Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Βασικά στοιχεία και πληροφορίες

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (DRC) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική (τώρα που χωρίζει το Σουδάν) και δεσπόζει στην Κεντρική Αφρική τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά. Η πολιτική της ήταν χάλια από τους αποικιακούς χρόνους, και ειδικότερα στα ανατολικά, διάφορα επαναστατικά κινήματα έχουν κάνει αυτό το τμήμα της χώρας αρκετά ασταθές μέχρι σήμερα. Αυτό είναι ατυχές για τους επισκέπτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη ΛΔΚ για να δουν ένα από τα κύρια αξιοθέατά τους - τις σπάνιες Gorillas Mountain , που ζουν στα βουνά Virunga.

Η ιστορία του εμφυλίου πολέμου του Κονγκό έχει καταστήσει δύσκολο για το έθνος να προσελκύσει εξωτερικούς επενδυτές, καθώς και τουρίστες.

Γρήγορα γεγονότα για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η ΛΔΚ βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική. Συνορεύει με τη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν στα βόρεια. Την Ουγκάντα , τη Ρουάντα και το Μπουρούντι στα ανατολικά. Τη Ζάμπια και την Αγκόλα προς τα νότια. τη Δημοκρατία του Κονγκό, τον εξαγριωτή της Καγκίντα της Αγκόλας και τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό. Η χώρα έχει πρόσβαση στον ωκεανό μέσω μιας έκτασης 40 χιλιομέτρων (25 μίλια) της ατλαντικής ακτογραμμής στο Muanda και του περίπου 9 χιλιομέτρων από το στόμιο του ποταμού Κονγκό που ανοίγει στον Κόλπο της Γουινέας.

Το DRC είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής και καλύπτει συνολικά 2.344.858 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που το κάνει λίγο μεγαλύτερο από το Μεξικό και περίπου το ένα τέταρτο του μεγέθους των ΗΠΑ. Η πρωτεύουσα είναι η Κινσάσα. Περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη ΛΔΚ. Έχουν αρκετές γλώσσες: Γαλλικά (επίσημη), Lingala (γλώσσα εμπορίου lingua franca), Kingwana (διάλεκτο του Kiswahili ή Σουαχίλι), Kikongo, και Tshiluba.

Περίπου το 50% του πληθυσμού είναι Ρωμαιοκαθολικός, το 20% είναι προτεσταντικό, το 10% είναι Κινγκγκουανιστάν, το 10% είναι μουσουλμάνος και το 10% είναι άλλο (περιλαμβάνει συγχρητικές αιρέσεις και αυτόχθονες πεποιθήσεις).

Η ΛΔΚ απολαμβάνει γενικά ένα τροπικό κλίμα. Μπορεί να πάρει πολύ ζεστό και υγρό στην περιοχή του ισημερινού ποταμού και γενικά πιο δροσερό και ξηρότερο στις νότιες ορεινές περιοχές.

Είναι πιο δροσερό και πιο υγρό στα ανατολικά υψίπεδα. Βόρεια του Ισημερινού η υγρή περίοδος της ΛΔΚ πέφτει από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, με ξηρή περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Νότια του Ισημερινού, η υγρή περίοδος της ΛΔΚ εκτείνεται από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, με την ξηρή περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τη ΛΔΚ είναι όταν η περιοχή είναι ήσυχη και όταν ο καιρός είναι ξηρός. Το νόμισμα είναι το φράγκο του Κονγκό (CDF).

Τα κυριότερα αξιοθέατα της ΛΔΚ

Η παρακολούθηση βουνών Gorilla στο Virunga είναι φθηνότερη από ό, τι στη γειτονική Ρουάντα και την Ουγκάντα. Ωστόσο, πρέπει πραγματικά να είστε ενημερωμένοι για το τι κάνουν οι αντάρτες στην περιοχή αυτή. Ελέγξτε την εξαιρετική ιστοσελίδα επισκεπτών Virunga Park για τις τρέχουσες λεπτομέρειες και διαβάστε τα πάντα για τους Rangers και τι κάνουν για να προστατεύσουν τους γορίλες. Τα ταξίδια του Chimpanzee είναι επίσης δυνατά στο Virunga.

Το Nyiragongo, ένα από τα πιο όμορφα και ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, είναι ένα μεγάλο στρωματοβόλο. Αυτός ο τύπος, επίσης γνωστός ως σύνθετος κώνος, είναι ο πιο γραφικός από τους τύπους ηφαιστείου με απαλές κατώτερες πλαγιές που ανεβαίνουν απότομα κοντά στην κορυφή και στη συνέχεια σπάει για να αποκαλύψει την καλντέρα καπνίσματος. Οι εκδρομές μπορούν να οργανωθούν με κράτηση μέσω του ιστοτόπου επισκεπτών του Virunga. Είναι ένα υπέροχο combo με την παρακολούθηση των βουνών γορίλες.

Ο εντοπισμός των Gorilla Gorges, στο Εθνικό Πάρκο Kahuzi-Biega - εντοπίζοντας τον σπάνιο γορίλα της ανατολικής πεδιάδας είναι το κύριο αξιοθέατο αυτού του πανέμορφου εθνικού πάρκου.

Διαβάστε το blog του πάρκου για να παραμείνετε ενήμεροι για τις τρέχουσες συνθήκες στο πάρκο πριν προγραμματίσετε το ταξίδι σας. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε τις γορίλες των πεδιάδων καθώς τείνουν να παραμένουν σε οικογενειακές ομάδες κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν.

Η διαδρομή του ποταμού Κονγκό είναι μια εκπληκτική πολιτιστική εμπειρία, αλλά σίγουρα είναι πιο κατάλληλη για όσους έχουν ένα περιπετειώδες πνεύμα.

Ταξίδι στο ΛΔΚ

Διεθνής Αερολιμένας του DRC: Το Διεθνές Αεροδρόμιο N'Djili στην Κινσάσα εξυπηρετείται από διάφορες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες όπως: Air France, Brussels Airlines, Royal Air Maroc, South African Airways, Ethiopian Airlines και Turkish Airlines.

Μετάβαση στη ΛΔΚ: Οι περισσότεροι διεθνείς επισκέπτες φθάνουν στο αεροδρόμιο N'Djili (βλ. Παραπάνω). Αλλά η διέλευση των χερσαίων συνόρων είναι πολυάριθμη. Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τη Γορίλα που εντοπίζει τα σύνορα μεταξύ της Ρουάντα και της ΛΔΚ είναι ανοιχτή, και οι εκπρόσωποι Safari θα σας συναντήσουν σε όλη τη συνοριακή θέση.

Τα σύνορα μεταξύ Ζάμπια και Ουγκάντα ​​είναι επίσης συνήθως ανοιχτά. Ελέγξτε με τις τοπικές αρχές σχετικά με τα σύνορα με το Σουδάν, την Τανζανία και την CAR - καθώς αυτά έκλεισαν στο παρελθόν λόγω πολιτικών συγκρούσεων.

Πρεσβείες / θεωρήσεις του DRC : Όλοι οι τουρίστες που εισέρχονται στη ΛΔΚ θα χρειαστούν βίζα. Επικοινωνήστε με την τοπική πρεσβεία του DRC στη χώρα σας, το έντυπο μπορεί επίσης να τηλεφορτωθεί εδώ.

Οικονομία του DRC

Η οικονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό - ένα έθνος που διαθέτει τεράστιο πλούτο φυσικών πόρων - ανακάμπτει αργά μετά από δεκαετίες παρακμής. Η συστηματική διαφθορά μετά την ανεξαρτησία της το 1960, σε συνδυασμό με την αστάθεια και τις συγκρούσεις που ξέσπασε σε όλη τη χώρα και ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90, μείωσε δραματικά την εθνική παραγωγή και τα δημόσια έσοδα και αύξησε το εξωτερικό χρέος. Με την εγκατάσταση μεταβατικής κυβέρνησης το 2003 μετά από ειρηνευτικές συμφωνίες, οι οικονομικές συνθήκες άρχισαν σιγά σιγά να βελτιώνονται καθώς η μεταβατική κυβέρνηση ξανάνοιξε τις σχέσεις με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς χορηγούς και ο Πρόεδρος KABILA άρχισε να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Η πρόοδος έχει φθάσει αργά στο εσωτερικό της χώρας, αν και σαφείς αλλαγές είναι εμφανείς στην Κινσάσα και την Λουμπουμπάσι. Ένα αβέβαιο νομικό πλαίσιο, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας στην κυβερνητική πολιτική αποτελούν μακροπρόθεσμα προβλήματα για τον εξορυκτικό τομέα και για την οικονομία στο σύνολό της.

Πολλή οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να συμβαίνει στον ανεπίσημο τομέα και δεν αντικατοπτρίζεται στα δεδομένα του ΑΕΠ. Η ανανεωμένη δραστηριότητα στον μεταλλευτικό τομέα, η πηγή των περισσότερων εσόδων από εξαγωγές, έχει ενισχύσει τη δημοσιονομική θέση και την αύξηση του ΑΕγχΠ της Κινσάσα τα τελευταία χρόνια. Η παγκόσμια ύφεση μείωσε την οικονομική ανάπτυξη το 2009 σε λιγότερο από το ήμισυ του επιπέδου του 2008, αλλά η ανάπτυξη επέστρεψε σε περίπου 7% ετησίως το 2010-12. Η ΛΔΚ υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μείωση Φτώχειας και Ανάπτυξη το 2009 και έλαβε 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολυμερή και διμερή ελάφρυνση του χρέους το 2010, αλλά το ΔΝΤ στα τέλη του 2012 ανέστειλε τις τρεις τελευταίες πληρωμές στο πλαίσιο του δανειακού μηχανισμού - αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων - ανησυχιών σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις εξόρυξης. Το 2012, η ​​ΛΔΚ επικαιροποίησε τους νόμους της επιχείρησής της, τηρώντας την OHADA, τον Οργανισμό για την Εναρμόνιση του Επιχειρηματικού Δικαίου στην Αφρική. Η χώρα σημείωσε το δέκατο διαδοχικό έτος θετικής οικονομικής επέκτασής της το 2012.

Πολιτική Ιστορία

Καθιερωμένη ως βελγική αποικία το 1908, η τότε Δημοκρατία του Κονγκό κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960, αλλά τα πρώτα της χρόνια χαλούσαν την πολιτική και κοινωνική αστάθεια. Ο κ. Joseph MOBUTU κατέλαβε την εξουσία και δήλωσε τον εαυτό του πρόεδρο σε ένα πραξικόπημα του Νοεμβρίου 1965. Στη συνέχεια, άλλαξε το όνομά του - στο Mobutu Sese Seko - καθώς και εκείνο της χώρας - στο Ζαΐρ. Ο Mobutu διατήρησε τη θέση του για 32 χρόνια μέσω αρκετών πλαστών εκλογών, καθώς και μέσω βίαιης βίας. Οι εθνικές συγκρούσεις και ο εμφύλιος πόλεμος, που έπληξε μια μαζική εισροή προσφύγων το 1994 από την καταπολέμηση της στη Ρουάντα και το Μπουρούντι οδήγησαν τον Μάιο του 1997 στην ανατροπή του καθεστώτος MOBUTU από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα ​​και βρέθηκε με τον Laurent Kabila. Μετέτρεψε τη χώρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Κονγκό), αλλά τον Αύγουστο του 1998 το ίδιο το καθεστώς του αμφισβητήθηκε από μια δεύτερη εξέγερση που υποστηρίχθηκε και πάλι από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Στρατεύματα από την Αγκόλα, το Τσαντ, τη Ναμίμπια, το Σουδάν και τη Ζιμπάμπουε παρενέβησαν για να υποστηρίξουν το καθεστώς της Καμπίλας. Τον Ιανουάριο του 2001, ο Καμπίλα δολοφονήθηκε και ο γιος του, ο Τζόζεφ Καμπίλα, ονομάστηκε αρχηγός κράτους.

Τον Οκτώβριο του 2002, ο νέος πρόεδρος κατάφερε να διαπραγματευτεί την απόσυρση των δυνάμεων της Ρουάντα που καταλαμβάνουν την ανατολική ΛΔΚ. δύο μήνες αργότερα, το Πρετόρια Συμφωνία υπογράφηκε από όλα τα εναπομείναντα αντιμαχόμενα μέρη για να τερματίσουν τις μάχες και να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μια μεταβατική κυβέρνηση συστάθηκε τον Ιούλιο του 2003. διεξήγαγε επιτυχές συνταγματικό δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2005 και πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την Προεδρία, την Εθνοσυνέλευση και τα επαρχιακά νομοθετικά όργανα το 2006. Το 2009, μετά από μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική ΛΔΚ, η κυβέρνηση υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Εθνικό Κογκρέσο για την υπεράσπιση του λαού (CNDP), μια πρωταρχική ομάδα ανταρτών του Τούτσι. Μια προσπάθεια ενσωμάτωσης των μελών του CNDP στους στρατιώτες του Κονγκό απέτυχε, προκαλώντας την κατάργησή τους το 2012 και τη συγκρότηση της ένοπλης ομάδας M23 - που κατονομάστηκε μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της 23ης Μαρτίου 2009. Η ανανεωμένη σύγκρουση οδήγησε στην εκτόπιση μεγάλου αριθμού ατόμων και σε σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τον Φεβρουάριο του 2013, διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Κονγκό και του M23. Επιπλέον, η ΛΔΚ εξακολουθεί να βιώνει τη βία που διαπράττεται από άλλες ένοπλες ομάδες, όπως οι ομάδες Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντα και Mai Mai. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2011, τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα επέτρεψαν στον Joseph Kabila να επανεκλεγεί στην προεδρία.