Τα μυστήρια της φύσης: Γιατί οι φλαμίνγκες στέκονται σε ένα πόδι;

Με το ροζ φτερά τους, τους κομψούς λαιμούς και τα εντυπωσιακά κυρτά ράμφη, τα φλαμίνγκο είναι αναμφισβήτητα μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα πτηνά της Αφρικής. Υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη φλαμίνγκο παγκοσμίως και δύο διαφορετικά είδη στην Αφρική - το μικρό φλαμίνγκο και το μεγαλύτερο φλαμίγκο. Και τα δύο αφρικανικά είδη ποικίλλουν αρκετά εντυπωσιακά από το χρώμα του χρώματος από το φωτεινό fuschia έως το σχεδόν λευκό, ανάλογα με τα επίπεδα βακτηρίων και β-καροτένιο στη διατροφή τους.

Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό όμως ποτέ δεν αλλάζει - και αυτή είναι η τάση του φλαμίνγκο να σταθεί σε ένα πόδι.

Πολλές διαφορετικές θεωρίες

Με τα χρόνια, επιστήμονες και λαοί έχουν παρουσιάσει πολλές θεωρίες με την ελπίδα να εξηγήσουν αυτή την περίεργη συμπεριφορά. Μερικοί υποθέτουν ότι η πράξη εξισορρόπησης των φλαμίνγκων τους βοήθησε να μειώσουν τη μυϊκή καταπόνηση και την κούραση, επιτρέποντας στο ένα πόδι να ξεκουραστεί ενώ το άλλο φέρει το πλήρες βάρος του βάρους του πουλιού. Άλλοι σκέφτηκαν ότι ίσως μόνο ένα πόδι στο έδαφος σήμαινε ότι το φλαμίνγκο θα μπορούσε να απογειωθεί γρηγορότερα, επιτρέποντάς του έτσι να αποφύγει ευκολότερα πιθανούς θηρευτές.

Το 2010, μια ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία πρότεινε τη θεωρία ότι στέκεται σε ένα πόδι ήταν ένα σύμπτωμα της υπνηλίας. Πρότειναν ότι τα φλαμίνγκο (όπως τα δελφίνια) θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο ένα μισό από τον εγκέφαλό τους να κοιμηθούν, χρησιμοποιώντας το άλλο μισό για να παρακολουθήσουν συνειδητά τα θηρευτικά και να διατηρήσουν την όρθια θέση τους.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι φλαμίνγκο θα μπορούσαν υποσυνείδητα να τραβούν ένα σκέλος σαν να κάθονται στο έδαφος, ενώ το αντίστοιχο μισό του εγκεφάλου τους κοιμήθηκε.

Μια μέθοδος για να κρατήσει ζεστό

Ωστόσο, η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία είναι μία γενναιόδωρη από εκτεταμένες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους συγκριτικούς ψυχολόγους Matthew Anderson και Sarah Williams.

Οι δύο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Αγίου Ιωσήφ στη Φιλαδέλφεια πέρασαν αρκετούς μήνες μελετώντας αιχμαλωσία φλαμίνγκο και κατά τη διαδικασία διαπίστωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για ένα φλαμίνγκο στο ένα πόδι για να απογειωθεί από ό, τι για ένα πουλί σε δύο πόδια, πράγμα που αντικρούει την θεωρία αυτή. Το 2009, ανακοίνωσαν τα συμπεράσματά τους - ότι η μονόπλευρη (ή μονόπλευρη) στάση έχει να κάνει με τη διατήρηση της θερμότητας.

Οι φλαμίνγκοι είναι πουλιά που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους τουλάχιστον εν μέρει βυθισμένα στο νερό. Είναι τα τροφοδοτικά φίλτρων, χρησιμοποιώντας τα τσιμπήματα που μοιάζουν με κόσκινα για να απομακρύνουν το δάπεδο της λιμνοθάλασσας για γαρίδες άλμης και άλγη. Ακόμη και σε τροπικά κλίματα, αυτός ο υδρόβιος τρόπος ζωής εκθέτει τα πουλιά σε εκτεταμένες απώλειες θερμότητας. Επομένως, για να ελαχιστοποιηθεί ο ψυχρός παράγοντας που κρατά τα πόδια τους στο νερό, τα πουλιά έχουν μάθει να εξισορροπούν το ένα πόδι κάθε φορά. Η θεωρία του Άντερσον και του Ουίλιαμς υποστηρίζεται από το γεγονός ότι τα φλαμίνγκο στην ξηρή γη τείνουν να στέκονται σε δύο πόδια, επιφυλάσσοντας το ένα πόδι να αναπαύεται για το χρόνο τους στο νερό.

Η τέχνη της μονόπλευρης στάσης

Όποια κι αν είναι τα κίνητρα του φλαμίνγκο, είναι αναμφισβήτητο ότι το να στέκεσαι σε ένα πόδι είναι ένα ταλέντο. Τα πουλιά μπορούν να διατηρήσουν αυτήν την ενέργεια εξισορρόπησης για ώρες κάθε φορά, ακόμη και σε εξαιρετικά αιολικές συνθήκες.

Αρχικά, πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι τα πουλιά ευνοούσαν το ένα πόδι πάνω από το άλλο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ένα άτομο είναι σωστό ή αριστερόχειρες. Αλλά οι Άντερσον και Ουίλιαμς διαπίστωσαν ότι τα πουλιά δεν έδειχναν προτίμηση, συχνά αλλάζοντας το στέκι τους. Αυτή η παρατήρηση υποστηρίζει επίσης τη θεωρία τους, καθώς θα έδειχνε ότι τα πουλιά μετέτρεψαν τα πόδια για να αποτρέψουν το ένα από το να γίνει πολύ κρύο.

Πού να δείτε Wild Flamingos

Είτε στέκονται σε ένα πόδι, δύο πόδια ή πιάνονται στα μέσα της πτήσης, βλέποντας φλαμίνγκο στην άγρια ​​φύση είναι ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε. Είναι πολύ εντυπωσιακές σε μεγάλους αριθμούς και το καλύτερο μέρος για να τις δείτε στις χιλιάδες τους είναι η κοιλάδα Rift της Κένυας. Συγκεκριμένα, η λίμνη Bogoria και η λίμνη Nukuru είναι δύο από τις πιο γνωστές περιοχές αναπαραγωγής φλαμίνγκο στον κόσμο. Αλλού, οι αλυκές του Walvis Bay στη Ναμίμπια υποστηρίζουν μεγάλα κοπάδια μικρότερου και μεγαλύτερου φλαμίνγκο. όπως και η λίμνη Chrissie στη Νότια Αφρική και η λίμνη Manyara στην Τανζανία.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από τη Jessica Macdonald στις 20 Οκτωβρίου 2016.