Ελ Σαλβαδόρ Ταξίδι: Πριν πάτε

Μια επισκόπηση για τον καλά πληροφορημένο ταξιδιώτη του Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει πάρα πολύ μαζική ιστορία για το μικροσκοπικό του μέγεθος. Αν και έχει σχεδόν ξαναχτιστεί από τις βιαιότητες του εμφυλίου πολέμου τη δεκαετία του 1980, το εγκληματικό Σαλβαδόρ εξακολουθεί να παραμένει η πιο επικίνδυνη χώρα στην Κεντρική Αμερική.

Ωστόσο, τολμηροί ταξιδιώτες και άλλοι ταξιδιώτες του Ελ Σαλβαδόρ συνεχίζουν να επισκέπτονται το Ελ Σαλβαδόρ. Έχουν καλό λόγο. Οι ντόπιοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι.

Οι γενιές των διεθνών surfers μαρτυρούν ότι τα διαλείμματα της ακτής του Ελ Σαλβαδόρ του Ειρηνικού ανταγωνίζονται το καλύτερο του κόσμου. Και η φυσική ομορφιά του έθνους - ηφαίστεια, καταπράσινες φυτείες καφέ, μεμονωμένες παραλίες - είναι εκπληκτική, αν και η καταστροφή και η αποδάσωση κοντά στην καταστροφή.

Που πρέπει να πάω?

Η συνωστισμένη πρωτεύουσα του Σαν Σαλβαδόρ δεν έχει συλλάβει ιστορικά πολλά για τους ταξιδιώτες, αλλά ορισμένες περιοχές έχουν αναζωογονηθεί τα τελευταία χρόνια. Η πόλη είναι επίσης κεντρική σε πολλά από τα αξιοθέατα του Ελ Σαλβαδόρ, όπως οι παραλίες και το ηφαίστειο του Σαν Σαλβαδόρ. Η κοντινή Santa Ana είναι πολύ πιο ελκυστική, περιτριγυρισμένη από φυτείες καφέ και πεδία από ζαχαροκάλαμο - ταξιδεύουν στο ερείπιο των Μάγια του Tazumal, το παλιό σκηνικό της ανθρώπινης θυσίας! Δύο ώρες βόρεια, το La Palma προσφέρει δροσερό καιρό και όμορφη θέα.

Επειδή το Ελ Σαλβαδόρ είναι τόσο μικρό, οι ταξιδιώτες δεν απέχουν ποτέ από τις παραλίες του Ειρηνικού της χώρας. Και ποιες παραλίες είναι.

Το νερό είναι πάνω από ογδόντα μοιρών κατά μέσο όρο, τα διαλείμματα κυμάτων είναι τέλεια και οι άμμοι σπάνια γεμίζουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι surfers συρρέουν για τις παραλίες του El Salvador όλο το χρόνο - τα αγαπημένα είναι το La Libertad , το Las Flores και το Playa Herradura. Οι παραλίες της Κόστα ντελ Σολ και του Σαν Χουάν ντελ Γκόζο είναι καλύτερες για τους μη-surfers, με καλαίσθητη λευκή άμμο και ήρεμα νερά.

Τέσσερις ώρες βόρεια του Σαν Σαλβαδόρ, το Εθνικό Πάρκο Montecristo είναι ένα μυστηριώδες και όμορφο σύννεφο δάσος, το οποίο βρίσκεται στο ακριβές σημείο όπου συναντώνται τα σύνορα της Γουατεμάλας , της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ. Το Εθνικό Πάρκο El Imposible είναι ένας άλλος υπέροχος φυσικός προορισμός - ακολουθήστε το ταξίδι 9 χιλιομέτρων στο ψηλότερο σημείο, Cerro Leon, για μερικές αξέχαστες προοπτικές των ηφαιστείων που εξακολουθούν να καπνίζουν.

Τι μπορώ να δω;

Καταστροφικά, έως και το 98% των δασών του Ελ Σαλβαδόρ έχουν απογυμνωθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Τα υπόλοιπα κομμάτια ανήκουν κατά κύριο λόγο στα Montecristo και Imposible National Parks, όπως προαναφέρθηκε. Τα δάση αυτά φιλοξενούν πάνω από 500 είδη πουλιών και πολλά θηλαστικά, τα οποία ο φανταστικός οργανισμός SalvaNatura προσπαθεί να σώσει.

Καλές ειδήσεις: Το Ελ Σαλβαδόρ, που κάποτε κάλεσε τη δημοκρατία του καφέ, φιλοξενεί πολλές φυτείες. Αυτές οι φυτείες υψηλού υψομέτρου προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά από τα πτηνά, τα θηλαστικά και άλλα ζώα της χώρας. ¶Έτσι πίνετε - και ακόμη και όταν είστε στο σπίτι, αγοράστε καφέ από το Ελ Σαλβαδόρ (ειδικά αν ονομάζεται Fair Trade).

Πώς μπορώ να φτάσω εκεί και γύρω;

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μικροσκοπικό, αλλά η τουριστική του υποδομή καθιστά τις εσωτερικές μετακινήσεις πιο δύσκολες από ό, τι θα περίμενε κανείς. Το σύστημα δημόσιων λεωφορείων είναι φθηνό, αλλά τα λεωφορεία είναι γεμάτα και συνήθως δεν διαθέτουν ράφια αποσκευών - δεν είναι ιδανικά για τους ταξιδιώτες πολυτελείας.

Η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου είναι μια δημοφιλής επιλογή (ειδικά οι ταξιδιώτες με surfboards), ή μίσθωση ενός οδηγού με ένα minivan.

Το αποτελεσματικό διεθνές σύστημα λεωφορείων Ticabus σταματά στο Σαν Σαλβαδόρ στη διαδρομή του από τη Νότια Γουατεμάλα (ή αντίστροφα). Το διεθνές αεροδρόμιο του Σαλβαδόρ του Σαλβαδόρ είναι ανακαινισμένο και μοντέρνο.

Πόσο θα πληρώσω;

Το 2001 το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το δολάριο ΗΠΑ ως νόμιμο χρήμα. Το κόστος στο Ελ Σαλβαδόρ είναι εξαιρετικά χαμηλό - όχι περισσότερο από $ 3 δολάρια για το μέσο γεύμα σας. Ωστόσο, ο φόρος αναχώρησης αεροδρομίου είναι βαριά σε $ 28 USD (ouch), και πρέπει να καταβληθεί σε μετρητά.

Πότε πρέπει να πάω;

Η περίοδος βροχών του Ελ Σαλβαδόρ είναι μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου και η περίοδος ξηρασίας είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου. Ακόμη και σε περίοδο βροχών, οι ηλιόλουστες μέρες είναι ο κανόνας. Οι καταιγίδες είναι σύντομες και ισχυρές, συνήθως συμβαίνουν αργά την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα, που ονομάζεται Semana Santa, τα ξενοδοχεία και οι παραλίες του Ελ Σαλβαδόρ είναι γεμάτες με τοπικούς τουρίστες. Τα Χριστούγεννα και τα Πρωτοχρονιά είναι απασχολημένα, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσεις πολύ νωρίτερα αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε αυτές τις διακοπές.

Πόσο ασφαλής θα είμαι;

Το έγκλημα στο δρόμο και ακόμη και το βίαιο έγκλημα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο Ελ Σαλβαδόρ. Προφανώς, οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα αφήνουν περιστασιακά. Αλλά είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ορισμένους βασικούς κανόνες όταν ταξιδεύετε στο Ελ Σαλβαδόρ - και σε οποιαδήποτε χώρα της Κεντρικής Αμερικής, για αυτό το θέμα.

Μην περπατάτε το βράδυ στις πόλεις, ειδικά στο Σαν Σαλβαδόρ. Πολλαπλασιάστε τις φορές δέκα αν είστε γυναίκα και φορές δέκα χιλιάδες εάν είστε γυναίκα που ταξιδεύει μόνη της. Πάρτε ένα ταξί, ακόμη και αν ο προορισμός σας είναι δύο τετράγωνα μακριά. Διατηρείτε αντίγραφα του διαβατηρίου σας σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μην αναβοσβήνετε τίποτα αξιόλογο, ειδικά χρήματα - κρατήστε το σε μια ζώνη χρήματος κάτω από τα ρούχα σας. Εάν ληστεύσετε, κάντε όπως λέει ο ληστής - η κάμερα σας δεν αξίζει τη ζωή σας.

Όσον αφορά την υγεία, συνιστάται να εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Α και Β και του τυφοειδούς και βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι σε όλους τους ενισχυτές σας. Η προφύλαξη από την ελονοσία με χλωροκίνη συνιστάται αν ταξιδεύετε σε αγροτικές περιοχές, ειδικά στη Σάντα Άνα, στο Ahuachapan και στη La Union.