Πώς να γνωρίσετε την ετήσια μεγάλη μετανάστευση της Ανατολικής Αφρικής

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζέβρες, wildebeest και άλλες αντιλόπες μεταναστεύουν στις πανίσχυρες πεδιάδες της Ανατολικής Αφρικής αναζητώντας καλύτερη βόσκηση. Αυτό το ετήσιο προσκύνημα είναι γνωστό ως η Μεγάλη Μετανάστευση και για να γίνει μάρτυρας είναι μια εμπειρία μια φορά στη ζωή που θα έπρεπε να είναι κορυφαία στον κατάλογο όλων των λάτρεις των σαφάρι. Η κινητή φύση της μετανάστευσης σημαίνει ότι ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού γύρω από το θέαμα μπορεί να είναι δύσκολο.

Η διασφάλιση ότι είστε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή είναι το κλειδί - έτσι σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες τοποθεσίες και εποχές για την προβολή της μετανάστευσης στην Κένυα και την Τανζανία.

Τι είναι η Μετανάστευση;

Κάθε χρόνο, περίπου δύο εκατομμύρια wildebeest, ζέβρες και άλλες αντιλόπες συγκεντρώνουν τους νέους τους και ξεκινούν το μακρύ ταξίδι βόρεια από το Εθνικό Πάρκο Serengeti της Τανζανίας στο εθνικό πάρκο Maasai Mara της Κένυας, αναζητώντας πιο πράσινα βοσκότοπους. Το ταξίδι τους πραγματοποιείται σε δεξιόστροφο κύκλο, καλύπτει περίπου 1.800 μίλια / 2.900 χιλιόμετρα και είναι επικίνδυνο. Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι 250.000 άνθρωποι σκοτώνουν το δρόμο.

Οι διαβάσεις στα ποτάμια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Τα κοπάδια συγκεντρώνονται στις χιλιάδες τους για να σφυρηλατήσουν τα νερά του ποταμού Grumeti στην Τανζανία και τον ποταμό Μάρα στην Κένυα - και στα δύο σημεία που τρέχουν ένα γάντι ισχυρών ρευμάτων και κροκόδειλοι κρύβονται. Το κροκόδειλο σκοτώνει και τις ορδές των πανικοβλημένων ζώων σημαίνει ότι οι διασταυρώσεις δεν είναι για τους λιποθύμους. ωστόσο, αναμφίβολα προσφέρουν μερικές από τις πιο δραματικές συναντήσεις της άγριας ζωής στην Αφρική.

Μακριά από τις όχθες του ποταμού, η μετανάστευση μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστική. Το θέαμα χιλιάδων wildebeest, zebra, eland και gazelle που συναντιούνται σε όλη την πεδιάδα είναι ένα θέαμα από μόνο του, ενώ η ξαφνική γενναιότητα του διαθέσιμου φαγητού προσελκύει μια σειρά από εικονικά αρπακτικά ζώα. Λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, ύαινες και άγρια ​​σκυλιά ακολουθούν τις αγέλες και δίνουν στις σαφάρι εξαιρετικές πιθανότητες να δουν ένα σκοτάδι στη δράση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μετάβαση είναι ένα φυσικό γεγονός που αλλάζει ελαφρά κάθε χρόνο τόσο σε χρονισμό όσο και σε τοποθεσία. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω πληροφορίες ως γενική κατευθυντήρια γραμμή.

Η μετανάστευση στην Τανζανία

Δεκέμβριος - Μάρτιος: Αυτή τη στιγμή του έτους, οι αγέλες συγκεντρώνονται στις περιοχές συντήρησης του Serengeti και του Ngorongoro της βόρειας Τανζανίας. Αυτή είναι η εποχή του τοκετού και ένας εξαιρετικός χρόνος για την προβολή των νεογέννητων μωρών. ενώ οι μεγάλες παρατηρήσεις (και σκοτώνει) γάτας είναι κοινές.

Οι νότιες πεδιάδες Ndutu και Salei είναι οι καλύτερες για την επισήμανση μεγάλων κοπαδιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους. Τα προτεινόμενα μέρη για διαμονή περιλαμβάνουν το Ndutu Safari Lodge, το στρατόπεδο Safari Kusini, το Lemala Ndutu Camp και όλα τα κινητά στρατοπεκέφατα στην περιοχή.

Απρίλιος - Μάιος: Τα κοπάδια αρχίζουν να μεταναστεύουν δυτικά και βορειότερα στις ορεινές πεδιάδες και δάση του δυτικού διαδρόμου του Serengeti. Οι εποχιακές βροχοπτώσεις καθιστούν δύσκολη την παρακολούθηση των κοπαδιών κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου της μετανάστευσης. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα μικρότερα στρατόπεδα της Τανζανίας κλείνουν λόγω αδιάβατων δρόμων.

Ιούνιος: Καθώς σταματάνε οι βροχές, το βουνό και η ζέβρα αρχίζουν σταδιακά να κινούνται προς βορρά και μεμονωμένες ομάδες αρχίζουν να συγκεντρώνονται και να σχηματίζουν πολύ μεγαλύτερες αγέλες. Αυτή είναι και η περίοδος ζευγαρώματος για τη μετανάστευση. Το δυτικό Serengeti είναι το καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσετε τη μετανάστευση.

Ιούλιος: Τα κοπάδια φτάνουν στο πρώτο τους μεγάλο εμπόδιο, τον ποταμό Grumeti. Το Grumeti μπορεί να πάρει βαθιά σε μέρη, ειδικά αν οι βροχές ήταν καλές. Το βάθος του ποταμού κάνει πνίξιμο μια ξεχωριστή δυνατότητα για πολλούς wildebeest και υπάρχουν πολλοί κροκόδειλοι για να επωφεληθούν από τη δυστυχία τους.

Κάμπινγκ κατά μήκος του ποταμού κάνουν μια απίστευτη εμπειρία σαφάρι αυτή τη στιγμή. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να μείνετε είναι το Serengeti Serena Lodge, το οποίο είναι κεντρικό και εύκολα προσβάσιμο. Άλλες συνιστώμενες επιλογές περιλαμβάνουν το Tented Camp Grumeti Serengeti, το στρατόπεδο μετανάστευσης και το στρατόπεδο Kirawira.

Η Μετανάστευση στην Κένυα

Αύγουστος: Τα χόρτα της δυτικής Serengeti γίνονται κίτρινα και οι αγέλες συνεχίζουν προς βορρά. Αφού διασχίσει τον ποταμό Grumeti στην Τανζανία, το wildebeest και η ζέβρα κατευθύνονται προς το Lamai Wedge της Κένυας και το τρίγωνο Mara.

Πριν φτάσουν στις πλούσιες πεδιάδες της Μάρας, πρέπει να περάσουν άλλο ποτάμι.

Αυτή τη φορά είναι ο ποταμός Μάρα και αυτό είναι γεμάτο από πεινασμένους κροκόδειλους. Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε για να παρακολουθήσετε το μεταναστευτικό wildebeest αντιμετωπίζουν τον ποταμό Mara περιλαμβάνουν το Kichwa Tembo Camp, το Bateleur Camp και το Sayari Mara Camp.

Σεπτέμβριος - Νοέμβριος: Οι πεδιάδες της Μάρας είναι γεμάτες με μεγάλα κοπάδια, ακολουθούμενα φυσικά από αρπακτικά ζώα. Μερικά από τα καλύτερα μέρη για διαμονή ενώ η μετανάστευση είναι στο Mara περιλαμβάνουν το Governor Camp και το Mara Serena Safari Lodge.

Νοέμβριος - Δεκέμβριος: Οι βροχές αρχίζουν ξανά στο νότο και οι αγέλες αρχίζουν το μακρύ ταξίδι τους πίσω στις πεδιάδες του Σερενγκέτι της Τανζανίας για να γεννήσουν τους νέους τους. Κατά τη διάρκεια των σύντομων βροχών του Νοέμβρη, η μετανάστευση wildebeest φαίνεται καλύτερα από το στρατόπεδο του Klein, ενώ οι κάμπινγκ στην περιοχή Lobo είναι επίσης καλές.

Συνιστώμενοι χειριστές Safari

Οι ειδικοί του Safari

Το Wildebeest & Wilderness είναι μια διαδρομή 7 διανυκτερεύσεων που προσφέρει η boutique ταξιδιωτική εταιρεία The Safari Specialists. Τρέχει από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο και επικεντρώνεται σε δύο από τα πιο ανταμείβοντας εθνικά πάρκα της Τανζανίας. Θα περάσετε τις πρώτες τέσσερις νύχτες στο πανέμορφο καταφύγιο Lamai Serengeti στο βόρειο τμήμα του Serengeti, απολαμβάνοντας κάθε μέρα σε αναζήτηση της καλύτερης μεταναστευτικής δράσης. Το δεύτερο μισό του ταξιδιού θα σας οδηγήσει στο απομακρυσμένο εθνικό πάρκο Ruaha - το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο (και επίσης ένα από τα λιγότερο επισκέφθηκε) στην Τανζανία. Το Ruaha είναι γνωστό για την μεγάλη γάτα του και την αφρικανική άγρια ​​κυνήγι σκυλιών, εξασφαλίζοντας ότι έχετε μια δεύτερη ευκαιρία να δείτε τους θηρευτές της μετανάστευσης σε δράση.

Mahlatini

Η βραβευμένη εταιρεία πολυτελών σαφάρι Mahlatini προσφέρει όχι λιγότερα από πέντε δρομολόγια μετανάστευσης. Τρεις από αυτές εδρεύουν στην Τανζανία και περιλαμβάνουν ταξίδια στα αποθεματικά Serengeti και Grumeti (και τα δύο καυτά σημεία μετανάστευσης) ακολουθούμενα από διακοπές στην παραλία της Ζανζιβάρης. Δύο από τα διαδρομές της Τανζανίας σας μεταφέρουν στον κρατήρα Ngorongoro, γνωστό για το απίστευτο σκηνικό και την καταπληκτική ποικιλία της άγριας ζωής. Εάν αισθάνεστε ότι διασχίζετε τα διεθνή σύνορα με την περιπέτεια της μετανάστευσης σας, υπάρχει μια διαδρομή που συνδυάζει τη μαγεία των αποθεμάτων Serengeti και Grumeti με ένα ταξίδι στο Αρχιπέλαγος Quirimbas της Μοζαμβίκης. και ένα άλλο που κατευθύνεται στην Κένυα με το επίκεντρο της μετανάστευσης του Maasai Mara.

Ταξιδιωτικοί Μπάτλερ

Η βρετανική εταιρία σαφάρι Travel Butlers προσφέρει επίσης διάφορα δρομολόγια μετανάστευσης. Το αγαπημένο μας είναι το Περιμένοντας το δράμα να ξεδιπλώσει το ταξίδι, ένα ταξίδι 3 ημερών που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στην καρδιά της δράσης στο Maasai Mara της Κένυας. Θα περάσετε τις νύχτες σας στο τεντωμένο στρατόπεδο Ilkeliani, που βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Talek και Mara. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οδηγοί παιχνιδιών με επικεφαλής τον έμπειρο οδηγό Maasai θα σας οδηγήσουν στην αναζήτηση των αγελών, με κύριο στόχο να πιάσετε το θέαμα ενός ποταμού Μάρα. Αν είστε τυχεροί, θα είστε σε θέση να παρακολουθήσετε χιλιάδες ζέβρες και wildebeest να ρίξουν τους εαυτούς τους στα βυθισμένα νερά, προσπαθώντας να φτάσουν στην απέναντι όχθη χωρίς να παραβιάζουν τους κροκόδειλους Νείλου που περιμένουν.

Φωτογραφία του David Lloyd

Ο φωτογράφος Ακτινίδιο Ντέιβιντ Λόιγουντ έχει ξεκινήσει αφιερωμένες φωτογραφικές εκδρομές στο Maasai Mara για τα τελευταία 12 χρόνια. Τα δρομολόγια διάρκειας των 8 ημερών απευθύνονται ειδικά σε φωτογράφους που ελπίζουν να βγάλουν τα καλύτερα δυνατά πλάνα της μετανάστευσης και οδηγούνται από φωτογράφους με πλήρη άγρια ​​φύση. Μετά από κάθε νωρίς το πρωί παιχνίδι παιχνιδιών, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε διαδραστικά σεμινάρια για φωτογραφικές τεχνικές και μετα-επεξεργασία και να μοιραστείτε και να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις εικόνες σας. Ακόμη και οι οδηγοί εκπαιδεύονται στη σύνθεση και τον φωτισμό, έτσι ώστε να γνωρίζουν πώς να σας φέρουν στη θέση τους για τις καλύτερες δυνατές βολές στον θάμνο. Θα μείνετε σε ένα στρατόπεδο στον ποταμό Μάρα, κοντά σε ένα από τα βασικά σημεία διέλευσης των ποταμών.

Εθνικές αποστολές

The Safari του National Geographic: Το μεγάλο ταξίδι μετανάστευσης της Τανζανίας είναι μια περιπέτεια 9 ημερών που σας μεταφέρει βαθιά στο βόρειο ή νότιο Serengeti, ανάλογα με την εποχή και την κίνηση των κοπαδιών. Εάν είστε τυχεροί, μπορείτε να δείτε το wildebeest που διασχίζει τον ποταμό Μάρα, ενώ η προαιρετική βόλτα με αερόστατο πάνω από τις πεδιάδες του Serengeti είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να δείτε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Τανζανίας, όπως ο Κρατήρας Ngorongoro, ο Εθνικός Δρυμός Lake Manyara (διάσημος για τα δέντρα που ανήκουν σε δέντρα) και το φαράγγι Olduvai . Στο φαράγγι Olduvai, θα σας δοθεί μια ιδιωτική περιήγηση στον παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό χώρο όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο Homo habilis .