίος ήταν πρόεδρος του Μεξικού από το 1858 έως το 1872), οι σημασίες των χρωμάτων προσαρμόστηκαν ώστε να αντιπροσωπεύουν την ελπίδα (πράσινο), την ενότητα (λευκό) και το αίμα των εθνικών ήρωων (κόκκινο).

Το Μεξικό

Το μεξικάνικο οικόσημο είναι μια εικόνα που αντιπροσωπεύει το μύθο που αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο οι Αζτέκοι ήρθαν να επιλέξουν τον τόπο όπου έχτισαν την πρωτεύουσά τους Tenochtitlan (όπου σήμερα βρίσκεται η Πόλη του Μεξικού ). Οι Αζτέκοι, επίσης γνωστοί ως Μεξικα ("meh-shee-ka"), ήταν νομαδικές φυλές που ταξίδευαν από το βόρειο τμήμα της χώρας. Ο ηγέτης τους, το όνομα του οποίου ήταν ο Tenoch, πληροφορήθηκε σε ένα όνειρο από τον θεό του πολέμου Huitzilopochtli ότι θα εγκατασταθούν στον τόπο όπου θα βρεθούν ένας αετός σε έναν κάκτο φραγκόσυκο που τρώει ένα φίδι. Ο τόπος όπου είδαν αυτό το θέαμα ήταν αρκετά αφιλόξενο - μια βαλτώδης περιοχή στο κέντρο τριών λιμνών, αλλά εδώ εγκατέστησαν και έχτισαν τη μεγάλη πόλη του Tenochtitlan.

Πρωτόκολλο

Όταν εμφανίζεται η μεξικανική σημαία, οι Μεξικανοί σταθμεύουν με το δεξί τους χέρι τοποθετημένοι σε ένα χαιρετισμό πάνω από τα στήθη τους με το χέρι επίπεδη και την παλάμη στραμμένη προς τα κάτω. Στα σχολεία, τα παιδιά του Μεξικού διδάσκονται να απαγγέλλουν τον όρκο στη σημαία (Juramiento a la Bandera), η οποία είναι η εξής:

¡Bandera de México!
Legado de nuestros héroes,
símbolo de la unidad
de nuestros padres y nuestros hermanos.
Τα προπύσματα σε κόσμημα
ένα βασικό κομμάτι της ελευθερίας και της δικαιοσύνης
η αγάπη της νουέστρας είναι η εθνική ανεξαρτησία, η ανθρωπότητα και η γενναιοδωρία
a la que entregamos nuestra existencia.

που μεταφράζεται σημαίνει:

Σημαία του Μεξικού!
Η κληρονομιά των ηρώων μας,
σύμβολο της ενότητας
των γονέων μας και των αδελφών μας.
Υποσχόμαστε να είμαστε πάντα πιστοί
στις αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης
που κάνουν την πατρίδα μας
το ανεξάρτητο, ανθρώπινο και γενναιόδωρο έθνος
στην οποία παραδίδουμε την ύπαρξή μας.

Ημέρα της σημαίας

Η 24η Φεβρουαρίου είναι η Ημέρα Σημαίας στο Μεξικό και γιορτάζεται με πολιτικές τελετές που τιμούν τη Μεξικανική Σημαία.