Ένας οδηγός για το φαράγγι Olduvai της Τανζανίας και για την αλλαγή άμμου

Για όσους ενδιαφέρονται για την αρχαιολογία και την παλαιοντολογία, υπάρχουν περισσότερα για την Τανζανία από τα θεαματικά του αποθέματα και τις όμορφες παραλίες. Βρίσκεται στο δρόμο από τον κρατήρα Ngorongoro στο εθνικό πάρκο Serengeti , το φαράγγι Olduvai (επίσημα γνωστό ως φαράγγι Oldupai) είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος παλαιανθρωπολογικός χώρος στον πλανήτη, χάρη στην ανακάλυψη μιας σειράς απολιθωμάτων που τεκμηριώνουν την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Εκείνοι που ταξιδεύουν μέσω της περιοχής μπορούν να συνδυάσουν ένα ταξίδι στο Olduvai με μια επίσκεψη στη μυστηριώδη Sifting Sands, έναν ηφαιστειακό θόλο τέφρας που κινείται στην έρημο με ρυθμό περίπου 55 πόδια / 17 μέτρα κάθε χρόνο.

Η σημασία του Olduvai

Στη δεκαετία του 1930, οι αρχαιολόγοι Louis και Mary Leakey ξεκίνησαν μια σειρά εκτεταμένων ανασκαφών στο φαράγγι του Olduvai αφού είδαν τα απολιθώματα ανθρωποειδών που αποκαλύφθηκαν εκεί μερικά χρόνια πριν από τον γερμανό αρχαιολόγο Hans Reck. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε δεκαετιών, οι Leakeys έκαναν αρκετές αξιοσημείωτες ανακαλύψεις που άλλαξαν την κατανόηση του κόσμου για το πού προέρχουμε, τελικά οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη φυλή προέρχεται αποκλειστικά από την Αφρική. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές από αυτές τις ανακαλύψεις είναι ο άνθρωπος Νοσταλγία, το όνομα που δόθηκε στα ερείπια ενός αρσενικού Paranthropus boisei εκτιμώμενου ότι ήταν ηλικίας 1,75 εκατομμυρίων ετών.

Ο Leakeys ανακάλυψε επίσης τα πρώτα γνωστά απολιθωμένα στοιχεία ενός άλλου ανθρωποειδούς είδους Homo habilis . καθώς και ένα θησαυροφυλάκιο απολιθωμάτων ζώων και πρώιμων θραυσμάτων ανθρώπινων εργαλείων.

Το 1976, η Mary Leakey βρήκε επίσης μια σειρά από διατηρημένα ανθρωποειδή αποτυπώματα στο Laetoli, μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα / 28 μίλια νότια από το ίδιο το φαράγγι. Αυτά τα αποτυπώματα, διατηρημένα σε τέφρα και πιστεύεται ότι ανήκαν στον προγόνου μας Australopithecus afarensis , αποδεικνύουν ότι το είδος ανθρωποειδούς περπάτησε στα δύο πόδια κατά τη διάρκεια της Πλιοκενής εποχής, πριν από περίπου 3,7 εκατομμύρια χρόνια.

Την εποχή της ανακάλυψης, αυτό ήταν το πιό πρόωρο παράδειγμα του hominid bi-pedalism.

Επισκεφτείτε το φαράγγι του Ολντβάι

Σήμερα, οι χώροι ανασκαφής των Leakeys είναι ακόμα λειτουργικοί και αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να απομακρύνονται από τα μυστήρια γύρω από την προέλευσή μας. Οι επισκέπτες στην περιοχή Olduvai μπορούν να δουν αυτές τις εκσκαφές για τον εαυτό τους υπό την επίβλεψη ενός επίσημου οδηγού. Στην κορυφή της ρεματιάς, υπάρχει ένα μουσείο, το οποίο βρέθηκε στη δεκαετία του 1970 από τη Mary Leakey και ανακαινίστηκε στη δεκαετία του 1990 από μια ομάδα από το Μουσείο Getty. Αν και μικρό, το μουσείο είναι εντούτοις συναρπαστικό, με πολλά δωμάτια αφιερωμένα στην εξήγηση των παλαιοανθρωπολογικών ευρημάτων του ιστότοπου.

Εδώ, θα βρείτε μια συλλογή από απολιθώματα ολίσθησης και παθογονικότητας, καθώς και τα αρχαία εργαλεία που τώρα αναφέρονται ως Oldowan (ένας όρος που μεταφράζεται ως «από το φαράγγι Olduvai»). Αυτά τα εργαλεία αντιπροσωπεύουν την παλαιότερη γνωστή βιομηχανία εργαλείων πέτρας στην ιστορία των προγόνων μας. Προκειμένου να διατηρηθούν τα πρωτότυπα, πολλά από τα απολιθώματα που εμφανίζονται είναι χυτά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των πρώιμων ανθρωποειδών κρανίων. Τα κυριότερα γεγονότα της έκθεσης περιλαμβάνουν ένα τεράστιο απόσπασμα των Laetoli Footprints, καθώς και αρκετές φωτογραφίες της οικογένειας Leakey που εργάζονται στις πρώτες εκσκαφές.

Το φαράγγι Olduvai αναφέρεται επίσημα ως φαράγγι Oldupai, το τελευταίο είναι η σωστή ορθογραφία της λέξης Maasai για το αυτόχθον φυτό σιζάλ.

Επισκεφθείτε την αμμοβολή

Όσοι επιθυμούν να κάνουν μια μέρα, θα πρέπει να εξετάσουν το βόρειο τμήμα του φαραγγιού του Olduvai στην Ακρωτηριώδη άμμο. Εδώ, ένας ημισελήνου σχήματος ημίσεως μαύρης τέφρας κινείται σταθερά σε όλη την πεδιάδα με ρυθμό περίπου 55 ποδιών / 17 μέτρων το χρόνο υπό τη δύναμη του μονοκατευθυντικού ανέμου της περιοχής. Οι Maasai πιστεύουν ότι η τέφρα προήλθε από το βουνό Ol Doinyo Lengga, ένα ιερό τόπο του οποίου το όνομα μεταφράζεται στα αγγλικά ως βουνό του Θεού. Σε μια καθαρή μέρα, αυτό το εντυπωσιακό βουνό σε σχήμα κώνου μπορεί να δει κανείς σε απόσταση από το φαράγγι του Olduvai.

Μόλις φθάσει στην πεδιάδα, η ηφαιστειακή τέφρα εγκαταστάθηκε, συλλέγοντας γύρω από μια πέτρα και στη συνέχεια συσσωρεύοντας για να γίνει ο θεαματικά συμμετρικός αμμόλοφωνας σήμερα.

Η άμμος είναι πλούσια σε σίδηρο και εξαιρετικά μαγνητισμένη, έτσι ώστε να κολλάει στον εαυτό της όταν ρίχνεται στον αέρα - ένα φαινόμενο που καθιστά ενδιαφέρουσες τις φωτογραφικές ευκαιρίες. Ο αμμόλοφος μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί λόγω της κινητής του φύσης και συχνά το ταξίδι για να φτάσει εκεί απαιτεί τεχνική οδήγηση εκτός δρόμου. Ως αποτέλεσμα, συνιστάται να ταξιδεύετε με έναν τοπικό οδηγό ή / και οδηγό. Στο δρόμο, μην ξεχάσετε να παρακολουθήσετε το παιχνίδι δωρεάν περιαγωγής.