Ποιες χώρες της Αφρικής βρίσκονται στον Ισημερινό;

Ο ισημερινός είναι η φανταστική γραμμή που χωρίζει το βόρειο ημισφαίριο από το νότιο ημισφαίριο και διασχίζει το κέντρο της Γης σε ένα γεωγραφικό πλάτος ακριβώς μηδέν. Στην Αφρική, ο ισημερινός τρέχει για σχεδόν 2.500 μίλια / 4.020 χιλιόμετρα μέσω επτά χωρών της Δυτικής , Κεντρικής και Ανατολικής Αφρικής , ακριβώς νότια της έρημο Σαχάρας. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο κατάλογος των αφρικανικών χωρών που χωρίζονται από τον ισημερινό δεν περιλαμβάνει την Ισημερινή Γουινέα .

Αντ 'αυτού, έχουν ως εξής: το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, τη Γκαμπόν, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό , την Ουγκάντα, την Κένυα και τη Σομαλία.

Βιώνοντας τον Ισημερινό

Στο παρελθόν, ήταν δυνατό για ατρόμητους ταξιδιώτες να ακολουθήσουν τον ισημερινό στο ταξίδι του μέσω της Αφρικής. Ωστόσο, η διαδρομή δεν είναι πλέον ασφαλής, με αρκετές από τις χώρες κατά μήκος της ισημερινής γραμμής που μαστίζονται από τον εμφύλιο πόλεμο, την τρομοκρατία, την καταστροφική φτώχεια και την πειρατεία. Η φανταστική γραμμή διασχίζει επίσης μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα της Γης, όπως οι απομακρυσμένες ζούγκλες του Κονγκό, τα βουτηγμένα βουνά της Ουγκάντας και τα βαθιά νερά της μεγαλύτερης λίμνης της Αφρικής, της λίμνης Βικτόρια. Ωστόσο, ενώ ταξιδεύετε το μήκος του ισημερινού δεν είναι πλέον ενδεδειγμένο, η επίσκεψή του τουλάχιστον μία φορά είναι μια απρόσμενη αφρικανική εμπειρία.

Η θέση του ισημερινού σχετίζεται άμεσα με αυτή του περιστρεφόμενου άξονα της Γης, η οποία κινείται ελαφρά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Επομένως, ο ισημερινός δεν είναι στατικός - πράγμα που σημαίνει ότι η γραμμή που έχει σχεδιαστεί στο έδαφος σε ορισμένους ισημερινούς δείκτες δεν είναι πάντοτε απόλυτα ακριβής. Ωστόσο, αυτή είναι μια τεχνική λεπτομέρεια, και αυτοί οι δείκτες είναι ακόμα πιο κοντά που μπορείτε να φτάσετε στο κέντρο της Γης. Πληρώστε μία από αυτές μια επίσκεψη και θα μπορείτε να πείτε ότι έχετε περάσει τον ισημερινό με ένα πόδι σε κάθε ημισφαίριο.

Αφρικανοί Ισημερινοί Δείκτες

Συχνά, ο αφρικανικός ισημερινός σημειώνεται χωρίς πολύ φαντασίωση. Συνήθως, ένα σημάδι στο πλάι του δρόμου είναι η μόνη ένδειξη ότι θα έχετε τη σημαντική θέση σας - γι 'αυτό είναι σημαντικό να διερευνήσετε πού υπάρχει γραμμή εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε προσεκτικά το θέμα. Στην Κένυα, υπάρχουν σημάδια που αναγγέλλουν τον ισημερινό στις αγροτικές πόλεις Nanyuki και Siriba, ενώ παρόμοια σημάδια υπάρχουν στον δρόμο Masala- Kampala της Ουγκάντας και ο δρόμος Libreville -Lambaréné στη Γκαμπόν.

Ένας από τους πιο όμορφους ισημερινούς δείκτες της Αφρικής ανήκει στη δεύτερη μικρότερη χώρα του, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Το νησιώτικο έθνος γιορτάζει την ισημερινή του θέση με πέτρινο μνημείο και ζωφόρο του παγκόσμιου χάρτη που βρίσκεται στο μικροσκοπικό νησί Rolas. Η φανταστική γραμμή περνάει επίσης από το Εθνικό Πάρκο Meru της Κένυας και ενώ δεν υπάρχει κανένας δείκτης, υπάρχει κάποια καινοτομία στην προβολή παιχνιδιών απευθείας πάνω από τον ισημερινό. Στο πολυτελές ξενοδοχείο Fairmont Mount Kenya Safari Club Resort, μπορείτε να διασχίσετε τον ισημερινό μόλις περπατώντας από το δωμάτιό σας στο εστιατόριο.

Ισημερινά φαινόμενα

Αν βρεθείτε στον ισημερινό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να δοκιμάσετε μερικά από τα περίεργα γεγονότα και τις θεωρίες που σχετίζονται με το να στέκεστε στη γραμμή μεταξύ των δύο ημισφαιρίων.

Η δύναμη της περιστροφής του πλανήτη προκαλεί μια διόγκωση στην επιφάνεια της Γης στον ισημερινό, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεστε πιο μακριά από το κέντρο της Γης εδώ από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Η βαρύτητα συνεπώς ασκεί λιγότερο έλξη στο σώμα σας, έτσι ώστε στον ισημερινό, ζυγίζετε κατά περίπου 0,5% λιγότερο από ό, τι θα κάνατε στους Πολωνούς.

Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι η περιστροφή της Γης έχει επίδραση στην κατεύθυνση στην οποία ρέει το νερό αποστράγγισης - έτσι ώστε μια τουαλέτα να ξεπλένει δεξιόστροφα στο βόρειο ημισφαίριο και αριστερόστροφα στο νότιο ημισφαίριο. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως το φαινόμενο Coriolis και πρέπει να υπαγορεύει ότι στον ισημερινό, το νερό ρέει ευθεία κάτω από την αποστράγγιση. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι λόγω ενός μεγάλου αριθμού εξωτερικών παραγόντων, αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί με κάποια πραγματική ακρίβεια - αλλά είναι ακόμα διασκεδαστικό να το ελέγξετε μόνοι σας.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από τη Jessica Macdonald στις 21 Νοεμβρίου 2016.