Το Μουσείο Karen Blixen, Ναϊρόμπι: Ο πλήρης οδηγός

Το 1937, η δανέζικη συγγραφέας Karen Blixen δημοσίευσε Out of Africa , ένα εικονικό βιβλίο που μίλησε για την ιστορία της ζωής της σε μια φυτεία καφέ στην Κένυα. Το βιβλίο, που αργότερα αποθανατίστηκε από την ταινία του ίδιου ονόματος του Σίντερ Πόλακ, ξεκίνησε με την αξέχαστη γραμμή "Είχα ένα αγρόκτημα στην Αφρική, στους πρόποδες των λόφων Ngong" . Τώρα, στο ίδιο αγρόκτημα στεγάζεται το Karen Blixen Museum, επιτρέποντας στους επισκέπτες να βιώσουν τη μαγεία της ιστορίας του Blixen για τον εαυτό τους.

Η ιστορία του Karen

Γεννημένος τον Karen Dinesen το 1885, η Karen Blixen είναι ένας από τους μεγάλους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Μεγάλωσε στη Δανία, αλλά στη συνέχεια μετοίκησε στην Κένυα με τον αρραβωνιαστικό της Baron Bror Blixen-Finecke. Μετά το γάμο στην Μομπάσα το 1914, το νεόνυμφο ζευγάρι επέλεξε να πάει στην επιχείρηση που καλλιεργούσε καφέ, αγοράζοντας το πρώτο αγρόκτημα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Το 1917, το Blixens έφερε ένα μεγαλύτερο αγρόκτημα στα βόρεια του Ναϊρόμπι . Ήταν αυτό το αγρόκτημα που τελικά θα γίνει το Μουσείο Karen Blixen.

Παρά το γεγονός ότι το αγρόκτημα βρίσκεται σε υψόμετρο που παραδοσιακά θεωρείται υπερβολικά υψηλό για την παραγωγή καφέ, οι Blixens έθεσαν ως στόχο την εγκατάσταση φυτεύματος στη νέα τους γη. Ο σύζυγος της Karen, Bror, έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για τη λειτουργία του αγροκτήματος, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στη σύζυγό του. Την άφησε μόνη της εκεί συχνά και ήταν γνωστό ότι ήταν άπιστος σε αυτήν. Το 1920, ο Bror ζήτησε διαζύγιο. και ένα χρόνο αργότερα, ο Karen έγινε ο επίσημος διαχειριστής της φάρμας.

Στη γραφή της, η Blixen μοιράστηκε την εμπειρία της να ζει μόνη της ως γυναίκα σε μια ιδιαίτερα πατριαρχική κοινωνία και να συνυπάρχει με τον τοπικό λαό Kikuyu. Τελικά, έγραψε επίσης την ερωτική της σχέση με τον μεγάλο κυνηγό παιχνιδιών Denys Finch Hatton - μια σχέση που συχνά χαιρετίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες της λογοτεχνικής ιστορίας.

Το 1931, ο Finch Hatton σκοτώθηκε σε συντριβή αεροπλάνου και η φύτευση καφέ επλήγη από την ξηρασία, την ακαταλληλότητα του εδάφους και την κατάρρευση της διεθνούς οικονομίας.

Τον Αύγουστο του 1931, η Blixen πούλησε το αγρόκτημα και επέστρεψε στη μητρική της Δανία. Ποτέ δεν θα επισκεπτόταν ξανά την Αφρική, αλλά έφερε τη μαγεία της στη ζωή της έξω από την Αφρική , αρχικά γραμμένη κάτω από το ψευδώνυμο Isak Dinesen. Συνέχισε να δημοσιεύει διάφορα άλλα αναγνωρισμένα έργα, όπως η γιορτή Babette και οι επτά γοτθικές ιστορίες . Αφού εγκατέλειψε την Κένυα, η Karen μολύνθηκε από ασθένεια για το υπόλοιπο της ζωής της και τελικά πέθανε το 1962 ηλικίας 77 ετών.

Η Ιστορία του Μουσείου

Γνωστή στο Blixens ως M'Bogani, το αγρόκτημα Ngong Hills είναι ένα καλό παράδειγμα αποικιακής αρχιτεκτονικής σε στιλ μπανγκαλόου. Ολοκληρώθηκε το 1912 από τον σουηδικό μηχανικό Åke Sjögren και αγοράστηκε πέντε χρόνια αργότερα από τους Bror και Karen Blixen. Το σπίτι προήδρευσε πάνω από 4.500 στρέμματα γης, 600 στρέμματα των οποίων καλλιεργήθηκαν για την καλλιέργεια καφέ. Όταν η Karen επέστρεψε στη Δανία το 1931, το αγρόκτημα αγοράστηκε από τον κατασκευαστή Remy Marin, ο οποίος πώλησε τη γη στα αγροτεμάχια των 20 στρεμμάτων.

Το ίδιο το σπίτι περνούσε από μια διαδοχή διαφορετικών κατόχων έως ότου τελικά αγοράστηκε από τη δανική κυβέρνηση το 1964.

Οι Δανοί προίκισαν το σπίτι στη νέα κυβέρνηση της Κένυας σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, η οποία είχε επιτευχθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα τον Δεκέμβριο του 1963. Αρχικά, το σπίτι χρησίμευσε ως Κολέγιο Διατροφής, μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας του Pollack Από την Αφρική το 1985.

Η ταινία - η οποία μετέφερε την Meryl Streep ως Karen Blixen και Robert Redford στο Denys Finch Hatton - έγινε ένα στιγμιαίο κλασικό. Σε αναγνώριση αυτού, τα Εθνικά Μουσεία της Κένυας αποφάσισαν να μετατρέψουν το παλιό σπίτι του Blixen σε μουσείο για τη ζωή του. Το μουσείο Karen Blixen άνοιξε για το κοινό το 1986. αν και ειρωνικά, το αγρόκτημα δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται στην ταινία.

Το Μουσείο Σήμερα

Σήμερα, το μουσείο προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να επιστρέψουν εγκαίρως και να ζήσουν την κομψότητα της Κένυας του Blixen.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς αποικιοκρατούμενους αξιωματούχους που κάθονται στο τσάι στις επεκτατικές κορνίζες του σπιτιού ή να φτιάξουν εικόνες του Blixen περπατώντας μέσα στον κήπο για να χαιρετήσουν τον Finch Hatton κατά την επιστροφή του από τον θάμνο. Το σπίτι έχει αποκατασταθεί με αγάπη, τα ευρύχωρα δωμάτια του είναι επιπλωμένα με κομμάτια που κάποτε ανήκαν στην ίδια την Karen.

Οι περιηγήσεις προσφέρουν μια εικόνα για την αποικιακή ζωή στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και την ιστορία της καλλιέργειας καφέ στην Κένυα. Οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν να ακούν ιστορίες του χρόνου του Blixen στο αγρόκτημα, που φέρνουν στη ζωή προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων που κάποτε ανήκε στο Finch Hatton και ένα φανάρι που η Karen χρησιμοποίησε για να τον ενημερώσει όταν ήταν στο σπίτι. Έξω, ο ίδιος ο κήπος αξίζει να επισκεφθείτε, για την ήρεμη ατμόσφαιρα και την εκπληκτική θέα στους περίφημους λόφους Ngong.

Πρακτικές πληροφορίες

Το μουσείο βρίσκεται έξι μίλια / 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ναϊρόμπι στο πλούσιο προάστιο της Κάρεν, το οποίο χτίστηκε πάνω στη γη που ανέπτυξε ο Marin μετά την επιστροφή του Blixen στη Δανία. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9:30 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ., συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών. Οι περιηγήσεις προσφέρονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και ένα κατάστημα με είδη δώρων προσφέρει αναμνηστικά εκτός Αφρικής εκτός από τις παραδοσιακές κένυες τέχνες και αναμνηστικά .