Κέντρο Καμηλοπάρδαλης Ναϊρόμπι: Ο πλήρης οδηγός

Εάν είστε επικεφαλής στο Ναϊρόμπι και έχετε πάθος για την αφρικανική άγρια ​​φύση , θα θελήσετε να κάνετε χρόνο για μια επίσκεψη στο διάσημο Κέντρο Καμηλοπάρδαλης της πρωτεύουσας. Επισήμως γνωστό ως Αφρικανικό Ταμείο για την Απειλούμενη Άγρια Ζωή (AFEW), το κέντρο είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα αγαπημένα αξιοθέατα του Ναϊρόμπι. Αρχικά δημιουργήθηκε ως πρόγραμμα αναπαραγωγής για την καμηλοπάρδαλη Rothschild, το κέντρο προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να σηκωθούν στενά και προσωπικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

Επίσης γνωστή ως καμηλοπάρδαλη Baringo ή Ουγκάντα, η καμηλοπάρδαλη του Rothschild είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από άλλα υποείδη από το γεγονός ότι δεν έχει σημάδια κάτω από το γόνατο. Στην άγρια ​​φύση, βρίσκονται μόνο στην Κένυα και την Ουγκάντα, με τα καλύτερα μέρη για ενδεχόμενα αξιοθέατα, όπως το Εθνικό Πάρκο Lake Nakuru και το Εθνικό Πάρκο Murchison Falls. Ωστόσο, με τους αριθμούς στην άγρια ​​φύση να είναι τόσο χαμηλοί, το Κέντρο Giraffe παραμένει το καλύτερο στοίχημά σας για μια στενή συνάντηση.

Ιστορία

Το Giraffe Center ξεκίνησε τη ζωή του το 1979, όταν ιδρύθηκε ως πρόγραμμα αναπαραγωγής για καμηλοπαρδάλεις του Rothschild από τον Jock Leslie-Melville, τον Κένυο εγγονό ενός σκωτσέζου κόμης. Μαζί με τη σύζυγό του, Betty, Leslie-Melville αποφάσισε να θεραπεύσει την παρακμή του υποείδους, το οποίο είχε βρεθεί στο χείλος της εξαφάνισης από την απώλεια οικοτόπων στη δυτική Κένυα. Το 1979, εκτιμάται ότι μόνο 130 καμηλοπαρδάλεις του Rothschild παραμένουν στην άγρια ​​φύση.

Η Leslie-Melvilles ξεκίνησε το πρόγραμμα αναπαραγωγής με μια αιχμηρή καμηλοπάρδαλη, την οποία εκτράφηκε στο σπίτι τους στο Langata, στον τόπο του σημερινού κέντρου. Με τα χρόνια, το κέντρο επανέφερε με επιτυχία τα ζευγάρια αναπαραγωγής των καμηλοπαρδάλων του Rothschild σε διάφορα εθνικά πάρκα της Κένυας, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού πάρκου Ruma και του Εθνικού Πάρκου Lake Nakuru.

Μέσα από τις προσπάθειες προγραμμάτων όπως αυτό, ο πληθυσμός της άγριας καμηλοπάρδαλης Rothschild έχει πλέον αυξηθεί σε περίπου 1.500 άτομα.

Το 1983, η Leslie-Melville ολοκλήρωσε τις εργασίες για ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επισκέψεων, το οποίο άνοιξε για το ευρύ κοινό για πρώτη φορά αργότερα το ίδιο έτος. Μέσω αυτής της νέας πρωτοβουλίας, οι ιδρυτές του κέντρου ήλπιζαν να ευαισθητοποιήσουν την ευαισθησία των υποομάδων σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό.

Αποστολή & Όραμα

Σήμερα, το Κέντρο Καμηλοπάρδαλης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με τον διπλό σκοπό της αναπαραγωγής των καμηλοπαρδάλων και της προώθησης της διατήρησης της διατήρησης. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του κέντρου προσανατολίζονται προς μαθητές της Κένυας, με το όραμα της ενθάρρυνσης της επόμενης γενιάς να συνυπάρχουν αρμονικά με τη γνώση και το σεβασμό που απαιτείται για τον άνθρωπο και την άγρια ​​πανίδα. Για να ενθαρρύνει τους κατοίκους να ενδιαφέρονται για το έργο, το κέντρο προσφέρει σημαντικά μειωμένα τέλη εισδοχής για τους εγγενείς Κένυους.

Το κέντρο διοργανώνει επίσης εργαστήρια τέχνης για τοπικούς μαθητές, τα αποτελέσματα των οποίων εκτίθενται και πωλούνται στους τουρίστες στο κεντρικό κατάστημα δώρων. Τα έσοδα από το κατάστημα με είδη δώρων, το τσάι και τις πωλήσεις εισιτηρίων βοηθούν να χρηματοδοτηθούν δωρεάν περιβαλλοντικές εκδρομές για παιδιά με μειωμένη προθυμία στο Ναϊρόμπι.

Με αυτόν τον τρόπο, η επίσκεψη στο Κέντρο Καμηλοπάρδαλης δεν είναι απλά μια διασκεδαστική μέρα - είναι επίσης ένας τρόπος να συμβάλουμε στην εξασφάλιση του μέλλοντος της διατήρησης στην Κένυα.

Πραγματα να κανεις

Φυσικά, το επίκεντρο ενός ταξιδιού στο Κέντρο Καμηλοπάρδαλης είναι η συνάντηση των ίδιων των καμηλοπαρδάλων. Ένα αυξημένο κατάστρωμα παρατήρησης πάνω από το φυσικό περίβλημα των ζώων προσφέρει μια μοναδική ανυψωμένη προοπτική - και την ευκαιρία να χτυπήσει και να τροφοδοτήσει με το χέρι κάθε καμηλοπάρδαλη που αισθάνεται φιλική. Υπάρχει επίσης ένα αμφιθέατρο στο χώρο όπου μπορείτε να καθίσετε στις συνομιλίες για τη διατήρηση της καμηλοπάρδαλης και για τις πρωτοβουλίες με τις οποίες εμπλέκεται το κέντρο.

Στη συνέχεια, αξίζει να εξερευνήσετε το μονοπάτι της φύσης του κέντρου, το οποίο ξεκινάει για 1,5 χιλιόμετρα / 1 μίλι από το παρακείμενο ιερό άγριας ζωής των 95 στρεμμάτων. Εδώ, μπορείτε να εντοπίσετε warthogs, αντιλόπη, πιθήκους και μια πραγματική αφθονία των αυτόχθονων πτηνών .

Το κατάστημα δώρων είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αποθηκεύσετε τοπικές τέχνες και χειροτεχνίες. ενώ το Tea House προσφέρει ελαφριά αναψυκτικά με θέα στον περίβολο της καμηλοπάρδαλης.

Πρακτικές πληροφορίες

Το Giraffe Centre βρίσκεται 5 χιλιόμετρα / 3 μίλια από το κέντρο της πόλης του Ναϊρόμπι. Αν ταξιδεύετε ανεξάρτητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δημόσιες συγκοινωνίες για να φτάσετε εκεί. εναλλακτικά, ένα ταξί από το κέντρο πρέπει να κοστίζει περίπου 1.000 KSh. Το κέντρο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ., συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους για τις τρέχουσες τιμές των εισιτηρίων ή στείλτε τις με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: info@giraffecenter.org.