Διαφορά μεταξύ της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής

Και οι δύο αποτελούν μέρος της Λατινικής Αμερικής, αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους

Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής - με άλλα λόγια, ποιες χώρες είναι σε ποια περιοχή. Είναι ένα κοινό γεωγραφικό λάθος, δεδομένου ότι και οι δύο περιοχές βρίσκονται στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η Νότια και Κεντρική Αμερική βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικές ηπείρους. Η Κεντρική Αμερική είναι στην πραγματικότητα τμήμα της Βόρειας Αμερικής, μαζί με τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τις νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής.

Η Νότια Αμερική είναι μια δική της ήπειρος. Εάν προγραμματίζετε ένα ταξίδι νότια των συνόρων, μελετήστε προσεκτικά έναν χάρτη πριν προγραμματίσετε το δρομολόγιό σας.

Ιστορία

Οι ντόπιοι λαοί όπως οι Μάγια και ο Ολμέκ κυριάρχησαν στη σκηνή της προ-Κολομβιανής Κεντρικής Αμερικής. Στα τέλη του 15ου αιώνα, μετά την «ανακάλυψη» των νησιών της Καραϊβικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, οι Ισπανοί αποικίζουν ολόκληρη την περιοχή. Ο πρώτος οικισμός τους ήταν στον Παναμά το 1509 και το 1519 ο Pedro Arias de Avila άρχισε να εξερευνά στα βόρεια του Παναμά στην Κεντρική Αμερική. Ο Herman Cortes συνέχισε τον αποικισμό στη δεκαετία του 1520 και εισέβαλε και κατέλαβε έδαφος που κρατούσαν εδώ και αιώνες οι Μάγια. Οι Ισπανοί έφεραν ασθένεια, η οποία κατέστρεψε τον πληθυσμό των ντόπιων, και έφεραν και τον καθολικισμό, ο οποίος αντικατέστησε τη θρησκεία τους.

Η ισπανική κυριαρχία έληξε τον Σεπτέμβριο του 1821, και ακολουθήθηκε σύντομα από μια ομοσπονδία των ανεξάρτητων κρατών της Κεντρικής Αμερικής που σχεδιάστηκε μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά μέχρι το 1840, αυτό έπεσε, και το καθένα έγινε ένα κυρίαρχο έθνος. Ενώ υπήρξαν άλλες προσπάθειες για ενοποίηση των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, κανένας δεν ήταν μόνιμα επιτυχής και όλα παραμένουν ξεχωριστές χώρες.

Η ιστορία της Νότιας Αμερικής είναι παρόμοια με αυτή του γείτονά της προς τα βόρεια. Εκεί, η Ίνκα κυβερνούσε και ευημερούσε πριν από την είσοδο των Ισπανών το 1525 σε μια αποστολή από τον Παναμά με επικεφαλής τον Francisco Pizarro.

Όπως στην Κεντρική Αμερική, οι ντόπιοι κατέρριυσαν, ο καθολισμός έγινε η επίσημη θρησκεία και οι Ισπανοί πλούτισαν τους πόρους της ηπείρου. Η Νότια Αμερική βρισκόταν υπό ισπανική κυριαρχία σχεδόν 300 χρόνια πριν η προσπάθεια για ανεξαρτησία είχε ως αποτέλεσμα το ίδιο για όλες τις αποικίες της ισπανικής Νότιας Αμερικής μέχρι το 1821. Η Βραζιλία έγινε ανεξάρτητη από την Πορτογαλία το 1822.

Γεωγραφία

Η Κεντρική Αμερική, μέρος της βορειοαμερικανικής ηπείρου, είναι ένας ισθμός μήκους 1.140 μιλίων που συνδέει το Μεξικό με τη Νότια Αμερική. Περιορίζεται στα ανατολικά από την Καραϊβική Θάλασσα και δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 125 μιλίων από την Καραϊβική ή τον Ειρηνικό. Οι πεδινές εκτάσεις, τα τροπικά δάση και οι βάλτοι είναι κοντά στις ακτές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Αμερικής είναι τροχαίο και ορεινό. Έχει ηφαίστεια που μερικές φορές εκρήγνυνται βίαια και η περιοχή είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε ισχυρούς σεισμούς.

Η Νότια Αμερική, η τέταρτη μεγαλύτερη ήπειρος στον κόσμο, είναι γεωγραφικά διαφορετική, με βουνά, παράκτιες πεδιάδες, σαβάνα και λεκάνες απορροής ποταμών. Έχει το μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμου (τον Αμαζόνιο) και το πιο ξηρό μέρος στον κόσμο (την έρημο Atacama). Η λεκάνη του Αμαζονίου φτάνει τα 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και είναι η μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στον κόσμο.

Είναι καλυμμένο από τροπικό δάσος, ενώ οι Άνδεις φτάνουν προς τον ουρανό και σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη της ηπείρου. Η Νότια Αμερική συνορεύει ανατολικά με τον Ατλαντικό Ωκεανό, δυτικά με τον Ειρηνικό και βόρεια με την Καραϊβική Θάλασσα. Ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός συναντιούνται στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής.

Ορισμοί

Η Κεντρική Αμερική ξεκινά τη γέφυρά της από το Μεξικό στη Νότια Αμερική στη Γουατεμάλα και τη Μπελίζ και συνδέει τη Νότια Αμερική, όπου ο Παναμάς αγγίζει την Κολομβία. Όλοι είναι ισπανικής κληρονομιάς και ισπανόφωνου εκτός από το Μπελίζ, που είναι αγγλόφωνη χώρα.

Η Νότια Αμερική, η οποία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Νότιο Ημισφαίριο, περιλαμβάνει 12 χώρες. Οι περισσότεροι είναι ισπανόφωνοι με ισπανική κληρονομιά. Η Βραζιλία, η οποία εγκαταστάθηκε από τους Πορτογάλους, είναι πορτογαλικά. Οι ντόπιοι στη Γουιάνα μιλούν αγγλικά, και η ολλανδική είναι η επίσημη γλώσσα του Σουρινάμ.

Η γαλλική Γουιάνα δεν είναι χώρα, αλλά μάλλον υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας με κρουαζιερόπλοιο και χιλιόμετρα ακτογραμμής του Ατλαντικού.

Δημοφιλείς προορισμοί

Μερικά από τα κορυφαία σημεία που επισκέπτονται στην Κεντρική Αμερική είναι το Tikal της Γουατεμάλας. ο αυτοκινητόδρομος Hummingbird στο Μπελίζε? Πόλη του Παναμά; και Monteverde και Santa Elena, Κόστα Ρίκα.

Η Νότια Αμερική έχει αφθονία μεγάλων τουριστικών κλήρων που περιλαμβάνουν τα νησιά Γκαλαπάγκος. Rio de Janiero; Κούσκο και Μάτσου Πίτσου, Περού. Μπουένος Άιρες; και της Καρθαγένης και της Μπογκοτά της Κολομβίας.

Χώρες στην Κεντρική Αμερική

Επτά χώρες αποτελούν την Κεντρική Αμερική, η οποία εκτείνεται από τα νότια σύνορα του Μεξικού μέχρι το βόρειο άκρο της Βραζιλίας στη Νότια Αμερική.

Χώρες στη Νότια Αμερική

Η Νότια Αμερική εκτείνεται σε 6,89 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και έχει 12 κυρίαρχα κράτη.